Hlavní obsah

Zrekonstruovaný kamenný statek dýchá dávnými příběhy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když smícháte krásnou krajinu východních Pyrenejí se zemědělskou usedlostí patřící po staletí katalánské rodině a přidáte pořádnou dávku talentu a smysl pro harmonickou rovnováhu, máte před očima malebný kamenný statek v oblasti La Cerdanya.

Foto: www.modernibyt.cz

Zastavěná plocha má více než 600 m2.

Článek

Pablo Serrano Elorduy a Blanca Elorduy ze studia Dom Arquitectura dostali za úkol zrekonstruovat starobylé kamenné stodoly, hospodářské budovy a stáje pro dobytek, které byly majetkem rodiny po několik generací, a vytvořit z nich domov a místo, kam by si rodinní příslušníci mohli zvát své přátele.

Foto: www.modernibyt.cz

Světlo a otevřené průhledy jsou základními prvky. Hlavní roli ale mají původní dřevěné trámy a kámen.

Do oblasti, která je krásná svou krajinou a v níž množství slunečního svitu překračuje průměrné hodnoty, tak přibylo místo, kde se snoubí moderní design a technologie s kouzlem starých pevných kamenných stěn, z nichž dýchají dávné příběhy.

Foto: www.modernibyt.cz

Krása kamenných stěn a originálních trámů je natolik nepřehlédnutelné, že není potřeba volit výrazné doplňky. Bílá, šedá a minimalistické linie nábytku tvoří základ části domu, která slouží hostům.

Foto: www.modernibyt.cz

Stěny moderně pojatého interiéru dekorují staré dřevěné dveře, zavěšené na osvětleném trámu. Další hra se světly tentokrát prospívá hlavně zachovalému trámovému stropu.

Co bylo vaším cílem, když jste začali s rekonstrukcí?

Pablo: Výzvou bylo poradit si s letitými budovami a vnést do nich současné moderní zařízení, které by bylo pro velkorysý, otevřený prostor jednoznačným přínosem. Chtěli jsme vhodně a citlivě zkombinovat tradiční materiál s moderními prvky.

Foto: www.modernibyt.cz

Bělená podlaha je spojujícím prvkem celého interiéru. Minimum nábytku a absolutní funkčnost vybavení umožňují vyniknout otevřenosti a lehkosti prostoru.

Foto: www.modernibyt.cz

Řešení schodiště je dokonalé. Přísně strohý kov je zpracovaný se stejnou lehkostí, jakou Blanca Elorduy prokázala při zařizování celého domu.

Na co kladli při rekonstrukci největší důraz majitelé?

Pablo: Vždycky, když se pouštíme do rekonstrukce, shodneme se s majiteli na tom, že chceme zachovat podstatu místa. U tohoto projektu jsme tedy ctili postavení dřeva a kamene jako hlavní substance a ponechali jsme mu v interiéru hlavní roli, tak jak si zaslouží.

Foto: www.modernibyt.cz

Originální stavební prvky jsou nad schodištěm znovu použity k dekoraci a k připomenutí starobylosti domu.

Narazili jste při rekonstrukci na nějaké technické těžkosti nebo problémy?

Pablo: Při každé rekonstrukci narazíte na mnohem více potíží, než když stavíte nový projekt, a setkáte se s nečekanými komplikacemi. V případě tohoto domu jsme opravovali a restaurovali kamennou fasádu a venkovní trámy.

Snažili jsme se používat přírodní materiály z dané oblasti, například použitý kámen z blízké vesnice, abychom nezanechali v místě žádné negativní stopy, alespoň ne dlouhodobé.

Foto: www.modernibyt.cz

Hlavní ložnice je zařízena ve světlých tónech jako komplexní budoár s koupelnou a příslušenstvím. Nechybí ani ikonické lampy Tolomeo od značky Artemide.

Co bylo základním principem, kterým jste se řídili při zařizování interiéru?

Blanca: Řídili jsme se stejným principem jako při každém projektu. Zevrubně jsme si prohlédli místo, prostudovali si jeho přírodní potenciál i architekturu, vzali jsme do úvahy orientaci domu, výhledy do krajiny a samozřejmě jsme se zblízka seznámili s klienty.

Je důležité znát jejich každodenní zvyky, chování, preference, denní režim, abychom pochopili, v jakém interiéru se budou cítit dobře.

Foto: www.modernibyt.cz

Zastřešené terasy nabízejí odpočinek v mezi chladivými kamennými stěnami a nádherný výhled do zeleně Zastřešené terasy nabízejí odpočinek mezi chladivými kamennými stěnami a nádherný výhled do zeleně.

S těmito informacemi a podklady jsme potom začali pracovat na projektu a předkládat majitelům naše návrhy. V tomto případě nám šlo především o to, vytvořit útulný, hřejivý prostor, který bude ladit s venkovským základem a katalánskou krajinou.

Foto: www.modernibyt.cz

Venkovní kuchyň je vybavena jednoduchými dřevěnými lavicemi.

Na severní straně údolí s úchvatným výhledem na pohoří Cadi, uprostřed polí a voňavých pastvin, teď velkými prosklenými okny svítí do tmy nádherný čtverec budov, jejichž kamenná fasáda vyvolává pocit nekonečného bezpečí a jejichž interiér je dokonale pojatou fúzí rustikálního obalu a minimalistické náplně z toho nejlepšího, co moderní design nabízí.

Foto: www.modernibyt.cz

Zemědělská a nepříliš hustě osídlená oblast La Cerdanya nabízí plno přírodních krás i urbanistických skvostů.

Pablo Serrano Elorduy navštěvoval kurzy u Carlose Ferratera, u něhož následně během roku 2003 pracoval. Studium architektury dokončil na ETSA v Barceloně roku 2004 a v roce 2005 pracoval v Londýně. Roku 2009 založil architektonické studio a od té doby pracuje na projektech po celém světě. Blanca Elorduy vystudovala bytový design na škole Escuela Llar de Interiorismo, kde v roce 1972 promovala a kde později učila. Zabývá se nejen interiérovým designem, ale i zahradní architekturou.

Martina Paulová, www.modernibyt.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám