Hlavní obsah

Horolezecké muzeum od architektky Zahy Hadid je schované v hoře

Novinky, tnk

V centru Jižního Tyrolska vzniklo nové futuristické horolezecké středisko od světoznámé architektky iráckého původu Zahy Hadid. Uměřená stavba s názvem MMM Corones je tak dobře zasazena do přírodní scenérie, že z dálky téměř není k vidění.

Foto: Inexhibit (2x), Werner Huthmacher (2x)

Stavba vizuálně neruší krásné přírodní okolí.

Článek

Na vrcholu Mount Kronplatz ve výšce 2275 metrů nad mořem se před nedávnem otevřelo nové horolezecké muzeum. Je umístěno poblíž lyžařského střediska a má hodně zvláštní polohu, jakoby se vynořuje ze země. Stavbu navrhlo studio Zaha Hadid Architects. Autorkou designu stavby je sama Zaha Hadid ve spolupráci s architektem Patrikem Schumacherem.

Muzeum zkoumá tradice, historii a disciplínu horolezectví. Za jeho vznikem stojí horolezec Reinhold Messner. Ten je známý tím, že vylezl na Mount Everest bez pomoci kyslíkového přístroje. Muzeum nese název MMM Corones neboli Messner Mountain Museum.

Během výstavby bylo odklizeno 4000 m³ hlíny a kamení, to samé množství pak dokončenou stavbu zase pokrylo. Díky této metodě si podle architektů muzeum udržuje konstantní úroveň teploty v létě i v zimě, a proto je energeticky účinné.

Foto: Inexhibit

Z velké terasy Messner Mountain Museum jsou úchvatné výhledy do okolí.

Muzeum nabízí výhled za hranice Jižního Tyrolska do všech světových stran. Vystihuje vývoj moderního horolezectví a 250 let jeho vývoje. Horský horizont se odráží i v interiéru MMM Corones.

„Vtip je v tom, že si návštěvníci mohou vyzkoušet stoupání na horu, mohou prozkoumat jeskyně a sluje, dívat se na horské stěny, a na straně druhé, venku na terase si užít výhledy do údolí a nádherný, panoramatický výhled," uvedla architektka Zaha Hadid.

Foto: Wisthaler.com

K nové stavbě vede klasická horská cesta.

Terasy předsunuté šest metrů od stavby jsou orientovány k různým horským vrcholům. Chrání je odlité betonové stříšky, které slouží i jako ochrana vchodu do muzea. S ohledem na světlejší barvy a tóny rozeklaných vápencových vrcholů okolních Dolomit jsou vnější panely tvořeny ze světlejších odstínů vyztuženého vláknobetonu.

I většina vnějších a vnitřních panelů muzea je vyrobena z monolitického betonu. Složitější zakřivené prvky vznikly vyřezáváním na CNC stroji podle 3D modelu od architektonického studia.

Muzeum nabízí podlahovou plochu 1000 m². V interiéru nechybí série schodišť, která mají na návštěvníky působit jako vodopády horského potoka. Zároveň propojují výstavní prostory a tři úrovně muzea.

Foto: Werner Huthmacher

Interiérům dominují futuristické tvary.

Messner Mountain Muzeí je na světě už šest. Každé z nich má jedinečnou polohu, která propojuje horolezectví a architekturu. Geografické polohy, památky a umělecká díla tak tvoří dohromady jeden celek.

Horské muzeum bude otevřeno po celý rok a nabídne pohled na svět, ve kterém se lidé pokoušejí jít až na hranici svých možností a schopností.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám