Hlavní obsah

Vilu od architekta Rosenberga s prvky v alpském stylu zdobí řada dřevěný detailů

Novinky, Text: Hana Hermanová, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na okraji Tichého údolí v Roztokách stojí u cesty do Prahy tři vily, které na začátku sedmdesátých let 19. století navrhl stavební inženýr Antonín Rosenberg. Jednou z nich je i půvabná vila Albína Bráfa s řadou dřevěných dekorací.

Foto: autorský tým Slavné vily Středočeského kraje

Vila s adresou: Roztoky, Riegrova čp. 99

Článek

Rosenberg byl absolventem vídeňské techniky a pracoval skoro padesát let na místodržitelství v odboru pro pozemní stavby. Známým se stal díky projektům velkých školních budov v Praze.

Pro alpský styl jsou typické nízké štíty a podstřešní kříže

Stavby v Roztokách charakterizuje členitost s řadou různých výstupků. Klasicizující novorenesanční styl fasád doplňují prvky čerpající z alpského nebo švýcarského stylu.

K jeho typickým znakům patří sedlové střechy s nízkým sklonem, které zdobí dřevěné detaily v podobě vysunutých krokví, podstřešních křížů a vyřezávaných dřevěných nebo plechových zakončovacích plastik na koncích štítů.

Na vile čp. 99 je vidět architektův cit pro symetrickou kompozici. Na jižní straně vilu ozvláštňuje terasa rámovaná dřevěnými oblouky.

Foto: autorský tým Slavné vily Středočeského kraje

Balkon vynášejí dřevěné arkádové oblouky.

Do vily se vstupuje dřevěnou verandou umístěnou při boční straně. Interiér má přehledně řešenou dispozici se střední podélně vedenou chodbou, obytné místnosti se obracejí na jih a přes přilehlou terasu otevírají do zahrady.

Interiér zdobí původní pískovcová dlažba chodby, kamenné schodiště s litinovým zábradlím a krásné kazetové dveře s ornamenty.

Foto: autorský tým Slavné vily Středočeského kraje

Vbnitřní prostory působí světlým a svěžím dojmem.

Prvním majitelem vily byl pražský obchodník Leopold Kraus. Od něj nemovitost v roce 1903 koupili manželé Albín a Libuše Bráfovi.

Foto: autorský tým Slavné vily Středočeského kraje

Chloubou stavby jsou její velkorysé sklepní prostory.

Albín Bráf patřil mezi nejvýznamnější osobnosti politického, hospodářského a společenského života konce 19. století. Oženil se s Libuší Riegrovou, dcerou politika Františka Ladislava Riegra. K jejich přátelům patřili Braunerovi, které často navštěvovali ve známém roztockém mlýně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám