Hlavní obsah

Dekorativní obklady jsou jednou z cest, jak proměnit interiér

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Interiérové obklady jsou atraktivní a žádané. Jsou nápaditou dekorací i funkčním prvkem, protože zdobí i chrání zatěžované stěny. Mohou být z různých materiálů, mít odlišné vzory, povrchové úpravy i barevné tóny.

Foto: RAKO (2x)

Červená spára na keramickém obkladu prostor pocitově uzavře. Vhodná je spíše ke světlejším odstínům dlažby.

Článek

Dekorativní obklady se hodí do obývacího pokoje, ložnice, kuchyně, koupelny i na chodbu. Obvykle si s jejich instalací poradíme sami za použití návodu.

Mezi nejoblíbenější patří obklady z přírodních materiálů, např. opracované kameny, nebo dřevěné palubky, které interiér vždy zútulní.

Foto: KERAMIKA SOUKUP

Cihlový obklad patří do venkovského interiéru, třeba ke krbu. Materiál může být neglazovaný i glazovaný.

Natur styl reprezentují i cihlové obklady a samozřejmě keramika, která se hodí nejen do koupelny, ale některá provedení i do obývacího pokoje, chodby.

Obkládat stěny lze i MDF materiálem, který má zajímavé povrchové úpravy. Mladé lidi určitě osloví i sklo, kov, umělé imitace.

Kvalita podkladu je základ

V hobby marketech jsou dekorativní obklady a pásky s nejrůznějšími vzory. Vhodné jsou pro každého kutila, neboť se s nimi snadno a rychle pracuje. Prodávají se v kompletním balíčku i s odpovídajícím lepidlem (cementové, disperzní), penetračním nátěrem a šikovnými pomůckami, které práci s obkladem usnadní.

Foto: RAKO

Barevný vzorník spárovacích hmot, které lze použít na rozmanité obklady keramiky.

Spokojenost s výsledkem vždy záleží na správné přípravě podkladu. Dbáme na to, aby povrch byl suchý, čistý a rovný, nesmí mít mastnoty ani trhliny. Starou omítku raději ošetříme penetračním nátěrem. Pracujeme s vodováhou, tužkou vyznačíme první řadu, od které začneme materiál pokládat.

Vždy používáme pouze lepidlo přesně určené na daný typ obkladu. Se spárováním začínáme až za 24 hodin, než zaschne a vytvrdne lepidlo. Spáru si lze vybrat z různých barev a sladit tak výplňovou hmotu s obkladem.

Foto: KERAMIKA SOUKUP

Retro dlažba Nerva Gris s jemným vzorkem se uplatnila nejen na podlaze, ale i protější stěně v podkrovní jídelně. Rozměr 45 x 45 cm, 499 Kč.

Stálicí je keramika

Keramický obklad nepatří jen do koupelny, můžeme s ním obložit i část stěny v obývacím pokoji. Prodává se keramika, která dokonale napodobuje rozmanité druhy kamene, hrubou textilii, cihly, dřeviny. Může mít různý barevný odstín i povrch: hladký, strukturovaný, lesklý, matný nebo lapovaný (střídá se lesk a mat). Na stěně hezky vypadají větší rozměry obkladů, jestli tedy máme dost prostoru, neváhejme a zvolme obklad klidně i o velikosti 100 x 50 cm.

Keramické obklady určené do koupelny volíme zpravidla v klidných odstínech, ale jestliže jsme příznivci kreativity, můžeme vyzkoušet barevnou spáru. Při výběru počítejme s tím, že potlačí výraz samotné keramiky a vizuálně změní celý prostor. Spára je sice detail, ale mocný. Například červená spára koupelnu pocitově uzavře, může i opticky snížit strop. Hezky ale vypadá modré spárování v kombinaci s bílým obkladem a dřevem.

Klasicky bílá spára se hodí k béžovým a přírodním odstínům obkladů, působí decentně a nadčasově, ale má tendenci tmavnout a vypadat zašpiněně. Je náročnější na pravidelnou údržbu.

Kámen nezklame

Kámen může být přírodní či umělý, vždy vypadá úžasně! Přírodní nabízí jedinečnou kresbu a odstíny, které se nikde neopakují. Umělý zase dokonale imituje a často je k nerozeznání od pravého, je za příznivější cenu, lépe se s ním pracuje a není náročný na údržbu. Také je ho možné spojovat neviditelnou spárou, což se hodí zejména v kuchyni.

Foto: HORNBACH

Obklady v imitaci přírodních kamenů jsou velmi oblíbené, protože do interiéru vnesou útulnost. Populární je tzv. štípaný kámen, který se fixuje na stěnu cementovým lepidlem.

V interiérech se nejčastěji používá tzv. štípaný kámen, který se dává jako obklad ke krbům, nebo tzv. deskový (reprezentuje ho mramor, žula, vápenec).

Sklo bezpečné a barevné

Za linkou, v koupelně, obývacím pokoji i na chodbě lze použít kalený skleněný obklad. Je bezpečný, nelze ho rozbít na malé kousíčky, odolává přímému nárazu. Na stěnu se jednoduše lepí, už po 24 hodinách je připravený do plného provozu.

Foto: J. A. P.

Obklad za kuchyňskou linkou je z kaleného bezpečnostního skla, odolává vyšším teplotám, nevadí mu vodní páry, snadno se čistí.

Výhody skla jsou jasné: hladký povrch beze spár a výstupků je ideální na údržbu (stačí mýdlová voda, hadřík). Sklo odolá vysokým teplotám od krbů, topení, nevadí mu ani vzdušná vlhkost. Kromě svislých stěn ho lze aplikovat i na strop.

Dřevo, MDF materiál

Přírodní dřevo je útulné, voňavé, s dokonalou kresbou, ideální na venkovskou chalupu. Pro obklad volíme palubky, kterými lze stěny obkládat svisle i vodorovně, používat různé velikosti, odstíny moření. Zabraňují úniku tepla, dají se mořit, lakovat, voskovat.

Nejčastěji se používá smrk, borovice, bříza, dub, do koupelny je vhodný voděodolný teak.

Foto: G SERVIS

Na chaty a chalupy jsou vhodné palubky. Dřevo je útulné a brání úniku tepla z prostoru.

Novodobé dřevěné desky mají vylepšený povrch: jsou bělené, ručně škrábané, kartáčované, záměrně sukovité. Dřevo je v jakékoliv podobě originální a v moderním interiéru skvěle vyvažuje „studené“ materiály, jako je sklo, kov.

Fádní a rozměrné plochy interiéru jednoznačně zpestří dekorativní MDF panely s plastickým vzhledem. Použít je lze za televizní obrazovkou, zrcadlem v koupelně. Oživit s nimi můžeme i kuchyňský ostrůvek, plochu za jídelním stolem.

Odolávají teplotě až 80 °C, zvládnou přítomnost vodních par, mají fóliový povrch různých barev, obrazců. Efektní jsou rovněž 3D plastické panely s vyfrézovaným motivem drážek, vlnek, obloučků apod. Čistí se vlažnou vodou a hadříkem.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám