Hlavní obsah

Nejvíc se prodávají byty na Praze 10, nejžádanější dispozicí je 2+kk

Novinky, tnk

Podle statistik společnosti Ekospol se letos ve druhém čtvrtletí prodala třetina všech bytů po celé české metropoli na Praze 10. Je tak nejžádanější čtvrtí mezi zájemci o nové byty. Právě na desítce se letos masivně staví. Nejprodávanější dispozicí obecně zůstávají menší byty 2+kk.

Foto: Novinky

Lokalita Javorová čtvrť se v Horních Měcholupech rychle rozvíjí.

Článek

Od druhého čtvrtletí letošního roku už neplatí, že nejvíce nových bytů v Praze se prodává na území městské části Prahy 9.

Novým šampiónem české metropole se totiž stala Praha 10, kde se podle zmíněné statistiky ve druhém čtvrtletí prodalo 576 bytů, což je třetina z 1700 bytů prodaných za dané období po celé Praze.

Nových projektů je na desítce celá řada

Není se čemu divit, že se na Praze 10 prodává nejvíc bytů. Právě v této lokalitě totiž vznikají například projekty Nové Měcholupy, Nad Přehradou, Park Zahradní město, Malý Háj, Rezidence Skalka nebo třeba rozsáhlá Javorová čtvrť.

Foto: Novinky

Projekt Ecocity Hostivař zaujme množstvím bytů s balkony.

Městská část Praha 9 je nyní v tabulce prodejnosti na druhém místě. Za druhý kvartál se na jejím území prodalo 341 bytů. Za ní pak následovala na třetím místě Praha 5 a čtvrtá Praha 4.

Foto: Novinky

V projektu Nad Přehradou rostou další byty v blízkosti Hostivařského lesoparku.

A jak si lidé nový byt vybírají? Agentura NMS market research nedávno provedla výzkum mezi Pražany ve věku 25 až 60 let se zájmem o nový byt. Většina z nich klade důraz na komplexní řešení bytu developerem a vybírá bydlení na internetu.

V prodejích táhnou menší byty

Nejprodávanější dispozicí zůstávají byty 2+kk před byty 3+kk a 1+kk. Na celkových prodejích se podílely ze zhruba 35 %. Někteří developeři se právě na menší byty specializují.

„Malé byty 2+kk o výměře cca 40 až 55 m² jsou dlouhodobě nejpoptávanější nejen v naší nabídce, ale na celém realitním trhu. U nových projektů v naší nabídce vždy byty 2+kk představují cca 60% až 70% podíl," uvedl Jan Koubík, manažer developerské společnosti Bemett.

Byty jsou podle něj určeny především pro mladé páry, jako startovací nebo pro singles, kteří se nechtějí tísnit v garsonce.

„O tyto byty je zájem i u starší generace lidí, kteří už mají velké děti a žijí tak v domácnosti znovu ve dvou," sdělil Koubík.

Podíl bytů 3+kk na prodejích ale mírně roste. To potvrzuje i Milan Jankovský, tiskový mluvčí koncernu Central Group. „Menší byty typu 2+kk prodejům v hlavním městě stále vévodí, spolu s 1+kk se prodávaly dobře vždy, i v době největší recese. V posledních třech letech, díky rostoucí ekonomice, nízkým úrokům hypoték a klesající nezaměstnanosti, ale pozorujeme obrovský nárůst zájmu také o větší rodinné byty 3+kk a 4+kk," uvedl.

Foto: Novinky

Projekt Ecocity Hostivař dobře zapadá do stávající zástavby.

Podle Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN), která letos zveřejnila letošní Trend report 2015, odbornou zprávu považovanou za nejobsáhlejší přehled českého realitního trhu, se letos v Praze tempo prodejů nových bytů dočkalo další akcelerace.

Podle zveřejněných dat Českého statistického úřadu za druhé čtvrtletí letošního roku vzrostla průměrná realizovaná cena nových bytů v Praze meziročně o 5,5 %.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám