Hlavní obsah

Co znamená, když po sobě stavba zanechá minimální uhlíkovou stopu

Novinky, nes

Čím dál více architektů při navrhování staveb zohledňuje tzv. velikost uhlíkové stopy, kterou jejich projekt zanechá na životním prostředí. Ne každému laikovi je ovšem na první pohled jasné, co přesně je tím míněno. Pojďme si proto tento pojem v souvislosti se stavbami ozřejmit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto: Zodpovědní architekti se v návrzích staveb pokud možno vyhýbají materiálům, jejichž výroba významně poškozuje životní prostředí.

Článek

„Uhlíková stopa se dá stručně definovat jako množství přímo či nepřímo vypuštěných skleníkových plynů, které lidstvo svou činností produkuje. Vyjadřuje se v ekvivalentech oxidu uhličitého (CO2) a v podstatě se tak měří dopady lidské činnosti na životní prostředí,“ vysvětluje výkonný ředitel společnosti JRD, která se specializuje na projektování a realizaci energeticky úsporných staveb.

Jinými slovy, uhlíkovou stopu zanechává každá aktivita, produkt nebo i služba, tedy i stavební průmysl. Právě u staveb bývá dopad na životní prostředí značný, a to nejen při jejich vzniku, ale také během jejich provozu a samozřejmě i při demolici.

Architekti, kteří navrhují budovy, mohou ekologický dopad svých projektů ovlivnit například už výběrem stavebních a konstrukčních materiálů. Důležité je, jakým způsobem byly získány, nebo vyrobeny i z jaké dálky budou dovezeny. Právě na návrhu architekta záleží, kolik zeminy bude potřeba vykopat a odvézt ze staveniště.

Architekt ve svém návrhu rovněž může už dopředu ovlivnit, jaké emise a v jakém objemu budou produkovány při výrobě energií a paliv potřebných pro provoz domu.

Samostatnou kapitolou je pak závěrečná demolice domu. Ideální je dům navržený tak, aby většinu jeho materiálu bylo možné recyklovat, anebo aby se po čase v přírodě sám rozložil, bez nutnosti složité a životní prostředí zatěžující likvidace.

„Obecně lze říci, že nízkou uhlíkovou stopu s sebou nese dřevo, a to nejlépe takové, jež vyrostlo blízko stavby. Nedojde tak ke zbytečnému znečištění prostředí kamionovou dopravou. Navíc dřevo je obnovitelný přírodní materiál, který je i jednoduše recyklovatelný anebo ho lze snadno zlikvidovat. Mezi materiály s nízkou uhlíkovou stopou patří dále například hlína, plná pálená cihla, sádrokarton nebo cement,“ upřesňuje Ing. arch. Tereza Valešová, architektka G Servis CZ.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Naopak velkou uhlíkovou stopu po sobě podle ní zanechává třeba polystyrén, jehož výroba znečišťuje významně životní prostředí a jeho pozdější likvidace je komplikovaná, protože se v přírodě sám nerozloží.

Reklama

Související témata:

Související články

Soutěž Stavba roku zahajuje další ročník

Česká prestižní soutěž Stavba roku zahájila svůj další ročník. Od dubna do 2. června letošního roku lze přihlašovat projekty napříč všemi architektonickými...

Výběr článků

Načítám