Hlavní obsah

Architekt svou chatou inspiroval okolní starousedlíky

Novinky, nes

Chatu s nádherným výhledem na vody Huronského jezera (z kanadských břehů) navrhl pro svou rodinu kanadský architekt Charles Gane, vedoucí studia Core Architects. U projektu, do nějž vložil své srdce, mohl využít bohaté zkušenosti z vlastní práce, neboť většinou navrhuje moderní obytné budovy a rodinné domy, byť situované do městského prostředí.

Foto: Core Architects (10x)

Architektova chata stojí na břehu Huronského jezera v Kanadě.

Článek

Ačkoli se k pojmenování domu nabízí jako nejvhodnější slovo chata, je třeba podotknout, že se stavba s plochou střechou svým charakterem významně odlišuje od tradičních dřevěných obydlí, která jsou v okolí jezera (probíhá jím hranice mezi USA a Kanadou) běžně k vidění.

Foto: Core Architects

Na rozdíl od místních tradičních chat je architektův dům bohatě prosklený.

Foto: Core Architects

Dvoupodlažní objekt má půdorys ve tvaru písmene L a v rámci svého objemu se snaží působit v krajině co nejméně nápadným dojmem. I proto architekt volil jako hlavní materiály kombinaci dřeva a kamene a vše hojně doplnil velkými prosklenými plochami. Prostě navržená kostra domu je tvořena dřevěnými pilíři a trámy.

Foto: Core Architects

Dům nabízí spoustu místa pro společně trávené chvíle zábavy a odpočinku celé rodiny.

Foto: Core Architects

Velikou devizou parcely a domu na ní je nádherný výhled na jezero a okolní lesy.

V domě je kromě kuchyně s navazující jídelnou a obývacím pokojem spousta míst určených pro společnou zábavu i odpočinek. Vše doplňuje čtveřice soukromých pokojů.

Svým vnitřním uspořádáním může chata v obyvatelích v některých místech navozovat podobný pocit, jako kdyby nebyli v domě obklopeném přírodou, ale v loftovém bytě uprostřed města.

Foto: Core Architects

Interiér je zaléván spoustou denního světla.

Foto: Core Architects

Obývací pokoj plynule navazuje na kuchyň a jídelnu.

Velké prosklené plochy (nechybějí ani světlíky ve stropě) přivádějí do nitra domu spoustu denního světla. Zároveň pak odhalují již zmiňované nádherné výhledy do krajiny.

Architekt sjednotil druh dřeva, z nějž jsou stropy, nábytek i veškeré další dřevěné prvky. Vše je vyrobeno z douglasky. Podlahy jsou pak z leštěného betonu.

Foto: Core Architects
Foto: Core Architects

Architekt v interiéru sjednotil veškeré prvky ze dřeva. Všude použil douglasku.

Architektova chata přilákala okamžitě po svém dohotovení pozornost okolních obyvatel, které vyloženě nadchla. Netrvalo dlouho a Charles Gane dostal hned tři zakázky na návrh dalších tří podobně projektovaných chat. Stavět se budou letos v létě.

Foto: Core Architects

Interiér může v jistém smyslu působit dojmem loftu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám