Hlavní obsah

Čeští kutilové si troufají i na složité stavební práce

Novinky, nes

Téměř tři čtvrtiny českých kutilů se nezaleknou ani složitých odborných stavebních prací a úprav. Bez pomoci odborné firmy jsou ochotni se pustit například do zateplení svého domu, vybudování základů a desky.

Foto: David Ryneš, Novinky

Myslíte si, že zateplení svépomocí je složité?

Článek

Výsledky vyplynuly z ankety, jejímiž zadavateli byly iniciativa Svépomocí.cz sdružující zájemce o individuální výstavbu a Asociace výrobců minerální izolace (AVMI).

Do zmiňovaného zateplení stavby bez pomoci odborníků by se klidně pustilo 71 procent dotázaných. Jen 17 procent ji považovalo za složitou a 12 procent si nebylo jistých. Těmto údajům odpovídají i odpovědi na doprovodnou otázku, kdy se zadavatelé chtěli dozvědět, zda oslovení kutilové opravdu svépomocí zkusili právě zateplovat.

„Ve spolupráci s odbornou firmou zateplení realizovalo jen 19 procent dotazovaných. Svépomocí již zateplilo či to má v plánu 66 procent respondentů,“ shrnuje Marcela Kubů, zástupkyně Asociace výrobců minerální izolace (AVMI).

Ankety se přitom zúčastnilo 1347 lidí stavících svépomocí, tedy zvyklých obejít se bez účasti stavebních a jiných odborných firem.

Foto: David Ryneš, Novinky

Zateplovali jste nebo plánujete zateplit dům svépomocí?

Hlavním důvodem, proč se kutilové pouštějí do všech prací sami, je snaha ušetřit, což se ale nemusí vždy vyplatit.

„Malé vady mohou mít velké následky, které projekt dodatečně prodraží, či dokonce mohou ohrozit zdraví a bezpečnost. Například špatně provedené rozvody elektřiny, vody či plynu mohou mít fatální následky,“ varuje Pavel Tesárek, ředitel iniciativy Svépomocí.cz.

Obecně se nedoporučuje samostatně stavět střešní krovy, provádět klempířské práce, elektroinstalace a již zmíněné rozvody vody a plynu. V případě izolačních prací je snadné zateplit podkroví, ale fasádu domu už nikoli.

„Hrozí, že kvůli nesprávnému provedení izolace se zkrátí doba životnosti a sníží izolační vlastnosti. V důsledku může dojít k zatékání, vzniku plísní nebo estetickým vadám,“ doplňuje Marcela Kubů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám