Hlavní obsah

Patnáctka nejlepších má šanci na zisk prestižního titulu Stavba roku

Novinky, tnk

Nominaci na titul Stavba roku 2015 má patnáctka kvalitních tuzemských staveb. Mají tak třicetiprocentní šanci, že dostanou jedno z pěti udělovaných ocenění bez rozlišení pořadí. Vyhrát mohou moderní mosty, zahradní úpravy i rekonstrukce nebo revitalizace staveb.

Foto: archiv soutěže Stavba roku 2015

Polyfunkční objekt Quadrio od Jakuba Ciglera a Vincenta Maraniho a Forum Karlín od Ricardo Bofill Taller de Arquitectura, Aleše Marka a Martina Ruse.

Článek

Porota vybrala projekty, které se utkají o titul Stavba roku 2015. Ty získaly nominaci na titul, což je samo o sobě pro stavby a jejich autory i projektanty velkým úspěchem.

Do dalšího kola postupují i dva velké pražské projekty. Jde o Forum Karlín, které je administrativním objektem s multifunkčním kulturním a společenským sálem, a Quadrio, které je obchodní galerií, ale i kancelářským objektem a samostatně stojícím bytovým domem s několika luxusními byty. Titul může získat i futuristický Trojský most.

Foto: archiv soutěže Stavba roku 2015

Komenského most v Jaroměři od Mirka Bauma, Davida Jaroše a Vladimíra Janaty a Trojský most od Jiřího Petráka, Ladislava Šaška, Romana Kouckého a Libora Kábrta.

Šanci na titul má i proměna Staroměstského náměstí v Mladé Boleslavi s velkoplošnou fontánou řízenou počítačem, která nabízí řadu vodních a světelných efektů.

Nechybí sochy pracující s vodou, přepouštěcími mechanismy stavidel a další zajímavé prvky, které ozvláštňují veřejný prostor.

Pozornost si zaslouží i Národní centrum zahradní kultury v Kroměříži. Květná zahrada ukazuje krásy evropského zahradního umění.

Foto: Miroslav Pilát, archiv soutěže Stavba roku 2015

Podzemní komplex v severní části Staroměstského náměstí v Mladé Boleslavi od Michala Hlaváčka a Karla Musila a Květná zahrada v Kroměříži od Petra Všetečky a Roberta Václavíka.

Nominace získaly i industriální stavby v Ostravě. Architekt Josef Pleskot by tak mohl za proměnu nevyužívané postindustriální budovy Vítkovických železáren v Ostravě získat další prestižní ocenění.

Foto: archiv soutěže Stavba roku 2015

Luxusní rezidenční obytný soubor Kajetánka od Milana Veselého a Nová Karolina Ostrava - Trojhalí od Josefa Pleskota, Jiřího Trčky a Michaely Košařové.

Nominaci má i nástavba industriální památky - Vysoké pece č. 1 v Ostravě. Ta může sloužit jako naučný objekt, ale je i architektonickou dominantou celé ostravské oblasti.

Foto: archiv soutěže Stavba roku 2015

Zpřístupnění a nové využití Národní kulturní památky dolu Hlubina od Milana Šramla a Jana Malíka (A-LT Architekti) a nástavba vysoké pece č. 1. od Josefa Pleskota (AP Atelier).

Ze staveb určených pro privátní samostatné bydlení mají nominaci dvě stavby. Jde o ekologický Air House, který byl původně navržen pro bydlení v páru, a luxusní rodinná vila v brněnské Kolejní ulici se záviděníhodným atriem, které nabízí svým obyvatelům maximální soukromí.

Foto: archiv soutěže Stavba roku 2015

Informační středisko s názvem Air House v Praze od Fakulty architektury ČVUT a rodinná vila v Kolejní ulici v Brně od Petra Skrušného.

Titul může získat i nové centrum v Broumově, které dodalo i dříve nevyužívaným částem kláštera jejich společenský význam, nebo rekonstrukce objektu Bílá věž, která je nejvyšší stavbou historického jádra Hradce Králové s moderní audiovizuální technologií. Ta stavbu opticky zatraktivňuje pro návštěvníky.

Foto: archiv soutěže Stavba roku 2015

Revitalizace kláštera a vznik vzdělávacího a kulturního centra Broumov od Libora Klubala a rekonstrukce Bílé věže v Hradci Králové od Jaromíra Chmelíka.

Titul může ale dostat i nová škola v Dobřichovicích. Je symbolem obnovy a rozvoje tohoto města, které bylo před lety hodně postiženo povodněmi.

Budova dobře zapadá do souboru okolních novostaveb, které dávají tomuto městu v krásné přírodě u řeky Berounky moderní kosmopolitní vzhled.

Foto: archiv soutěže Stavba roku 2015

Základní škola v Dobřichovicích od Šafer Hájek architekti (Oldřich Hájek, Jaroslav Šafer, Jakub Koníř, Olga Kostřížová, Pavel Lesenský, Laco Fescu, Radek Toman).

Pětice vítězných Staveb roku 2015 bude vyhlášena 13. října na slavnostním finálovém večeru, který se uskuteční v historických prostorách Betlémské kaple v Praze.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám