Hlavní obsah

Při výběru vchodových dveří pamatujte na vzhled i bezpečnost

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vchodové dveře izolují teplo, hluk, chrání před zloději. Jejich nákup proto konzultujeme s odborníky i pojišťovnou. Mají ale také ladit jak s domem, tak i s interiérem. Co se vyplatí vědět, než se rozhodneme?

Foto: PERITO (2x)

Hliníkové vchodové dveře Amber v provedení dřevo dekoru jilm (Decoral), kombinace s hliníkovými aplikacemi v kartáčovaném nebo lesklém provedení. Cena od 60 000 Kč.

Článek

Na svých webových stránkách mnozí výrobci nabízejí konfigurátor, díky němuž si lze sestavit dveře podle vlastních představ. Jeden typ uvidíme v několika barevných variantách a provedeních.

Nabídka fotografií různých staveb umožňuje kliknutím dosadit zvolené dveře a zjistíme, jak vypadají s modelovým domem.

Foto: HÖRMANN

Dveře ThermoPro Plus šetří energii a jsou odolné proti povětrnostním vlivům, jako jsou déšť, mráz, vítr a vlhkost. Cena za dveře, bez montáže a bez DPH je od 30 000 do 60 000 Kč, podle motivu a rozměrů.

Dřevo, hliník, plast

Hliníkové dveře jsou velmi odolné a většinou i dražší. Výrobci u nich slibují až 50letou životnost. Hliník je lehký materiál, pouze při kvalitním zpracování zůstává pevný, nepodléhá deformacím. Dbáme proto na reference o výrobci.

Moderní zpracování hliníku poskytuje vzhledovou variabilitu, nejlépe imituje různé druhy dřeva.

Foto: SLAVONA

Dřevěné vchodové dveře s bočním světlíkem – atypické řešení. Cena od 47 600 Kč.

Dřevěné vchodové dveře patří mezi oblíbenou a nejvyužívanější klasiku. Na rozdíl od bezúdržbového plastu a hliníku ošetřujeme dřevo pro lepší vzhled a kondici materiálu jednou ročně speciálními prostředky.

Pro výrobu dveří se vybírají tvrdší dřeva, jako buk, dub, výjimkou nejsou ani dražší exotické dřeviny odolné proti vlhkosti a teplotním rozdílům.

Foto: PERITO

Hliníkové vchodové dveře Bianca navržené předním českým designérem MgA. Petrem Novaguem. Možnost moderní kombinace dřevo dekoru a kovových aplikací. Barevné provedení je volitelné. Cena od 60 000 Kč.

U plastových dveří je důležitý seriózní výrobce, rám i výplň musejí být kvalitní. Odolnější výplně jsou z lisovaných pryskyřic (tzv. HPL), případně z hliníku.

Existují plastové dveře využívající sklolaminátovou výplň GFK, která se používá na trupech letadel a lodí. Díky kvalitním výplním jsou plastové dveře pevné a tvarově stálé.

Dohoda s pojišťovnou

Než zakoupíme nové vchodové dveře, zjistíme v pojišťovně (v případě, že máme pojištěnu domácnost), jakou míru zabezpečení vzhledem k pojistným podmínkám potřebujeme. Pojišťovnu bude zajímat odolnost dveří proti odvrtání, rozlomení, násilnému vysazení.

Foto: BAUHAUS

Plastové vchodové dveře v barvě zlatý dub Brigi 60, šířka 88 a 98 x 198 cm, pětikomorové, profil 6 cm a dva nastavitelné panty. Cena od 5390 Kč.

Dále zda zvolíme dveře jednokřídlé, dvoukřídlé, plné, prosklené. Roli hraje i jejich bezpečnostní uzamykací systém, eventuálně elektrická zabezpečovací signalizace. Dodržení sjednané úrovně zabezpečení totiž rozhoduje v případě škody o pojistném plnění!

Značkoví výrobci nabízejí dveře 3. a 4. bezpečnostní třídy, které odolají páčidlu, vrtačce, násilnému vysazení. S kvalitní zárubní se vyznačují minimálně 30minutovou protipožární odolností.

Hladké dřevěné křídlo (vlevo) doplňuje nerezové madlo, světlo zajistí boční světlík, izolační trojsklo je bezpečnostní. Od 38 490 Kč; Plastové dveře Progress (vpravo) imitují dřevo, nabízejí škálu barev. Vhodné do pasivních domů. Od 24 107 Kč. DAFE-PLAST

Běžné vchodové dveře spadají podle evropských norem do 1. a 2. bezpečnostní třídy – chrání před lehkým útokem, vykopnutím. Zámkové cylindrické vložky a dveřní kování musejí být ve stejné nebo vyšší bezpečnostní třídě jako dveře samotné.

Montáž

Chrání-li vchodové dveře větší majetek, svěříme jejich montáž přímo výrobci nebo jeho výhradnímu zastoupení. Na bezpečnostní dveře se vztahuje tradiční dvouletá záruka, na některé bezpečnostní prvky a mechanismy jsou záruční lhůty i delší.

Zárubně

Kromě materiálu dveří rozhodují o míře jejich ochrany před vloupáním zárubně. Tvoří nosnou konstrukci a vymezují dveřní otvor. Musejí ideálně sednout s rozměry dveří i s tloušťkou zdi, proto mnozí výrobci nabízejí a instalují s dveřmi také nové zárubně.

Foto: SLAVONA

Dveře Klasik (vlevo) s bočním světlíkem, dřevěné příčky s paprsky jsou zajímavým prvkem. Cena od 42 900 Kč. Dřevěné dveře Trend (vpravo), zasklení je řešeno bez vnějšího lištování. Provedení je designové, odolá povětrnostním vlivům. Cena od 37 790 Kč.

Typ dveří určuje, zda budou mít zárubně ostré či oblé hrany. Polodrážkovým dveřím jsou určeny tzv. zárubně obložkové, přesahující polovinou své tloušťky obložku zárubní.

Provedení bezobložkové zárubně zaručuje efekt, kdy zavřené dveře opticky splývají se zárubní.

Cena vchodových dveří

Závisí na mnoha faktorech. Rozhodující jsou materiál, profil, výplň, typ kování a zámku, rozměry, panty, povrchová úprava.

Podle kombinace jednotlivých parametrů lze vyrobit dveře za 16 až 65 000 Kč.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám