Hlavní obsah

Prestižní Královskou zlatou medaili za architekturu letos získává Zaha Hadid

Novinky, tnk

Světoznámá architektka bagdádského původu Zaha Hadid si na konto svých úspěchů na poli architektury připisuje další bod. Je vybrána na ocenění Royal Gold Medal pro rok 2016 za své celoživotní dílo. Udělení schválila sama britská královna Alžběta II.

Foto: Hufton and Crow, Mary McCartney, (koláž)

Slavná architekta Zaha Hadid a kancelářský a nákupní komplex Galaxy Soho v Číně

Článek

Cenu architektce udělí Královský institut britských architektů (Royal Institute of British Architects - RIBA) za její dlouhodobou architektonickou, designérskou i vědeckou činnost. Podle poroty se architektka významně zasadila o rozvoj architektury.

Slávu vynesly oblé futuristické tvary moderních staveb

Do dějin architektury se šestašedesátiletá Hadid zapsala svými, na tehdejší dobu utopisticky působícími, návrhy velkých staveb. Její futuristická architektura plná oblých křivek, organického designu a uměřené barevnosti ale dnes udává architektonické standardy pro nové budovy celospolečenského významu.

Každý z dynamických a inovativních projektů navazuje na více než třicet let její práce v oblasti revolučního experimentování v architektuře a designu.

Foto: Zaha Hadid architects

Návrh nového sídla budovy společnosti Bee’ah v Sharjahu ve Spojených arabských emirátech.

Královská medaile za architekturu se uděluje už od roku 1848. Vznikla jako výsledek rozhovoru mezi prezidentem Institutu britských architektů a britským princem. Jméno každoročního vítěze je vepsáno na okraji medaile pocházející z královské mincovny.

V minulosti ocenění získali věhlasní architekti, jakými jsou Le Corbusier, Frank Gehry, Frei Otto, Toyo Ito nebo Peter Zumthor.

Foto: Hufton and Crow

Kancelářská budova Dominion v Moskvě

„Zaha Hadid v architektuře zosobňuje impozantní sílu s globálním vlivem. Její velmi experimentální a náročná práce obsahuje širokou škálu návrhů budov, nábytku, obuvi, automobilů. Ty jsou zcela zaslouženě oceňovány a Hadid je vyhledávanou návrhářkou pro řadu značek a lidí po celém světě. Jsem velmi ráda, že Zaha získá Royal Gold Medal za rok 2016," uvedla presidentka společnosti RIBA a předsedkyně výběrové poroty Jane Duncanová.

Foto: Luke Hayes

Středisko Oxfordské univerzity v St. Antony College ve Velké Británii

„Jsem velmi hrdá na to, že budu oceněna Royal Gold Medal, zejména proto, že budu vůbec první ženou, která ji získá,” sdělila Hadid. Uvedla, že jsme svědky toho, že se v architektuře prosazuje stále více žen. Podle ní ale postavení žen v architektuře stále není jednoduché, v tomto směru ale vidí pozitivní vývoj a věří, že bude pokračovat.

Architektka také uvedla, že ráda spolupracuje s lidmi, kteří mají odvážné vize. Baví ji posouvat hranice a měnit podobu veřejných budov a prostranství. „Jedním z úkolů architektury je, aby se lidé cítili dobře v prostorách, kde žijí, chodí do školy nebo pracují. Musíme se tedy snažit zvyšovat standard těchto prostor,” tvrdí architektka.

K jedněm z posledních staveb slavné architekty patří třeba horolezecké muzeum Messner Mountain Museum, které jakoby vyrůstá z hory. [celá zpráva]

Foto: Inexhibit

Z velké terasy Messner Mountain Museum jsou úchvatné výhledy do okolí.

Za pozornost stojí i velké muzeum umění 21. století Maxxi v Římě s dynamickými křivkami. [celá zpráva]

Pro Hadid nejde o první významné ocenění v architektuře. Získala už prestižní Pritzkerovu cenu, která je považována za Nobelovu cenu v architektuře, dostávají ji jen opravdové špičky současné světové architektonické scény.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám