Hlavní obsah

Rekonstrukce bytu, kde hrají hlavní roli výhledy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Funkční a příjemný interiér s respektem k historii domu, který na sebe nebude poutat přílišnou pozornost a dovolí tak vyniknout výhledu, za kterým jezdí turisté z celého světa. Přibližně s takovým zadáním pracovaly architektky ze studia Gens při rekonstrukci bytu na Malé Straně.

Foto: www.modernibyt.cz

Centrální osvětlení bylo v celém bytě zapuštěno do sádrokartonových podhledů. Ty také schovávají ukotvení závěsů v hlavním obytném prostoru. Stropy jsou zde dostatečně vysoké, takže jejich snížení prostoru nijak neuškodilo.

Článek

Majitel bytu žil v této půvabné části Prahy už před téměř třiceti lety. Od té doby má Malou Stranu podle svých slov zafixovanou jako místo, které si zachovalo lidský rozměr.

Když se mu tedy naskytla možnost koupě bytu s jedinečným výhledem, neváhal ani chvíli.

Dřevo na přání

Studio Gens oslovil na základě jejich realizací a doporučení známého poté, co se neshodl s předchozími dvěma architekty.

Foto: www.modernibyt.cz

Dominantu interiéru tvoří výhled na panorama Pražského hradu.

„Hlavním požadavkem bylo vytvoření interiéru, který bude respektovat historii domu a poskytne mi potřebné zázemí. Zcela zásadní bylo nenarušit jedinečný výhled na Kampu a panorama Pražského hradu. Všechny kroky a části interiéru jsme probírali, ale v naprosté většině věcí jsem nemusel nijak zasahovat.

Byt je výsledkem práce architektek, s jejichž prací jsem byl naprosto spokojen. Především oceňuji to, že mají vytvořené korektní vztahy s dodavateli, které mi doporučily. Musím říct, že všichni dodavatelé odvedli svoji práci v termínu a v dohodnuté kvalitě. Jsem rád, že jsem dal na doporučení architektek a celý zrod a realizace interiéru proběhla v klidu,“ vysvětluje investor.

Foto: www.modernibyt.cz

Repasovaná špaletová okna s dřevěným ostěním a s kryty na topení evokují dobu vzniku domu a s minimalisticky řešeným interiérem tvoří příjemný kontrast.

Nicméně to, že zde převládá dřevo, není náhoda. Majitel má tento materiál rád a myslí si, že do interiéru patří.

Foto: www.modernibyt.cz

Klasičtější stolní lampy zde nahrazují nástěnná svítidla KTribe W navržená Philippem Starckem pro Flos. Šetří místo na malých nočních stolcích a jsou dostatečně vysoko na to, aby dobře posloužila i při čtení.

Malý a velkorysý

Dům, který nedávno prošel celkovou rekonstrukcí, je postaven v historizujícím slohu a na období jeho vzniku navazují také úpravy bytu. Základem interiéru jsou postaršené kazetové dubové podlahy, dveře odkazující na dané období a repasovaná špaletová okna s dřevěným ostěním a s kryty na topení.

Nároky na kuchyňské zázemí bylo možné minimalizovat a jídelní část omezit na malý jídelní stolek.

Foto: www.modernibyt.cz

Stěna oddělující koupelnu od ložnice je z onyxu, který umožňuje částečný prostup denního světla do koupelny a naopak večerní zážitek prosvětleného kamene z koupelny.

Orientace sezení a pracovního zázemí byly podřízeny výhledům z okna. Byt obývá investor sám, řešení úložných prostor v předsíni je proto dostačující.

„Možnost vytvoření malého zázemí s úložnými prostory nám pomohlo nezatěžovat obytné místnosti objemnými skříněmi. Prostor tak působí vzdušně a velkoryse,“ vysvětluje designérka Šárka Špačková.

Foto: www.modernibyt.cz

Převládající dřevo a neutrální barevné odstíny jsou zárukou nadčasovosti a elegance.

Malá koupelna bez okna a volba jemných tónů při hledání vhodného kamene navedly autorky realizace k výběru travertinu v kombinaci s onyxem.

Foto: www.modernibyt.cz

Obložení podlahy a stěn v koupelně je z travertinu stejně jako pult s umyvadlem vyrobený na míru.

Onyxová stěna umožňuje částečný prostup světla do koupelny a naopak večerní zážitek prosvětleného kamene z přilehlé koupelny.

Travertin byl použit na obložení podlahy a stěn a byl z něj vyroben na míru i pult s umyvadlem.

Foto: www.modernibyt.cz

Výsledek této sofistikované práce s barvami a materiály je jednoduchý a nadčasový, ale zároveň velmi elegantní i praktický a především umožňuje díky dokonalému výhledu být tím hlavním tématem bytu přesně podle přání jeho majitele.

Designérka Šárka Špačková a Ing. arch. Olga Frydecká
Zadáním investora bylo vytvořit interiér, který není chladný a poplatný moderním trendům, který je nadčasový a je určený k občasnému bydlení pro jednu, příležitostně dvě osoby. Hlavní důraz byl kladen na zachování výhledů z oken. Protože upřednostňujeme přírodní materiály a střídmou barevnost, tak jsme i zde používaly pouze teplé tóny v odstínech béžové. Při této nevelké realizaci jsme si opět ověřily, že interiér v jednom barevném tónu s akcentem na výběr materiálů je více než dobrým řešením.

Jana Polomová, www.modernibyt.cz

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám