Hlavní obsah

Police jako praktický i vtipný doplněk v domácnosti

Právo, Karolina Černá

Policemi rozšíříme úložné možnosti celé místnosti i jednotlivého nábytku. Policový díl nahradí polopříčku, sofistikovaná polička vynikne jako designový kousek.

Foto: NADOP

Na stěně vytvoříme policovým systémem Snake mnoho různých variant.

Článek

Větší místnosti rozdělíme policovým dílem, vzniknou tak menší odlišné prostory. Jsou-li na policích drobnosti, propouští takové přepažení světlo.

Do dílů můžeme vložit různé typy krabic, jiné typy mají už z výroby vlastní dvířka. Některé policové díly kombinují obě možnosti.

Ložnice a obývák

Ložnice a obývací pokoj bývají obvykle největšími místnostmi v bytě, proto jsou pro ně vhodné závěsné police, nejlépe z dýhy nebo masivu v provedení odpovídajícím stylu interiéru.

Foto: IKEA

Policový díl může mít dvířka nebo úložné krabice. Velikost 77 x 77 cm. Cena 899 Kč.

Aby rozsáhlé stěny nepůsobily přesyceně, přichycujeme policové díly s dvířky vedle jednoduchých polic. Umístíme-li je v různých výškách, řešení stěny nebude působit staticky, získá dynamiku.

Otevřené police může částečně před prachem chránit sklo s dekorativní malbou. Na police pokládáme dekorativní předměty, fotografie v rámečcích či knihy, ale také papírové krabice, drobné kufříky nebo ratanové košíky pro uschování drobností.

Foto: GRAFOSKLO

Dekorativním i praktickým prvkem jsou nejrůznější skleněné zástěny. Částečně zakrývají otevřené police, takže se na ně tolik nepráší.

Materiály, z nichž jsou police vyrobeny, by měly být v souladu se stylem interiéru. Dovolit si můžeme hřejivé dřevo, dřevovláknité desky, dýhy, ratan, karton. Chladněji působí ocel, sklo.

Kuchyně a koupelna

V některých domácnostech odděluje obývací pokoj od jídelní a kuchyňské části barový pult nebo policové díly, které seskládáme jako stavebnici.

V případě knih dbáme na to, aby z každé strany byly vidět jejich hřbety, v ozdobných dózách můžeme uchovávat kávu, cukr, těstoviny, atd.

Foto: IKEA

Policový díl zavěsíme na stěnu, postavíme na zem, nebo jím přerozdělíme místnost. Velikost 147 x 147 cm Cena 1990 Kč.

V kuchyni se často nedostává místa pro potřebné pomůcky, které chceme mít při vaření po ruce. Máme-li na stěně u kuchyňské linky volné místo, připevníme na něj polici s držáky na nádobí a kuchyňské náčiní. Zvětšit úložné prostory umožní přistavený policový díl k boční straně kuchyňské linky.

V koupelně skladujeme na policích jen to nejnutnější. Při upevnění dbáme na jejich správný sklon, aby věci ve vlhkém prostoru nesklouzávaly. Někteří výrobci proto povrch polic opatřují protiskluzovou vrstvou, zdrsněním, nebo lehce zvednutým okrajem.

Foto: RAVAK

Police Chrome na ručníky s držákem. Cena 2999 Kč.

Materiály, z nichž jsou police vyrobeny, musejí odolat vlhkosti a kuchyňské mastnotě. Oceníme nerez, který v koupelně ladí se sprchou a vodovodní baterií. Máme-li však tvrdou vodu, zůstávají na něm stopy po zaschlých kapkách.

Mléčné sklo vzhledem souzní s vanou a umyvadlem, snadno se ošetřuje. V domácnosti s dětmi se vyplatí levný bezúdržbový tvrzený plast nebo hliník.

Foto: DŘEVOJAS

Otevřená doplňková závěsná police s nosností 50 kg se hodí do všech obývacích místností.

Polička jako dekorace

Minimalistická police značky Bestline je nadčasová a dobře kombinovatelná s ostatními kousky v interiéru. Vyrobeno z 18mm dřevotřískové desky. Stavebnice je opatřena návodem, jak sestavu umístit. Rozměry 22 x 129 x 121,4 cm. Cena 3699 Kč.

Foto: BONAMI

Stylové poličky různých tvarů na zdi vytvoří originální úložnou stěnu. Materiál dýha s barevným nátěrem, vzadu jsou očka pro uchycení na zeď. Cena 964 Kč.

Foto: BELLA ROSE

Polička na knihy značky Umbra pro horizontální uložení knih je neviditelná. Jednu její část přichytíme ke zdi, druhá ji svírá v pravém úhlu. Vezmeme knihu, otevřeme a pevný obal knihy vsuneme mezi spodní část police a drážky. Knihu zavřeme, takže její větší díl spočívá na vrchní straně police. A pokládáme knihy další. Rozměr 13 x 13 x 14 cm. Cena od 389 Kč.

Foto: HEUREKA.CZ

Dekorativní nástěnná police Winding z lakovaného kovu. Rozměry 15 x 84 x 18 cm. Cena 2199 Kč.

Foto: BONAMI

Nerezovou polici s držáky na nádobí využijeme u kuchyňské linky.

Foto: BRABANTIA

Rohová skleněná polička Omega Bemeta s oblým okrajem. Cena 698 Kč.

Foto: VODOVO.CZ

Kuchyňská linka obohacená o police na speciálních kotvicích trnech.

Foto: TRACHEA

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám