Hlavní obsah

Světový den toalet upozorňuje na zbytečné plýtvání vodou

Novinky, nes

Na 19. listopad připadá Světový den toalet. Výrobci tohoto druhu zboží jej chtějí využít k tomu, aby upozornili na nesmyslné plýtvání vodou, jehož se mnozí lidé v tzv. vyspělých zemích každým jejich použitím dopouštějí. Náprava přitom není nijak složitá.

Foto: Geberit

Model AquaClean Sela je ovládán dvěma tlačítky pro dva objemy vody. Jejich používáním lze ušetřit 30 až 50 procent vody v porovnání se starými toaletami s jednou nádržkou, nezřídka devítilitrovou.

Článek

V rodinném rozpočtu se dá výrazně ušetřit používáním toalet s tzv. malým a velkým spláchnutím. Tzv. velký splach může být na 6 nebo dokonce i jen 4,5 litru vody, malý splach znamená použití pouhých tří litrů vody.

V českých domácnostech přitom podle zkušeností instalatérů stále nejsou žádnou výjimkou toalety s rezervoárem pro jediný splach, a to na 9 litrů vody, s nimiž spotřebuje jeden člověk za den až 45 litrů vody, tedy skoro polovinu celkové průměrné denní spotřeby vody na osobu.

Foto: Koupelny Ptáček

Toaleta Villeroy & Boch DirectFlush spotřebuje pouze 3 respektive 4,5 litru vody na jedno spláchnutí a přitom si stále zachovává jeho plnou účinnost.

Kromě modelů se dvěma ovládacími tlačítky splachování pro dva objemy vody lze na trhu objevit také toalety se systémem splachování start/stop, které podle výrobců umožní množství použité vody snížit až o 30-50 % oproti starým nádržkám. Čtyřčlenná rodina tak může za rok ušetřit až neuvěřitelných 40 000 litrů vody.

Zajímavé řešení, jak šetřit při používání toalet vodou, přináší například španělský výrobce Roca, který nabízí kombinovaný klozet s umyvadlem W+W. Spojením umyvadla s klozetem lze ušetřit až 25 % vody, a to díky jejímu opakovanému použití.

Voda použitá v umyvadle W+W prochází odtokovým čisticím systémem, kde je po odstranění větších nečistot následně dezinfikována 5% chlórem. Takto zcela vyčištěná voda je pak připravena pro spláchnutí toalety. Komplet doplňuje baterie s omezeným průtokem vody, který šetří vodu i energii.

Foto: Rocca

Španělský výrobce Rocca propojil toaletu s umyvadlem. I tím lze uspořit nemalé množství pitné vody.

Mohlo by vás zajímat...
U příležitosti Světového dne toalet zveřejnila společnost Geberit průzkum průzkum mapující chování Čechů na toaletách. Z něj mimo jiné vyplývá, že pro 97 procent je při jejich používání důležité pohodlí, což si slibují zvláště od doplňků, jako jsou například integrované sprchy. Dalším zjištěním bylo, že Češi běžně stráví na toaletě v průměru deset minut denně. Tazatelé rovněž zjišťovali, co přesně během této doby děláme.

Reklama

Výběr článků

Načítám