Hlavní obsah

Plyn - dostupný zdroj vytápění domů i bytů

Právo, Sylva Svobodová

Zemní plyn je dostupný zdroj vytápění rodinných domů a bytů. Nabídka kotlů je široká, vytápění automatické, se současným ohřevem vody. Ovládají se z pohodlí obývacího pokoje nebo přes chytrý telefon.

Foto: BOSCH TERMOTECHNIKA (2x)

Kondenzační kotel CerapurComfort značky Junkers má jednoduchou obsluhu, díky elektronicky řízenému čerpadlu dosahuje mimořádně nízké spotřeby energie a dodatečná zvuková izolace ručí za tichý provoz.

Článek

Plynové kotle jsou úsporné, lze je totiž regulovat podle aktuálních potřeb. Jejich předností jsou i rozměry, protože je můžeme umístit kdekoliv (sklep, chodba, koupelna, kuchyň), zabírají pouze 0,3 m2 podlahové plochy.

Přitom mají vysokou účinnost, nízké emise a žádný pevný odpad.

Kotle budou mít štítek

Současné plynové kotle mají moderní design a efektivně využívají energii díky ovládání pomocí mobilních aplikací.

Zásadní změny v prodeji zdrojů tepla pro vytápění a ohřev vody přinesou nová nařízení Evropské unie, která začnou platit v průběhu letošního roku.

Foto: ARISTON

Genus Premium Evo je úsporný plynový kondenzační kotel s průtokovým ohřevem vody. Kotel má modulační rozsah výkonu 1:10 a je vybaven plně modulačním čerpadlem.

„Jedním z důsledků těchto nařízení bude povinnost označovat kotle štítkem energetické účinnosti, stejně jako to známe u domácích spotřebičů (lednice, pračka). Štítek má jednoduchým způsobem informovat zákazníka o nejdůležitějších vlastnostech výrobku a umožnit snadné porovnání mezi ostatními výrobky od jiných firem,“ vysvětluje Kristýna Lochmanová z firmy Bosch Termotechnika.

Chyby v praxi

Častým prohřeškem bývá pořizování kotle bez ohledu na názor odborníka.

„Zákazník si výhodně koupí kotel a teprve potom zjistí, že absolutně nevyhovuje do daného otopného systému. Ať už z hlediska výkonu, nebo nevhodnosti napojení do systému,“ říká Kristýna Lochmanová.

Foto: ARISTON

Clas B Premium je úsporný plynový kondenzační kotel s vestavěným zásobníkem teplé vody (2 x 20 l). Je-li potřeba, umí se přepnout i na průtokový ohřev vody. Je vybaven i funkcí „comfort“ pro přepnutí do režimu okamžitého ohřevu vody.

Dochází pak k poruchám a zbytečným stížnostem na plynový kotel, který je sám o sobě naprosto v pořádku. Dostatečná pozornost se nevěnuje ani údržbě.

Kontrola plynového zařízení a plynové soustavy se má provádět jednou ročně, jednou za tři roky je nutná kontrola revizního technika.

Servisuje jen odborník

Instalaci, veškeré opravy a seřízení na plynovém spotřebiči (sporáku) smějí provádět jen osoby k tomu odborně způsobilé a s platným osvědčením. Případnou přestavbu sporáku na jiný druh plynu si musíme nechat potvrdit v záručním listu.

Změna dodavatele plynu

Ze změny dodavatele energií má řada lidí obavy, ale je to stejně jednoduché a bezpečné, jako když měníte banku. Rozhodujeme se ve chvíli, kdy je lepší nabídka na trhu, než jaká je nám poskytována.

Foto: BOSCH TERMOTECHNIKA

Aplikace Junkers Home umožňuje rychle a snadno řídit a kontrolovat topný systém bez ohledu na to, kde zrovna jsme. Chytrým telefonem nastavíme požadovanou teplotu nebo změníme režim vytápění. Aplikace komunikuje s operačními systémy Android i iOS.

Se změnou dodavatele není spojena žádná administrativa. Stačí mít číslo odběrného místa a poslední údaje o spotřebě za minulý rok. O vše ostatní se postará dodavatel. Změnu lze provést telefonicky, elektronicky, ale i osobně na pobočce. V nové smlouvě si především zkontrolujte správnost osobních údajů, včetně údajů o odběrném místě.

Výhody plynového vytápění

nízké náklady na vytápění a přípravu teplé vody

ohleduplnost k životnímu prostředí

vysoká účinnost

prověřená a bezpečná technologie

kotel se přizpůsobí tepelným požadavkům domu

pohodlné ovládání odkudkoli

automatické dodávky paliva až do domu

není potřeba skladovací místo pro palivo

Smlouva musí obsahovat celé jméno obchodníka a kontakt na něho. Součástí smlouvy má být také jasná informace, jak a do kdy je možné případně od smlouvy odstoupit. Nenechte se nikdy dostat pod časový tlak a chtějte znát odpovědi na vše, co vás zajímá. (Ladislav Šticha, Centropol)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám