Hlavní obsah

Majitelka domu na kolečkách si vymyslela postel v podobě šuplíku

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neobyčejně nápaditě řešený minidomek s názvem Tisíc vran navrhli pro svou klientku Isabellu architekti z kanadského studia Camera Building, kteří se na projektování a stavbu miniaturních příbytků na podvozcích pro přívěsy specializují. Zaujme především nápaditým řešením spacího prostoru.

Foto: Martin McLennan

Interiér domu působí vzdušným a světlým dojmem.

Článek

Architekti z Vancouveru vysvětlují velký zájem tamních obyvatel o minidomky situací na realitním trhu ve městě. "Z hlediska cenové dostupnosti bydlení je Vancouver jedním z nejméně vstřícných míst v rozvinuté části světa.

Minidomky jsou proto pro spoustu lidí cestou, jak začít bydlet za rozumnou cenu a navíc udržitelným způsobem," vysvětlil pro Novinky John McFarlane z Camera Buildings.

Foto: Martin McLennan

Dřevěné stěny domu jsou cedrového dřeva.

Tím, že je obydlí malé, jsou rovněž malé jak jeho pořizovací náklady, tak i náklady na další údržbu a provoz. Nezanedbatelnou vlastností domků stavěných na podvozcích je jejich flexibilita v porovnání s tradičními a obvykle i většími domy.

Tyto domky mohou být během krátkého okamžiku připraveny a převezeny na jiné místo, což ocení každý, kdo má toulavou duši, a obzvláště pak vyznavači pořekadla, že je lépe vyhořet, než se stěhovat.

Foto: Martin McLennan

Dům nestojí na zemi, ale na šasi pro přívěs. Díky tomu jej ve velice krátkém čase lze celý naráz přestěhovat z místa na místo.

Foto: Martin McLennan

Okna jsou stíněna laťkovým roštem.

"Nejtěžší u projektů takto malých domů je navrhnout a vytvořit prostředí, které je plné světla, působí otevřeným a vzdušným dojmem a lidé se v něm cítí vítáni," prozrazuje hlavní tajemství úspěšného návrhu McFarlane a dodává:

"Naším cílem je vytvořit čtvrť z těchto malých domků, jejíž charakter by obyvatelům umožnil vytěžit ze svých miniaturních obydlí maximum."

Foto: Martin McLennan

Kuchyňská linka s pracovní plochou z javorového dřeva se táhne podél velké části jedné ze stěn.

Foto: Martin McLennan

Přes den je šuplík s postelí zasunut pod pódium.

Vlastní Isabellin dům, jehož obytná plocha činí pouhých 17,5 m2, zaujme právě pocitem volnosti a nápaditým řešením spacího prostoru. Právě majitelka domu přišla s vychytávkou vytvořit v zadní části obytného prostoru pódium, které přes den nabídne prostor k posezení i práci.

Pohodlné dvoulůžko, které během dne není nikde vidět, je pak schované v prostoru pod tímto pódiem. Má podobu jakési velké dřevěné zásuvky, která se vysunuje pouze na noc.

Foto: Martin McLennan

V podlaze pódiua jsou padací dvířka.

Foto: Martin McLennan

Na večer stačí vytáhnout postel zpod pódia.

Dům je možné připojit na městskou infrastrukturu. Čerpá z ní nejen elektřinu, ale také pitnou vodu, a vrací do ní tzv. šedou vodu.

Odpad z toalety se likviduje jiným způsobem, v domě je totiž kompostovací toaleta, kterou si majitelka výslovně vyžádala, stejně jako malý průtokový ohřívač vody na propan.

Foto: Martin McLennan

Majitelka domu si přála mít kompostovací toaletu. Ta umožňuje likvidovat příslušný odpad velice ekologickou cestou.

Hlavním stavebním materiálem domu je neošetřené cedrové dřevo. Jsou z něj nejen stěny domu, ale také laťkové rošty stínící okna. Masivní dřevěná podlaha kdysi sloužila v nějakém jiném objektu, který přestal být využíván, a architekti ji z něj zachránili.

Dřevěné jsou rovněž pracovní plochy v kuchyni, tentokrát jsou ovšem z masivního javorového dřeva. Střecha je pak opatřena speciální EPDM membránou. Stěny domu architekti izolovali pěnou a minerální vlnou. Samotné šasi, na němž je domek postaven, architekti koupili standardním způsobem od výrobce.

Foto: Camera Buildings

Grafický návrh interiéru domu se zataženou postelí.

Foto: Camera Buildings

Grafický návrh interiéru domu s vysunutou postelí.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám