Hlavní obsah

Semlerova rezidence s místnostmi různých výšek od Loose je zpřístupněna veřejnosti

Novinky, tnk

Interiér bytu rodiny Oskara Semlera patří mezi architektonické unikáty dvacátého století. Západočeská galerie v Plzni slavnostně představila část Semlerovy rezidence v Plzni, která tvoří součást souboru tzv. Loosových interiérů a v budoucnu se stane Centrem pro výzkum architektury Plzeňského kraje.

Foto: Karel Kocourek (Západočeská galerie v Plzni) 3x, Petr Jehlík (Plzeňský architektonický manuál) 2x

Za pozornost stojí dobová kuchyň i hala s krbem nebo velká ocelová okna se zimní zahradou, ocelové hospodářské schodiště nebo onyxová stěna.

Článek

Přestože se slavný architekt Adolf Loos pravděpodobně podílel jen na vytvoření základního prostorového řešení, považuje se právě tento interiér za vrchol jeho činnosti v Plzni.

Podrobné řešení interiéru navrhl Loosův žák Heinrich Kulka pro Oskara Semlera. Ten byl spolumajitelem firmy produkující drátěné zboží, předně gramofonové jehly značky Sem.

Foto: Karel Kocourek (Západočeská galerie v Plzni)

V interiéru nechybí prostorná knihovna na galerii.

Vycházelo se z Loosova typického návrhu různě vysokých místností. Vznikl tak ojedinělý vícepodlažní byt s plynulou návazností prostor různých výšek, tedy s tzv. Raumplanem.

Interiér, který má šest hlavních úrovní, hodně připomíná slavnou pražskou Müllerovu vilu [celá zpráva].

Truhlářské práce ostatně provedla pražská firma Emil Gerstel, dodávající právě i pro Müllerovu vilu. Na rozdíl od ní je ale byt vestavěn do staršího domu.

Foto: Karel Kocourek (Západočeská galerie v Plzni)

Interiér je díky obložení skvěle sladěn.

Architekt Adolf Loos (1870 – 1933) patří k nejvýznamnějším evropským osobnostem, které se podílely na dramatickém přerodu architektury závěru 19. a počátku 20. století.

Místnosti byly výškově odlišeny

Jako jeden z prvních evropských architektů považoval za zásadní část architektury její vnitřní prostor. Snažil se, aby na sebe jednotlivé místnosti plynule navazovaly a měly proporce určené podle různých účelů. Typicky tak měly velkorysé obývací pokoje jinou výšku než třeba dětské pokoje, které byly naopak komornější.

Semlerovi chtěli provést přestavbu domu a zhruba z třetiny jeho objemu vytvořit velký byt. Jednali o tom s Loosem, který měl úpravy navrhnout za asistence Heinricha Kulky. Na jednání byl i zástupce realizační stavební firmy Müller & Kapsa a zástupce městského stavebního úřadu, aby mělo budoucí řízení rychlý průběh.

Architekti mohli upravit nejen polohy svislých konstrukcí a stropních podhledů staršího domu, ale měnili i řešení některých stropů.

Foto: Petr Jehlík (Plzeňský architektonický manuál)

Exteriér vily s obnovenou letní jídelnou.

V roce 1939 rodina emigrovala do Austrálie, byt byl později rozdělen na čtyři bytové jednotky. Dům v poslední době získala do správy Západočeská galerie v Plzni. V roce 2013 došlo k zahájení prací na první etapě oprav.

Nově otevřená rezidence je součástí souboru „Adolf Loos Plzeň“, veřejnosti se tím otevírá už třetí prohlídková trasa, jejíž provoz zajišťuje organizace Plzeň - Turismus.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Interiér a expozice přibližující činnost Adolfa Loose v Plzni a rodinu Oskara a Jany Semlerových jsou přístupné dvakrát týdně (ve čtvrtek a v sobotu) ve skupinách maximálně deseti lidí, na základě rezervace.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám