Hlavní obsah

Když se projít, tak jedině na balkón

Novinky, nes

Jsou nápady, které vyplynou z potřeb určité chvíle, vysvětlují architekti ze studia Zalewski Architecture Group. A přesně tak vznikla idea neobyčejného balkónu, který vzbuzuje stejně tak úsměv odborníků jako nadšení odvážných laiků, kteří by za něj během pěkných letních dnů dali kdeco.

Foto: Zalewski Architecture Group (3x)

Procházkový balkón vytváří ve vzduchu mezi domy smyčku, kterou se dá dojít do vedlejší kanceláře.

Článek

„Určitě to také znáte. Další horký den v kanceláři a vy si jen říkáte: Kdybych se tak jenom mohl jít na chvíli projít někam ven. A právě takhle vznikl nápad na vytvoření balkónu, přesněji travnaté cestičky zavěšené ve vzduchu mezi domy před naší kanceláří,“ říkají o svém návrhu architekti z polské Gliwice. Na první pohled bláznivou myšlenku rozpracovali do všech detailů, a tak vznikl projekt nazvaný Walk on (Jít dál).

Cestička s jednou smyčkou je zavěšena na úrovni třetího patra a poněkud osvěžuje vzhled do té doby tuctového dvora pod sebou. Podobně jako většina cest nevede přímo odněkud někam, ale kroutí se a kříží, takže se člověk na tomto neobyčejném balkóně doopravdy příjemně projde a vyčistí si hlavu.

Foto: Zalewski Architecture Group

Balkón by byl zavěšený díky lanům ukotveným ve zdech okolních domů.

Na druhé straně, podobná vzdušná procházka není pro každého. I když je zavěšený balkón navržen s nezbytným zábradlím, ne každému by se pohled dolů pod sebe asi líbil. Architekti proto procházku nabízejí spíš jen odvážnějším jedincům jako alternativní cestu z kanceláře do kanceláře.

Po technické stránce, zdá se, není travnatý chodníček ve vzduchu nijak složitou záležitostí. Aby na cestě byl dostatek zeleně, pojali ji architekti jako jeden velký záhon, či - chcete-li - květináč, který bude třeba hlavně v suchém létě zalévat.

Zároveň bylo zřejmé, že cestu nelze podepřít zespoda, protože by jakákoli konstrukce nejen zaplnila dvůr pod sebou, ale také by jej stínila. Řešením, které se samo nabízí, bylo proto zavěšení na lana ukotvená ve zdech okolních domů.

Foto: Zalewski Architecture Group

Pohled ze dvora směrem vzhůru by nemusel být přítomností balkónu zase tolik omezený.

Z hlediska eventuálního zastínění dvora bylo nutné také vymyslet spodek balkónu. Cesta široká pouhých 80 cm má na spodní straně leštěný plech, který zrcadlí své okolí, takže se při pohledu ze dvora jeví ještě užší.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

„Bývá zvykem, že forma je odpovědí na potřeby funkce. Ovšem někdy forma odpovídá potřebám zábavy. A náš balkón se ubírá právě touto cestou,“ uzavírají polští architekti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám