Hlavní obsah

Bělostný dům s centrálním dvorem se částečně skrývá pod povrchem

Novinky, nes

Mladá rodina s malým dítětem získala parcelu v oblasti londýnské památkové rezervace ve čtvrti Hampstead, v North Endu. Pár oslovil architekty ze studia Canaway Fleming Architects s prosbou o návrh moderního domu, což bylo v mnoha směrech náročné zadání. Nejenomže velikost a tvar pozemku byly už samy o sobě omezující, ale navíc se architekti museli vystříhat jakéhokoli narušení rázu okolní historické zástavby.

Foto: James Brittain

Dům se na první pohled jeví jako přízemní.

Článek

Své klienty dokázali architekti nakonec potěšit velmi nenápadným a zcela moderním domovem, jehož název zní Courtyard House (volně přeloženo jako Dům s dvorem).

Dům stojí v bývalé zadní zahradě stavby ze 17. století. Kouzlo místa podtrhovala dvojice vzrostlých stromů a rybníček. Jak pro Novinky poznamenal architekt Nick Fleming, dům byl navržen tak, aby se podařilo zachovat alespoň oba stromy, zatímco vzpomínkou na rybníček je způsob uspořádání domu s dvorkem, kolem nějž se rozkládá.

Foto: James Brittain

V přízemí je společně s obývacím pokojem umístěna také kuchyň. Obě místnosti umožňují pohodlný vstup na centrální dvůr.

Foto: James Brittain

Existenci podzemního podlaží prozrazuje na nádvoří pás podlouhlých světlíků.

Foto: James Brittain

Aby dům splnil náročná omezení pro místní zástavbu, postupovali architekti stejným způsobem, jako v případě domu stavěného rovněž v Hampsteadu, pro hudebníka Tonyho Gibbera (čtěte zde).

Dvoupodlažní objekt z čistě bíle omítnutého železobetonu ponořili do země tak, aby nad povrch čnělo jen přízemí.

Foto: James Brittain

Mladá rodina si přála moderní dům.

Foto: James Brittain

Hlavní ložnice v suterénu má výhled do atria.

Foto: James Brittain

Koupelna přináležející k hlavní ložnici

Foto: James Brittain

Átrium v suterénu

Dům tak na první pohled působí velice nenápadně a podobně, jako u ledovce, také v tomto případě podstatná většina jeho objemu je ukryta pod terénem. Architekti museli dům důkladně izolovat, a to nejen z hlediska tepelných ztrát, nebo naopak kvůli přílišnému přehřívání, ale v tomto konkrétním případě také proti zvuku a otřesům.

Hluboko pod domem totiž vede jedna z tras londýnského metra, čili obálka domu je připravena odfiltrovat jakékoli zvuky i chvění, které by obyvatele informovaly o každé projíždějící soupravě.

Foto: James Brittain

Interiér obou podlaží zalévá světlo dopadající skrz velké světlíky.

Dům díky homogennímu tvaru a specifickému uspořádání působí spíše jako velká bílá plastika, než jako standardní obytný objekt.

Jeho interiér je na obou podlažích prosvětlován nejenom díky dvorku, který je skutečným centrálním prostorem pro společný život rodiny, ale také několika ve stropě umístěnými světlíky.

Foto: Canaway Fleming Architects

Umístění domu na pozemku

Přízemí pak logicky plní roli společenské zóny, kde je obývací pokoj s kuchyní, studovna a technické zázemí domu. V suterénu, jenž je přirozenou klidovou zónou domácnosti, jsou soukromé pokoje rodiny.

Je zde hlavní ložnice doprovozená vlastní koupelnou a šatnou, plus další tři pokoje, z nichž dva mají také svou vlastní koupelnu. Poslední místností tohoto podlaží i celého domu je tělocvična.

Foto: Canaway Fleming Architects

Přízemí: 1 - obývací pokoj, 2 - kuchyň, 3 - Studovna, 4 - technické zázemí, 5 - nádvoří

Foto: Canaway Fleming Architects

Suterén: 1 - hlavní ložnice, 2 - koupelna k hlavní ložnici, 3 - ložnice, 4 - koupelna k ložnici, 5 - atrium/nádvoří, 6 - šatna, 7 - tělocvična

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám