Hlavní obsah

Nejdřív si vybrali nový dům, pak hledali pozemek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manželé z jižních Čech šli na výstavbu nového bydlení trochu jinou cestou, než bývá obvyklé. Nejdříve si vybrali dům, pak pro něj hledali nejlepší místo.

Foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

Příjezd k domu vede po ploše s betonovou dlažbou v cihlovém odstínu, který ladí s režnou fasádou. Různorodá barevnost cihelné přizdívky dodává stavbě na zajímavosti. Garáž je obložena páskovým obkladem Terca, jehož životnost je téměř věčná.

Článek

Oba mnoho let pracují ve stavebnictví a zkušenosti získali již před lety při stavbě svého prvního domu. Ten druhý měl být přizpůsobený potřebám rodiny se dvěma dospívajícími dcerami, bezbariérový, bezúdržbový, s minimálními náklady na energii a údržbu.

Foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

Členitý půdorys spolu s členitou střechou opticky zmenšují rozlehlou stavbu. Přesahy střech přirozeně stíní fasádu a zabraňují přehřívání interiéru.

„Inspirovali jsme se katalogovým domem Ekord. Splňuje všechny naše požadavky a zaujal nás také tím, že je nepravidelný, jiný než ostatní,“ vysvětluje majitelka.

Foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

„Místem činu“ se pak stal pozemek vytvořený ze čtyř obtížně přístupných parcel, obklopených staršími i nově postavenými domy. Z ulice jsou vidět jen vrata, od nich vede do garáže příjezdová cesta kolem dvou sousedů.

Nenápadně skryté, tiché a slunné místo se nachází v městském parku u řeky, 300 m od centra města. A jako bonus nabízí dokonce výhled na zámek.

Foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

Součástí domu je malá sauna. Skleněné dveře sem vedou přímo z chodby.

Půvab nepravých úhlů

Zkosená dispozice sestávající ze dvou křídel, která svírají tupý úhel, se po mírném přizpůsobení dobře hodila na parcelu nepravidelného tvaru.

Od zádveří se dům rozděluje na dvě části: levou tvoří společný obývací prostor, z něhož se vchází do ložnice rodičů a dále do koupelny.

Foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

Nepravoúhlá dispozice si vyžádala vybavení interiéru na zakázku. Kuchyňská linka byla vyrobena z lakovaných MDF desek s vysokým leskem. Kuchyň je průchozí do koupelny rodičů.

Pravé „křídlo“ obývají děti, kromě jejich pokojů, koupelny a sauny se tu nachází i zázemí. Vedle stojící samostatná garáž je s domem propojena přesahující střechou.

Ve vnitřním rohu domu, rozevřeném do tvaru širokého písmene V, se ukrývá chráněná terasa, do níž není od sousedů vidět, ale slunce je tu hostem po celé odpoledne. Celý provoz je bezbariérový, z domu do garáže se dá přejít suchou nohou.

Foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

Společná obývací zóna domu se dělí na obývací pokoj a kuchyňskou část, oddělenou polopříčkou a barovým pultem. Velkoformátová keramická dlažba s metalickým povrchem vytváří v interiéru působivé efekty.

Foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

Velkorysá koupelna rodičů je řešena bezbariérově a obložena obklady značky Rako. I zde, stejně jako v celém domě, si majitelé užívají teplou podlahu vyhřívanou podlahovým vytápěním.

Atypický interiér bez pravých úhlů si vyžádal zařízení nábytkem na míru, což ještě zvýšilo komfort bydlení.

Majitelé si vybrali živý kontrast: přírodní materiály – dřevo a keramiku – kombinovali s lakovaným nábytkem v živých barvách. Prostor domu se tak rozjasnil a získal dynamiku.

Foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

Dům a samostatně stojící garáž jsou propojeny střechou, která přechází z jednoho objektu na druhý. Vznikl zde příjemně skrytý prostor, chráněný před slunečními paprsky či letním deštíkem.

Stejně jako na dispozici a vybavení, dbali majitelé také na technické řešení, především na kvalitu materiálů a na energetickou úspornost. Proto zvolili zděnou konstrukci s dobrou tepelnou izolací a – překvapivě – elektrické vytápění, které bývá považováno za nákladné.

„Pro elektrické podlahové vytápění to ale neplatí. Můžeme využívat pro celou domácnost zvýhodněnou sníženou sazbu na elektřinu,“ vysvětlují majitelé domu.

„Další výhodou je bezprašná domácnost a také úspora místa. V domě jsme nemuseli budovat kotelnu, nikde nepřekážejí radiátory.“

Foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

Zaujalo nás - zdravá a úsporná pohoda

„Již při stavbě prvního domu jsme dbali na dobré tepelně izolační vlastnosti. Na základě mnoha let zkušeností jsme si vybrali zdivo z keramických tvárnic Porotherm, fasáda je zateplena minerální vlnou, odvětrána a dům má vnější přizdívku z lícových cihel. Tím jsme dosáhli vynikající tepelné akumulace.

Keramika je navíc prodyšná, takže v domě je příjemné zdravé ovzduší a režná přizdívka vydrží desítky let, o fasádu se nemusíme starat. Roční náklady za energii, včetně domácích spotřebičů a pravidelného provozu sauny, činí cca 38 000 Kč, z toho na vytápění asi polovina,“ chválí majitelé domu.

Jitka Pálková, www.mujdum.cz

Technické údaje

Zastavěná plocha: 300 m2

Užitná plocha: 225 m2

Konstrukce: betonové základové pasy a základová deska, zdicí systém Porotherm, obvodové zdivo z keramických broušených cihel Porotherm tl. 300 mm, vnější zateplení min. vlna 150 mm, větraná vzduch. mezera, přizdívka z režných cihel tl. 120 mm, dřevěný krov, sádrokartonové stropní podhledy zateplené 300 mm min. vlny, garáž bez zateplení (obložena režným obkladem Terca), střešní krytina Bramac a integrované solární kolektory

Výplně otvorů: okna plastová s izol. trojskly, dveře dřevěné dýhované do oblož. zárubní a posuvné

Vytápění: v celém domě elektrické podlahové vytápění, krb s krbovou vložkou

Dům je nízkoenergetický, tep. ztráta 8 kW

Dodavatel stavby: TEMI engineering, s. r. o.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám