Hlavní obsah

Bydlení v klášteře ocení nejen milovníci historie

Novinky, nes

Život v klášteře nemusí být nutně naplněn pouze odříkáním a modlitbami. Například, pokud jste jeho vlastníkem, můžete v něm žít takovým stylem života, jaký vyhovuje vám. Máte-li navíc rádi prostředí, kde na člověka na každém kroku dýchá historie, budete se v něm cítit jako v ráji. Přesně jeden takový, Giaccherino, stojí v italském Toskánsku.

Foto: Profimedia.cz

Klášter Giaccherino

Článek

Na první pohled nenápadně působící konvent, jenž po staletí obýval řád františkánů observantů, stojí na kopci zhruba na půli cesty mezi Florencií a Luccou.

Objekt, jehož obytná plocha činí 7246 m2, leží na téměř devítihektarovém pozemku, kde je možné se procházet olivovým hájkem, udržovanou zahradou a okolním lesem.

Foto: Profimedia.cz

V komplexu je na padesát ložnic a čtyři desítky koupelen.

Centrální nádvoří je roubeno ambitem a četné stěny zdobí dobové fresky. Stavba byla dokončena v roce 1414, kdy na svatém stolci usedal papež Inocenc VII. Právě on svěřil klášter do správy františkánům, a ti v něm zřídili kromě budov duchovního a hospodářského účelu i špitál pro poutníky.

Foto: Profimedia.cz

Klášter obklopuje udržovaná zahrada.

Po většinu své existence však klášter platil především za uznávané centrum vzdělanosti a teologických studií. V jeho zdech přebýval nejeden věhlasný iluminátor a teolog, kteří pak pravidelně učili na univerzitách v okolních městech - v Boloni, Pise, Florencii i v Římě.

Jinými slovy, bydlet v tomto klášteře znamená mít nemalý kousek evropské a křesťanské historie přímo na dlani.

Foto: Profimedia.cz

Milovníci historie ocení dobové fresky na zdech.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní přijímací sál se může proměnit ve velkou jídelnu zrovna tak jako v dočasnou koncertní síň.

Klášter se před nedávnem objevil na trhu s nemovitostmi, a to za nečekaných 18 miliónů eur (zhruba půl miliardy korun), a to včetně územního rozhodnutí na jeho proměnu v hotel nebo konferenční centrum.

Foto: Profimedia.cz

Na mnoha místech je historická vázdoba.

Média, která se prodeji realit pravidelně zabývají, poznamenávají, že za stejnou částku by zájemce mohl mít třípokojový penthouse v centru Londýna.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Je zřejmé, vysvětlují, že v případě penthousů v centrech měst, jako je Londýn, se cena vždy odvíjí od jediného - od jejich polohy. Jinak by totiž těžko mohlo takové obydlí soupeřit se 600 let starým klášterem nabízejícím, krom jiného, na 50 ložnic a 40 koupelen, vlastní kapli či historickou knihovnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám