Hlavní obsah

Kvalitní zahradní nábytek má odolat všem rozmarům počasí

Právo, Karolina Černá

Při nákupu venkovního nábytku vždy volíme kvalitní stabilní kusy, protože vydrží více sezón. Zůstane-li nábytek v zimě venku nebo v nevytápěném zahradním domku, zajímáme se o odolné, bezúdržbové materiály. Měly by bez úhony snést déšť i sluneční žár a střídání teplot.

Foto: BAUHAUS (4x)

Lavice s rozložitelnou střední částí s integrovaným stolkem. Cena 4290 Kč.

Článek

Kovy proti korozi

Při výběru nábytku z kovu se zajímáme o jeho odolnost proti korozi, tj. o povrchovou úpravu. Týká se to i kovových konstrukcí u výrobků ze dřeva a ratanu.

Ptáme se také na nutnost ošetření během užívání, a zda se na přímém slunci materiál příliš nezahřívá.

Foto: MOUNTFIELD

Sestava nábytku z tahokovu s povrchovou úpravou, která nestudí a zůstává hladká.

U výrobků z tzv. tahokovu chrání úprava povrch před korozí, poškozením a povětrnostními vlivy. Povrchová úprava vyšších řad nábytku z tahokovu dokonce zajistí, že se na slunci nerozpálí, ve stínu a v noci nestudí a na dotek je materiál teplý a hladký.

Odolnější jsou také slitiny kovu, např. slitina mědi a hliníku označovaná jako dural (tzv. tvrdý hliník). Oproti čistému hliníku je dural jen nepatrně těžší. Pevnost a tvrdost jsou zvýšené tepelným opracováním a zušlechťováním podobně jako u ocelí. Nábytek z hliníku nebledne, je vysoce odolný vůči korozi.

Foto: CASA NOVA

Tělo moderního pružného silikonového sedáku je vyrobeno z vysoce odolného polykarbonátového plastu. Cena 19 980 Kč.

K údržbě kovového nábytku postačí vlažná voda a hadřík a výrobcem doporučené přípravky.

Vhodnými doplňky kovového nábytku jsou textil (polštářky, podsedáky), područky z kvalitního dřeva, barevné PVC nebo silikonové výplety.

Dřevo, které vydrží

Dřevěný zahradní nábytek je oblíbeným evergreenem. Měkké dřevo (jedle, smrk, modřín, borovice) se však často kroutí a smršťuje vlivem počasí.

Zajímáme se proto o jeho ošetření z výroby, zda je mořené, napuštěné olejem, voskované, ale také o to, jakým způsobem mění s léty užívání své zabarvení.

Foto: BAUHAUS

Několikadílné balkonové sety: z tvrdého eukalyptového dřeva s rohovou lavicí za 5980 Kč a z akátového dřeva za 3990 Kč.

Foto: BAUHAUS

Mezi kvalitní dřeviny patří např. eukalyptus, tropické, velmi tvrdé a odolné dřevo s medově hnědým zbarvením. Vydrží desítky let, nevadí mu tolik jako ostatním dřevinám kyselé deště. Mahagon si dlouho udržuje své typické červenohnědé zbarvení.

Foto: KIKA

Pohovka s umělým výpletem, skládací opěrka na nohy, kostra hliník. Cena 18 990 Kč.

Odolává hnilobě i škůdcům, je voděodolný. Podobně jsou na tom teak, severské borovice, cedr, v našich podmínkách pak dub, ořešák, olše, javor. Dřevěný nábytek má někdy kovovou konstrukci. Měla by být stabilní a v případě potřeby i snadno vyměnitelná.

Foto: MOUNTFIELD

Jídelní set, kombinace teakového stolu s křesly z umělého ratanu a s teakovými područkami.

Když plast, tak tvrzený

Zejména levnější plast podléhá zkáze na slunečním žáru, brzy ztratí tvar. Vybíráme proto kvalitní tvrzený plast, tzv. masivní s vyšší odolností i proti poškrábání.

Plastový nábytek ocení především děti díky jeho různým tvarům, barvám a lehkosti. Umělý ratan nahradí přírodní ratanový zahradní nábytek.

Foto: CASA NOVA

Polohovatelné lehátko a přídavná křesla. Zesílená hliníková konstrukce zaručuje stabilitu a spolu s kvalitním výpletem odolnost proti povětrnostním vlivům po celý rok. Cena 39 990 Kč.

Vyžaduje minimální údržbu, venku před mrazem ho chráníme plachtou, aby nepopraskal. Neměl by být vystavován teplotám nad 40 °C a v zimě teplotám pod 0 °C. Hledáme ale kvalitní výrobky s pevnými výplety bez mezer a s vysokou hustotou polyetylenu, výplety jsou pevné, bez mezer.

Pro jídlo a odpočinek

Zahradní nábytek směřuje od klasických jídelních párty setů k odpočinkovým. Lehátka se čím dál více podobají lenoškám s podnožkou. Manipulaci s nimi usnadňují v mnohých případech kolečka. Dvojmístná křesla vypadají jako přenosný minisalonek.

Foto: KIKA

Praktický třídílný set, ocelová kostra, výplet umělá hmota. Cena 9990 Kč.

Výjimkou nejsou ani houpačky doplněné měkkým textilem nebo závěsná pohodlná křesla ve tvaru kukaní. Pohovky nabízejí pohodlné opěrky rukou, lavice skládací stolek uprostřed.

Foto: KIKA

Závěsné 3dílné křeslo s umělým výpletem, hliníková kostra. Cena 12 999 Kč.

Potrpíme-li si na romantická zákoutí, můžeme si pořídit designový retrokousek nebo kovovou lavičku a stolek z antiku. Někdo zase vsadí na moderní vzhled a zdravé sezení.

Praktický je nábytek skládací a stohovatelný, snadno ho přemístíme podle potřeb. Hodí se i na balkóny. Dbáme však, aby jeho konstrukce byla i přes veškeré skládání stále stabilní.

Foto: BAUHAUS

Zahradní houpačka Maja, ocelová konstrukce práškově lakovaná, textilní výplet. Stříška chrání před sluncem. Cena 4990 Kč.

Mohutné ratanové a dřevěné sestavy se dobře vyjímají na samostatné oddělené terase, na zimu se stávají vybavením zimní zahrady.

Tipy k nákupu

Vedle odolnosti materiálu a péče o něj se zajímáme o garanci životnosti produktu a stabilitu konstrukce.

Foto: KIKA

Houpačka, výplet PVC vrstva, ocelová kostra ošetřená barvou, potah střechy polyester. Cena 3990 Kč.

Široké nohy či podstavce venkovního nábytku zaručují stabilitu na travnatém, měkkém povrchu. Tenký kov se boří do trávy, písku, může zapadat mezi spáry dlažby, zadrhávat o hrany dílců dřevěné terasy. Takový nábytek umísťujeme na velké rovné povrchy.

Trváme-li na nábytku ze dřeva a kovu, na zimní období ho raději uklidíme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám