Hlavní obsah

Rekonstruovaný bungalov má fasády z konopného betonu

Novinky, nes

Nedaleko známé Zdi van Geraardsbergen ve stejnojmenném belgickém městečku dostali architekti ze studia Martens Van Caimere Architecten za úkol proměnit samostatně stojící bungalov v kompaktní rodinný dům. K jeho zaizolování použili zajímavý materiál - konopný beton.

Foto: Martens Van Caimere Architecten (13x)

Jedním z důvodů, proč se architekti rozhodli pro konopný beton, byla snaha najít materiál, který by hezky korespondoval s okolní zelení.

Článek

Architekti interiér původního bungalovu uspořádali zcela novým způsobem. Jeho hlavní část rozdělili do čtyř kvadrantů obklopujících centrální technický blok s toaletou a koupelnou.

Foto: Martens Van Caimere Architecten

Fasády domu jsou z konopného betonu.

Foto: Martens Van Caimere Architecten

Dům je v létě příjemně stíněn okolními vzrostlými stromy.

Blok je od ostatních prostor odlišen na první pohled už díky tmavšímu dřevěnému obložení. Architekti zužitkovali tento materiál z původního zařízení domu.

Nový vzhled interiéru doplňují bílé dlaždice lesknoucí se ve světle přicházejícím nově dvěma na sever orientovanými světlíky.

Foto: Martens Van Caimere Architecten

Konopný beton je známý svými vynikajícími izolačními schopnostmi.

Foto: Martens Van Caimere Architecten

Ve dvou kvadrantech orientovaných na sever je hlavní ložnice a pokoj, které mají výhled na dvorek s magnolií.

Ve zbývajících dvou částech, orientovaných na jižní stranu, je pracovna a kuchyň. Obě místnosti nabízejí hezký výhled na okolní vlámskou krajinu. Do domu se vstupuje ze dvora do hlavní společenské místnosti, v níž je spojen obývací pokoj s jídelnou.

Foto: Martens Van Caimere Architecten

Rekonstruovaný bungalov architekti uspořádali tak, aby lépe odpovídal potřebám moderní rodiny.

Foto: Martens Van Caimere Architecten

Interiér domu je navržen ve střízlivém rustikálním stylu.

Dům je částečně podsklepen, pod úrovní země je garáž a úložné prostory.

Foto: Martens Van Caimere Architecten
Foto: Martens Van Caimere Architecten

Centrální box s koupelnou a toaletou je obložen tmavě hnědými prkny, která se podařilo uchovat z původního zařízení interiéru.

Architekti dům nově vybavili a upravili tak, aby byl zcela soběstačný, co se týká jeho potřeby energie, vody a tepla. Velká kamna produkují dost tepla pro stěnové vytápění a ohřev sanitární vody.

Elektřina je získávána na jih orientovanými solárními panely na střeše a dům rovněž zachycuje dešťovou vodu, která je filtrovaná, takže ji obyvatelé mohou používat jako pitnou i užitkovou.

Foto: Martens Van Caimere Architecten
Foto: Martens Van Caimere Architecten

Kamna na tuhá paliva produkují dostatek tepla pro stěnové vytápění.

Exteriér domu zaujme poněkud robustním vzhledem, za nímž stojí silná vrstva konopného betonu. Jednolitost fasády je narušena pouze dřevěnými okny.

Materiál nebyl zvolen náhodně, architekti ocenili nejen jeho složení korespondující s bohatou zelení okolní krajiny, ale především jeho tepelné a zvukové izolační vlastnosti.

Foto: Martens Van Caimere Architecten

Dům byl upraven tak, aby dokázal vystačit s vlastními zdroji energie a vody.

Foto: Martens Van Caimere Architecten

Nové uspořádání domu: 1 - šatna, 2 - obývací pokoj, 3 - jídelna, 4 - kuchyň, 5 - kancelář, 6 - hlavní ložnice, 7 - pokoj, 8 - restroom, 9 - koupelna, 10 - dvorek.

Mohlo by vás zaujmout: Konopný beton
Konopný beton, často nazývaný jako Hempcrete, je směsí konopného pazdeří (vnitřků konopných stonků), hašeného vápna, cementu a vody. Je snadno recyklovatelný a vykazuje vysoké tepelné a zvukové izolační schopnosti. Určitou výhodou je i skutečnost, že rychle tvrdne. V porovnání s klasickým betonem je pevnější, lehčí a pružnější. Zároveň je odolný vůči plísním, houbám, hmyzu i hlodavcům. Patří do skupiny tzv. difúzně otevřených stavebních materiálů. Při stavbě stěn domu se konopný beton nejčastěji tzv. temuje do falešného bednění (= vtlouká se palicemi). Při izolování střechy se volně rozhrabuje, při realizaci podlahy se stírá a utahuje.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Malý a inteligentně řešený dům v horách

Zajímavě řešený dům navrhli architekti ze španělského studia Dom-Arquitectura. Stojí na úpatí pohoří v kraji Sant Cugat, severně od Barcelony. Stavba v sobě...

Výběr článků

Načítám