Hlavní obsah

Jak vybírat matrace

Novinky, nes

Jen s lehkou nadsázkou lze říci, že náš spánek je tak kvalitní, jak kvalitní máme v posteli matrace. Právě na jejich výběru velmi záleží, zda si v noci při spánku odpočineme a celé tělo zrelaxujeme, nebo zda se budeme ráno budit jako rozlámaní. Pojďme si proto připomenout základní pravidla pro jejich výběr a nákup.

Foto: Johann Malle

Většina lidí prospí zhruba třetinu života. Výběr matrace se proto rozhodně nevyplatí podcenit.

Článek

Matrace nikdy nekupujeme bez možnosti jejich vyzkoušení. Seriózní prodejci jen vítají zákazníky, kteří si najdou čas, aby si na matraci v obchodě poleželi, zkusili se na ní obracet atd. Cudné usednutí na okraj a lehké zapružení není k ničemu, varují.

Jaké jsou typy

Na trhu je možné už několik let narazit na více druhů matrací, lišících se podle materiálu, z nějž jsou vyrobeny.

Pěna - Matrace se vyrábějí hned z několika typů pěn. Na výběr má zákazník buď modely z tzv. líné pěny, tj. viscoelastické polyuretanové, které mění svou tvrdost podle teploty a tlaku těla ležícího člověka.

Protože se jen pomalu vrací do své původní podoby, nevytvářejí na organismus tak silný protitlak, díky čemuž nenarušují krevní oběh a nepodporují tvorbu proleženin.

Jiné matrace se vyrábějí z tzv. studené pěny (někdy též s označením HR - High Resiliance - vysoce pružné). K jejich přednostem patří schopnost dobře se přizpůsobit tvaru lidského těla, vysoká tvarová stálost a dobrá prodyšnost.

Matrace z tzv. biopěn obsahují navíc přírodní oleje, mají dobré antibakteriální vlastnosti a jsou ohleduplnější k životnímu prostředí.

Foto: WWW.SLUMBERLAND.CZ

Color Visco Wellnes je partnerská matrace s paměťovou (visco) pěnou na obou stranách a se 7 anatomickými zónami, výběr stran (soft oranžová, hard růžová), doporučuje se v kombinaci s lamelovým roštem, potah snímatelný, dělitelný na dvě části, výška 20 cm.

Latex - Latexové matrace se nejčastěji vyrábějí ze směsi přírodního a syntetického materiálu. Čím je přírodního latexu (kaučuku) více, tím je matrace kvalitnější, ale i dražší.

Vyrábějí se ovšem i sofistikované verze syntetických pryží, které vykazují obdobné pozitivní vlastnosti jako kvalitní pěnové matrace. Jde zejména o schopnost přizpůsobit se tvaru lidského těla, tvarovou stálost, prodyšnost atd.

Foto: MORAVIA COMFORT

Artemis Bio je latexová matrace, má tzv. bodovou elasticitu, skvěle se přizpůsobí ležícímu tělu. Má dvojnásobně vyztužené jádro a je vhodná pro osoby vyšší hmotnosti. Velikost 200 x 90 cm, cena 11 549 Kč.

Pružiny - Pružinové matrace nejsou rozhodně passé, jak by si snad nezasvěcený zákazník mohl myslet. Naopak, výrobci také u nich hledají stále cesty, jak tuto konstrukci vylepšit.

Pružiny mohou být v matraci buď „volně“, nebo každá zašitá ve vlastním pouzdru, tzv. taštičce. Odtud termín taštičkové matrace. Novinkou v tomto segmentu jsou pak matrace spojující výhody pěny a pružin, které mají pružiny z pěny.

Foto: Dormeo

Matrace Dormeo Air v sobě spojuje výhody pěny a pružin - má jádro z pěnových pružin.

Sendviče - Sendvičové matrace jsou tvořeny několika k sobě spojenými vodorovnými vrstvami, z nichž každá má trochu jinou funkci a tudíž i vlastnosti. Tyto vrstvy mohou být tvořeny stejným materiálem, nebo různými druhy.

Foto: MABO

Aspe je prodyšná matrace z odolných materiálů. Na tužší straně je profilovaná studená pěna v oranžové barvě, která odvádí vlhkost. Měkčí strana nabízí komfort líné pěny s elastickou pěnou.

Kolik stojí
Kvalitní matrace se pohybuje od cca 10 000 Kč a více za jednolůžko. Pokud prodejce nabízí „kvalitní ortopedické matrace“ za 2–4 tisíce korun za kus, je někde něco špatně. Napovědět může v takovém případě například délka záruky. Seriózní výrobce u kvalitního zboží může nabídnout záruku i na deset let. „Někteří prodejci nabízejí svým zákazníkům záruku až 25 let, ta ovšem nezahrnuje záruku na opotřebení vznikající při běžném každodenním používání. Zákazník pak vlastně nemá možnost požadovat náhradu škody za předčasně opotřebenou matraci,“ varuje Lukáš Novotný, specialista na zdravý spánek ze společnosti Sleep Centrum. „Nejčastější vadou nekvalitních matrací je rychlé proležení. Levné a nekvalitní matrace bývají většinou moc tvrdé, nepřizpůsobí se křivkám lidského těla a rychle se proleží. Moc možností, jak rozeznat nekvalitní matraci v obchodě, zákazník obvykle bohužel nemá. Existuje ale jeden způsob, jak poznat nízkou kvalitu u pěnových matrací. Pokud je potěžkáte a jsou hodně lehké, tak se pravděpodobně nebude jednat o kvalitní matraci. Kvalitní pěnové matrace v rozměru 90 x 200 cm váží 15–20 kg (někdy i více). Bohužel tento „fígl“ nejde použít u matrací taštičkových, protože ty jsou samy o sobě těžké,“ dodává.

Na podkladu záleží

Jedním z určujících aspektů, jaký typ matrace zvolit, může být typ podkladu, na který bude uložena. K matracím z líných či studených pěn a k sendvičovým matracím doporučuje Dalibor Konečný ze společnosti Moravia Comfort rošty lamelové, které mají klasicky rám a na něm uchycený různý počet lamel. Taštičkové matrace se daleko lépe hodí do postelí s pevným podkladem, jenž zaručí jejich dlouhou životnost.

V každém případě, pokud máte dvoulůžko, nebo manželskou postel, každá by měla mít svůj vlastní rošt a adekvátně k tomu i svou vlastní matraci. Napevno očalouněný rošt s matrací není vhodný. Takovou matraci nelze otáčet a rychleji se proleží.

„Matrace musí být prodyšná a na povrchu měkká, v ideálním případě se snímatelným potahem a letní a zimní stranou. Pro delší životnost je vhodné čas od času při výměně povlečení matraci otočit, snížíte její proležení,“ doplňuje Alena Jindráková ze společnosti Blanář nábytek.

Ani tvrdá, ani měkká

Zda zvolit matraci spíše měkkou, nebo tvrdou, vám nikdo nepoví lépe, než vaše vlastní tělo při jejím zkoušení v obchodě. Obecně lze říci pouze tolik, že když je matrace moc tvrdá a rovná, páteř se na ní otlačuje.

A naopak, když je příliš měkká, člověk se podvědomě neustále napíná, neuvolní se, a tudíž si při spánku neodpočine.

Na vhodné matraci bude při poloze na boku osa páteře rovná, při ležení na zádech pak ve svém fyziologickém zakřiveném tvaru.

Foto: Sleep Centrum

Jedním z vodítek, podle nichž lze volit tuhost matrace, je nejčastější poloha při spánku.

Někteří výrobci pak jako základní vodítko doporučují začít u toho, v jaké poloze člověk nejraději spí. V lehu na zádech se hmotnost těla rovnoměrně rozloží, páteř tedy požaduje pevnější oporu. Jestliže spíte často na boku, hmotnost těla se po ploše matrace rozkládá rozdílně.

Boky, kolena a ramena ji zatěžují daleko víc než stehna či chodidla. Proto je vhodnější volit středně tuhou až měkkou matraci. Ten, kdo spí nejraději na břiše anebo se hodně otáčí, nechť volí středně tuhou matraci.

Výška matrace

Důležitou roli hraje i výška matrace. Vyrábějí se zhruba od 10 cm až po 40 cm. Vyšší matrace jsou většinou složeny z několika vrstev, kde každá má svou specifickou funkci.

Minimální výška matrace by neměla klesnout pod 18 cm. Orientovat se lze i podle sedu na okraji postele. Nohy by se měly dotýkat po celé ploše podlahy a zároveň by měly být ohnuty v pravém úhlu.

Zóny

Výrobci matrací jsou schopni u některých modelů vytvořit tzv. zóny, které se liší svou tuhostí. Nejvyšší počet zón je sedm a pokrývají tyto oblasti: šíje, ramena, záda, kyčle, stehna, lýtka, šlapky.

Jinými slovy - matrace je pak rozdělena po své délce na sedm dílů s nestejnou tuhostí tak, aby vždy co nejpřesněji vyhověla té které části těla ležícího člověka.

Doba použitelnosti

Podle výrobců je životnost matrace 7 až 10 let. Není se čemu divit. Člověk během noci vyloučí ze svého těla 0,5 až litr potu. V matraci přitom zůstávají veškeré látky v něm obsažené, například soli, tuky, šupinky kůže atd. To vše vytváří živnou půdu pro nežádoucí mikroorganismy. Aby se jejich bujení omezilo, opatřují někteří výrobci matrace speciálními antibakteriálními úpravami.

Foto: Sleep Centrum

Životnost matrace výrazně problouží matracový chránič.

Hmotnost

Každá matrace má také svou doporučenou maximální nosnost. Není určitě vhodné si pořídit matraci s nižší nosností, než sami vážíte.

Pro vyšší váhové kategorie se doporučují středně tuhé až tuhé matrace. Obzvláště dobře by měli vybírat matraci lidé s nadváhou.

Víte, že?
Matracové chrániče poskytují ochranu proti mechanickému poškození a zajišťují tak delší životnost vaší matrace. Jejich výhodou je také to, že je můžete snadno prát i na vysoké teploty a ve srovnání se samotným potahem matrace je můžete prát často, aniž by se rychle opotřebovaly.

„Lidé s nadváhou by měli v každém případě vybírat pouze kvalitní matrace s vyšší nosností, tedy 130 či 150 kg. Velice důležité zde je, jakou mají stavbu těla a jak spí (bok, břicho, záda). Tělo s nadváhou trpí často i některými zdravotními problémy, hlavně jsou mimo jiné enormně zatěžované klouby a matrace by měla dát při spánku tělu možnost maximální regenerace.

Pokud se bude jednat o člověka, který váží cca 130 kg (a nemusí se jednat pouze o nadváhu), určitě bych doporučil kvalitní taštičkové matrace, u nichž je záruka, že nedojde k proležení jádra matrace (např. matrace Vegas, FlexyFlex). Taštičkové matrace bych potom doporučoval v kombinaci s paměťovou pěnou nebo latexem, aby se tělo během spánku dobře regenerovalo, uvolnilo a docházelo k jeho prokrvení.

Kvalitní matrace se zvýšenou nosností pro člověka s nadváhou se může pohybovat v kategorii i od 10–15 tisíc Kč za kus v rozměru 90 x 200 cm. V každém případě bych lidem s nadváhou doporučil návštěvu prodejny, specializující se na spánek, aby si určitě nechali poradit od odborníků,“ doporučuje Lukáš Novotný.

Jedna postel - dvě matrace
„Aktuálním trendem jsou postele typu box-spring, které v zahraničí zažívají boom. Základním prvkem postele je spodní pružinová matrace, která slouží jako ventilační a ortopedický podklad horní matrace. Díky dvěma matracím je postel vysoká a snadno se z ní vstává. Box-springy jsou navíc i originálními designovými solitéry v interiéru. Češi mají však svá specifika, kdy se snaží co nejefektivněji využít prostor. Proto jsme pro tuzemský trh inovovali postelový systém box-spring o vyžadovaný úložný prostor,“ říká Alena Jindráková.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Rozměry matrace

Šířka matrace (a tedy i lůžka) se odvíjí od šířky ramen spáče při poloze na zádech. Standardní rozměry jednolůžka jsou 90 x 200 centimetrů, dvojlůžka 140/160/180 x 200/210/220 cm.

Minimální délku lůžka vypočítáte tak, že k výšce člověka připočtete tzv. patní prostor, což odpovídá délce nataženého chodidla, přibližně 25 cm.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám