Hlavní obsah

Nejlepší produktový design je inspirací pro interiéry zařízené v tónech betonově šedé

Novinky, tnk

Produkty vybrané německými profesionály jsou pověstné precizním provedením a kvalitou. Vybrané oceněné kousky German Design Award 2016 v kategorii Excelentní produktový design jsou cennou inspirací pro ty, kdo si chtějí interiér zařizovat podle aktuálních trendů. Barvy byste letos pohledali, oceněným kouskům dominují hlavně šedé tóny, beton a ocel.

Foto: German Design Award (7x)

Vítězné univerzální doplňky do domácností od Hansgrohe designovalo studio Antonio Citterio Patricia Viel a Partners. Zaujala i betonová prkna od Betonwerk Godelmann.

Článek

Mezinárodní ocenění uděluje německý Design Council, který už oslavil šedesátileté výročí. Cílem ceny je upozornit na kvalitní výrobky a jejich prostřednictvím představit i aktuální trendy.

Mezi vítěznými produkty letos převládají kousky v hodně uměřené barevnosti a minimalistickém designu. Kopírují tak současné trendy, kterými jsou industriální design, nadčasový vzhled a multifunkční použití prvků v interiérech.

V koupelnovém designu kralují minimalistické kousky a promyšlené využití prostoru. Porota tak ocenila například nenápadný walk-in sprchový kout, který umožňuje využití rohového prostoru v koupelně a zároveň esteticky nenarušuje vzhled koupelny.

Foto: German Design Award

Sprchový kout od Hüppe designovalo studio Phoenix Design a koupelnová sada od Bette, kterou designova Tesseraux+Partner Prododuktdesign.

Je jasné, že z materiálů letos dominuje beton. Ten se objevuje jako odhalený stavební materiál v koupelnách, ložnicích i kuchyních. V kurzu jsou i úpravy betonovou stěrkou u obkladů krbů.

Ocenění mají i lehké dřevotřískové desky LightBeton od Richter akustik & design s 2 mm silnou betonovou vrstvou cementu a minerálních vláken. Ta jim dodává betonový vzhled a zároveň umožňuje jejich jednoduché použití v interiéru při výrobě nábytku.

Tento materiál působí chladným a industriálním dojmem. Vyplatí se ho proto kombinovat s materiály, které také působí studeným dojmem, jako je nerez, sklo, mramor apod.

Foto: German Design Award

Koupelnová kolekce od Eczacibasi Yapi Gerecleri má design od Agence Christophe Pillet

Jednoduchá šedá barevnost dává plně vyniknout dekoracím, které jsou v interiéru použity. Ty je možné měnit podle nálady, ročního období i sváteční příležitosti.

V kurzu jsou i lehce přemístitelné nábytkové kusy, ať už jde o umyvadla, policové systémy nebo přímo kuchyňské skříňky ve stylu kredencí. Jejich multifunkční použití a snadná přeprava je předurčují k použití těmi, kdo se rádi stěhují z místa na místo a pronajímají si nemovitosti.

Foto: German Design Award

Beton dominuje i kuchyni Alnocera Concretto od společnosti Alno. Šedé tóny jsou vlastní i kuchyňskému nábytku SieMatic, který designovalo studio Kenzo Berlin.

Tlumené šedavé odstíny je možné kombinovat s barvami taupe. Těm se přezdívá „barvy špíny”. Mají totiž šedavý nádech a tlumenou barevnost.

Tyto neutrální odstíny matné šedofialové, šedohnědé, šedomodré, šedorůžové apod. opticky nenarušují vzhled interiéru a dodávají mu elegantní severský vzhled.

Foto: German Design Award

Kolekci určenou pro odpočinek od Brunner desigovali Jehs + Laub.

V industriálních interiérech se začínají stále více objevovat prvky z černé uhlíkové nerezové oceli. Ocenění odborníků letos například získala série designových sprch JEE-O soho, oceněná už v roce 2014 cenou Red Dot Design. Na jejím vzniku se podílelo amsterodamské designové studio Grand & Johnson. Série má tmavý kladívkový industriální vzhled. Právě tmavá barevnost v tónech antracitové, matné černé nebo kladívkové černi se do industriálních interiérů dobře hodí.

Na škodu v těchto prostorách nejsou ani přiznané kabely v oblasti osvětlení a dalších prvků.

Porotu okouzlila jednoduchost žebříkového radiátoru, který má vtipný design klasického žebříku a jednoduše se pomocí kabelu zapojuje do zásuvky. Je tak dobrou variantou pro ty, kdo klasický žebříkový radiátor na sušení ručníků v koupelně postrádají.

Foto: German Design Award

Porota ocenila i betonovou lavičku od Product Design Research and Development Center ze Southwest Jiaotong University nebo topení s tvarem klasického žebříku od Tubes Radiatori.

Jednoduchá barevnost je letos typická i pro nábytek, kterému dominuje industriálně působící kombinace dřeva a kovu.

Sedáky křesel, židlí a barovek mají jednoduché tvary. Rozhodně na sebe nestrhávají pozornost, mají spíš roli neutrálních užitných doplňků.

Foto: German Design Award

Stůl Timba od výrobce Bene designovalo stidio Pearson Lloyd - Tom Lloyd a Luke Pearson. Cenu má i židle Papilio Chair od B&B Italia, jejíž design vytvořilo studio Naoto Fuksawa Design.

Ocenění budou slavnostně předána v únoru 2016 na mezinárodním veletrhu životního stylu Ambiente, který se bude konat ve Frankfurtu nad Mohanem. K té příležitosti má vzniknout i katalog a výstava představující vítězné produkty.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám