Hlavní obsah

Rekonstruovaný domek majitelka zařídila jen nábytkem z druhé ruky

Novinky, nes

S výsledky rekonstrukce svého malého domku se nás rozhodla seznámit čtenářka Gabriela, která bydlí nedaleko Brandýsa nad Labem. Při zařizování se vyhýbala řetězcům s moderním nábytkem jako čert kříži. Její láskou jsou totiž staré kusy, které mají svou duši a historii.

Foto: Archiv čtenářky

Majitelka vybírala veškeré zařízení tak, aby ladilo s charakterem kamenného domku.

Článek

Hlavním důvodem rekonstrukce domku byla instalace podlahového vytápění v celém interiéru. Znamenalo to vykopat podlahy ve všech místnostech, a to do hloubky 30 cm.

„Stěny mi tu na mnoha místech visely ve vzduchu. Věřte, že to nebyl hezký pohled,“ říká čtenářka. Nakonec se ale vše v pořádku povedlo.

Foto: Archiv čtenářky

Majitelka novou fasádu neplánuje, pouze štít chce nechat obložit dřevem. Dům jí takto připomíná staré rybářské domky v Řecku.

Dům je kamenný, postavený z pískovce, což se majitelce nesmírně líbí.

„Připomíná mi staré rybářské domky v Řecku. Jen ty modré okenice chybějí,“ říká na vysvětlenou, proč neuvažuje o nové fasádě. Pouze štít chce obložit dřevem.

Foto: Archiv čtenářky

Kuchyňský ostrůvek měl být původně z cihel. Kvůli velké váze je ale nakonec pouze z ytongu.

„Vždy, když jsem viděla nějaký starý, ošklivý domek, zatoužila jsem po něm, protože jsem už viděla, jak bych ho proměnila a zútulnila, jak by byl za chvíli celý zelený květinami. Nakonec jsem takový našla a splnila si svůj sen,“ vypráví paní Gabriela.

Foto: Archiv čtenářky

K zútulnění přitom nepoužívá sériově vyráběného moderního nábytku, ale vybírá si jednotlivé kusy po bazarech. Za levný peníz se jí často podaří najít pěkné a kvalitní kusy, které si pohotově sama restauruje, nebo třeba alespoň nalakuje. Příkladem je dvojice modrých skříněk vařenek v obývacím pokoji.

„Původně jsem je chtěla natřít spíše šedomodrou barvou, která by přesněji ladila k sedačce, ale v obchodě mi namíchali jiný odstín. Nejdříve jsem z toho neměla velkou radost, ale nakonec se mi líbí právě to, že jsou tak hezky výrazné,“ popisuje čtenářka.

Foto: Archiv čtenářky

Bylo radostí vidět, jak si jednotlivé kusy nábytku sehnané po všech koutech pěkně dohromady sedly.

Pro velkou hnědou skříň jela sama s přívěsem do Chrudimi, původní majitel už pro ni neměl žádné využití. Když mu po čase poslala fotografii ze svého bytu, aby viděl, jak hezky zapadla do nového prostředí, měl upřímnou radost, že skříň bude i dále sloužit.

Foto: Archiv čtenářky

V koutě, mezi sedačkami, stojí starý mycák na jeden lavor. Nyní slouží jako úložný prostor.

„Mezi sedačkami, i když to není na první pohled tak dobře vidět, je starý mycák pro jeden lavor. Ty se zase tak často nevidí. Já ho dostala od paní, od které jsem si kupovala jednu z vařenek. Neměl šuplík, ale to mi vůbec nevadilo. Teď je v něm proutěný koš a slouží jako úložný prostor,“ pochvaluje si majitelka domu.

Foto: Archiv čtenářky

V koupelně čtenářka zkombinovala obklady v šedé a tyrkysové barvě.

Všechny kusy nábytku měla čtenářka během rekonstrukce uložené v garáži. Když pak všechno přivezli a rozestavili na svá místa, užasla, jak si to k sobě pěkně sedlo. Jak říká, bylo to jako sen.

Foto: Archiv čtenářky

Terasa přede dveřmi vznikla jako překvapení od přítele, když byla čtenářka na několikadenní návštěvě u syna.

Zajímavým prvkem obývacího pokoje spojeného s kuchyní je varný ostrůvek, který si stejně jako celé zařízení domu Gabriela nejprve nakreslila a pak teprve krok za krokem realizovala.

Ostrůvek měl být původně cihlový. Ovšem, jak se ukázalo vzhledem k již položenému podlahovému vytápění, nebyla tato možnost realizovatelná.

Majitelka tedy sáhla po náhradní variantě. Ostrůvek je postaven z lehčího ytongu a pouze polepen cihlovými pásky.

Foto: Archiv čtenářky

Starou vanu našla čtenářka jednou před prácí. Využila ji jako malé zahradní jezírko.

K příjemným překvapením, jež domek skrýval, patří zazděné malé okno v obývacím pokoji za gaučem. Když je majitelka objevila, zajásala.

Jednak místnost získala další dávku denního světla a jednak se jí okno s původním obloukem nesmírně zalíbilo. „Vypadá spíše jako obraz,“ lebedí si.

Foto: Archiv čtenářky

Velké množství zeleně - to byl hlavní směr úpravy zahrady.

Druhým překvapením byly dřevěné trámy ve stropě, které byly v době koupě zakryty. Majitelka v rámci rekonstrukce nechala strop obnažit, trámy obrousit a strop znovu pořádně zaizolovat.

Trámy ovšem ponechala na vrchu, aby je bylo vidět a vzhled místností se opět přiblížil tomu, jak jej někdejší stavitel domu zamýšlel.

Foto: Archiv čtenářky

Když čtenářka dům kupovala, byla zahrádky zavezená sutí. Původní majitel ji hodlal využívat jen jako příjezdovou cestu ke garáži. To nehodlala připustit.

Čtenářka domek obývá s přítelem, psem a trojicí koček, její dospělý syn už bydlí sám.

Stavba má dispozici 3+kk. Propojený obývák s kuchyní doplňuje ještě ložnice a dětský pokoj. Příjemným bonusem jsou kůlna a velká půda.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám