Hlavní obsah

Moderní kuchyně spojují tradici, zábavu i umění

Právo, Gisela Růžičková

Dnešní kuchyně je v přeneseném slova smyslu centrem rodinné zábavy. Je to tradiční kuchyně, kde se nejen dobře vaří, ale děti se tu i připravují do školy. Dospělí se tu zase scházejí s rodinou i přáteli při různých příležitostech.

Foto: GRENA (2x)

Obkladový panel Splashback (od 2205 Kč/m2 bez DPH) je moderní, elegantní a cenově přijatelné řešení pro luxusní vzhled kuchyně. Předčí sklo dojmem i pevností. Je na výběr v šesti dezénech.

Článek

Tradiční kuchyně musí být krásná a zároveň praktická. Pod krásou si každý představuje něco jiného.

Jeden moderní kuchyňskou sestavu s jednoduchými liniemi, jiný spíš rustikální kuchyni s nadčasovými prvky, i když své příznivce mají také originální designové kuchyně.

Foto: ASKO

Nepřehlédnutelná kuchyně Win (49 999 Kč) má rovné linie, jednoduchý ráz a o to víc ji sluší výrazné pastelové barvy, které si sami zvolíte. Včetně elektrospotřebičů - trouba, deska, myčka 45 cm, odsavač, dřez a baterie, bez lednice a dekoračního panelu.

Zato praktickou kuchyni potřebuje každý. Aby dobře sloužila, měli bychom ji navrhnout tak, aby nám umožnila plynulý pohyb, dostatek úložných prostor a vysoký komfort pohybu.

Foto: SYKORA

Moderní kuchyně Exclusive je na první pohled střídmá, minimalistická, kombinující dýhu ušlechtilého dubu antic a leskle lakované bílé plochy. Ačkoli je její vzhled romantický, je naplněna nejmodernějšími technologiemi.

Kuchyňské zóny

Protože v kuchyni jde hlavně o pohyb, rozmístíme jednotlivé zóny tak, aby bylo vše po ruce. Není nad správné řazení skříněk a zásuvek podle postupu prací v kuchyni!

Zásoby – zde umisťujeme polotovary denní spotřeby – konzervy, rýži, těstoviny, ale také chlazené nápoje.

Foto: GORENJE

Klasická kuchyně Cindy, z řady Klasik, se dá pořídit do 50 000 Kč. Konečná cena závisí na velikosti sestavy kuchyně, počtu a druhu použitých skříní, deskových materiálů a jejich dalším vybavení.

Ukládání – sem ukládáme nádobí, sklenice, příbory.

Příprava – hlavní pracovní oblast kuchyně. Zde se odehrává většina přípravných prací i pro samotné vaření. Tady mají své místo pracovní příbory, kuchyňské elektrospotřebiče, ale i koření.

Foto: SIKO

Kuchyně Erika24 (sestava 2550 mm za 21 413 Kč) nabízí dvířka s lakovaným povrchem ve vysokém lesku a bezkonkurenční variabilitu skříněk. Kvalitní kování Hettich je zárukou dlouhé životnosti kuchyně.

Mytí – vedle dřezu a myčky nádobí se v této tzv. mokré části kuchyně nachází také odkapávač na nádobí, místo pro odpadkový koš, čisticí a mycí prostředky.

Foto: SYKORA

Tradiční kuchyně Style nepodléhá módním trendům. Dvířka s hlubokým frézováním doplňují jednoduché, avšak komfortně velké, pohodlné úchytky. Tóny dvířek barvy kashmir doplňuje dekor dubu orleans.

Vaření a pečení – zóna vyhrazená pro varnou desku, pečicí a mikrovlnnou troubu, odsavač par, hrnce, pánve, poklice, pracovní příbory a plechy na pečení.

Úrovně ukládání

Často používané věci ukládáme do lehce a rychle dostupných výsuvů přímo pod pracovní deskou a stejně tak do první úrovně horních skříněk.

Foto: GRENA

Použitím unikátních polymerů získaly obkladové panely Splashback vzhled skla spolu s několikanásobně vyšší nárazovou pevností, stálostí barvy a jednoduchou údržbou.

Méně používané předměty dáváme nad nebo pod tuto úroveň. Proto, abychom měli ve věcech pořádek, používáme různé typy zásuvkových vložek ze dřeva či plastů.

Vnitřní vybavení

Práci v kuchyni si můžeme zpříjemnit mnoha vychytávkami, které výrobci nabízejí v rámci vnitřního vybavení. Existuje spousta velkých i malých pomocníků, které určitě oceníme.

Jsou to třeba závěsné programy, výsuvy rohové vysoké i nízké, LED osvětlení, zásuvky a výsuvy s rozdílnou nosností, různé typy výklopů horních skříněk.

Foto: DATART

Kuchyně Siena (sestava s pracovní deskou 121 200 Kč) s dvířky z lamina, ošetřeného obzvláště tvrdým a odolným lakem v super matném provedení a v jemně šedém odstínu. Pracovní deska z laminátu je na varném ostrůvku osazena v nadstandardní šířce 90 cm.

Používání výsuvných systémů s integrovaným tlumením umožňuje např. dokonalý přehled a jednoduchý přístup k uskladněným věcem a potravinám.

Práci si zpříjemníme různými bezúchytkovými systémy. Stačí krátké ťuknutí na čelo zásuvky.

Aktuální trendy a barvy

Ostrůvková kuchyně je stále oblíbeným typem, kde se dobře pracuje a ještě lépe jí. Uspořádání kuchyně podléhá hlavně prostoru, který je k dispozici. Proto kromě ostrůvkové kuchyně obvykle volíme kuchyni jednořadou či dvouřadou nebo sestavenou do písmene G, L a U.

Foto: IFDESIGN

Keramické desky Neolith (od 7000 Kč bez DPH/bm) se nejčastěji používají na kuchyňské pracovní desky a pulty, lze je však použít i na obklady a dlažby, obklady krbů a stropu, na odvětrávané fasády budov či venkovní sokly budov.

Design kuchyňských linek ovládly jasné linie, přírodní a kontrastní materiály a systémy bez úchytů.

V materiálech i barvách vládne kontrast – světlá a tmavá, lesklá a matná, hladká a hrubá.

Foto: SYKORA

V kuchyni Style má všechno své místo, uspořádání je podřízeno promyšlenému řádu, umocňuje funkčnost prostoru. Hlavní slovo mají přírodní materiály - dýha dubu drásaného efektně vyniká v kombinaci s lakovanými bílými plochami, které interiéru dominují.

V barvách byla donedávna hitem neutrální bílá v lesku. Dnes je v kurzu kovově šedá lesklá nebo matná. Dost vyhledávaným kuchyňským odstínem je také tajemně černá.

V dezénech dřeva je to dub ve své přírodní podobě včetně suků.

Pracovní desky – naprostou novinkou je keramická pracovní deska, splňující nejnáročnější kritéria. Má nízkou hmotnost, vysokou tvrdost, tepelnou odolnost a minimální nasákavost.

Foto: ASKO

Kuchyně Win (49 999 Kč včetně elektrospotřebičů: trouby, varné desky, myčky 45 cm, odsavače par, dřezu a baterie, bez lednice) má rovné plochy.

Novým trendem jsou závěsné spodní skříňky. Působí nejen efektně, ale jsou hlavně praktické. Údržba podlahy pod nimi je snazší.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Bezúchytkové otevírání skříněk je stále výrazným designovým prvkem, nejen pokud jde o vzhled, ale i o hygienu prostoru – dvířka otevřeme snadno, jen lehkým dotykem či poklepem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám