Hlavní obsah

Matrace a rošty pro starší osoby mají svá pravidla

Právo, Sylva Svobodová

Zvýšené lůžko, jež sahá až po hýždě, žádná ostrá hrana postele, snímatelný a pratelný potah a spíše střední tuhost matrace, která se zároveň hodí pro polohovací rošt - to jsou zásady správného výběru lůžka pro starší osoby.

Foto: KIKA

Postel Vanda má větší komfortní výšku, snadno přístupný úložný prostor a lze do ní instalovat elektrický (cena 19 999 Kč) nebo ručně polohovatelný rošt (cena 14 999 Kč).

Článek

Starší lidé mají obvykle pocit, že tvrdá matrace je ta správná, protože je pevná, déle vydrží. Většinou je tomu naopak. Na tvrdé matraci si tělo tolik neodpočine, málo se prokrvují končetiny, spánek se přerušuje, cítíme více klouby, ráno jsme unavení.

Střední nebo měkčí matrace přinášejí daleko vyšší komfort, zvláště když vybereme moderní materiály, které se dovedou přizpůsobit tlaku i teplotě těla, dokonale ho kopírovat.

Některé firmy mají i tzv. seniorskou řadu a je dobré si ji vyzkoušet. Často nabízí matrace s výškou 24 cm, což je příjemné pro vstávání a ulehání na lůžko.

Matrace po 5 letech vyměňte

Matrace je vždy pocitovou záležitostí, rozhodně nekupujeme jen podle snímku a ceny. Je důležité osobně ji vyzkoušet, poležet si na ní, přetočit se do své oblíbené polohy, porovnat výrobek s jinou nabídkou.

Foto: LUGI

Matrace Lattoflex tvoří s křídélkovými rošty vzdušný celek. V jádru matrace je patentovaná pěna ClimaCell, která je přizpůsobivá a prodyšná. Podle typu matrace jsou v její struktuře obsaženy relaxační zóny - ramenní, bederní a patní s rozdílnou tuhostí.

Ceny kvalitních matrací začínají cca na 5000 Kč. Je jasné, že s blížícím se důchodovým věkem budeme lůžko využívat více, třeba z důvodu častějšího odpočinku, může přijít i nemoc.

Foto: MORAVIA COMFORT

Artemis Bio je latexová matrace, má tzv. bodovou elasticitu, skvěle se přizpůsobí ležícímu tělu. Má dvojnásobně vyztužené jádro a je vhodná pro osoby vyšší hmotnosti. Velikost 200 x 90 cm, cena 11 549 Kč.

Průměrná životnost matrace je 5 až 10 let s ohledem na hygienické hledisko a je rozhodně dobré ji včas vyměnit.

Jak poznáme nekvalitní matraci?

Především to bude podezřele nízká cena (kolem 1000 Kč). Taková matrace bude výrazně měkká, nižší, při doteku můžeme cítit pružiny (u matrace pružinové, taštičkové).

Foto: BLANÁŘ NÁBYTEK

Postel Andrew s úložným prostorem je vhodná pro seniory. Dvě čela postele zabraňují nachlazení od stěny a nadstandardní výška umožní pohodlné a bezproblémové vstávání.

Těmto matracím se vyhneme, jsou určené spíše na chalupy pro příležitostné spaní.

Zdravotní matrace, která léčí

Když se nad tím zamyslíme, žádná matrace sama o sobě neléčí. Kouzlo je zkrátka v tom, najít se zkušeným prodavačem výrobek, který nám bude nejlépe vyhovovat z pohledu tuhosti, nosnosti a výšky tak, aby matrace respektovala naše fyziologická specifika.

Foto: MORAVIA COMFORT

Fortuna Bio je matrace z pružné přírodní HR pěny s extraktem sójového oleje. Lze zvolit tvrdší (fialová pěna) nebo měkčí (žlutá pěna) stranu matrace. Matrace elastická, tvarově stálá, vhodná pro osoby upoutané na lůžko. Rozměr 200 x 90 cm, cena 8924 Kč.

Jestliže objevíte produkt s označením zdravotní matrace, je dobré vyžádat si certifikát nebo atest, který dokladuje, že užití „zdravotní“ je oprávněné, jinak jde o klamavou reklamu.

Ortopedická matrace

Narazit můžeme i na označení ortopedická matrace. V tomto případě jde o produkty, které jsou se zvýšenou elasticitou, zejména v oblasti ramenní a bederní. Taková matrace umí skvěle kopírovat přirozený tvar páteře a je pro seniora žádoucí.

Rošty: pevné, nebo polohovací?

Rošty jsou buď pevné (laťkové a lamelové), nebo polohovací (ručně nebo motorem). Můžeme mít v posteli i pevnou desku, v tom případě je vhodnější použít pružinové nebo taštičkové matrace, protože ty na pevném podkladu dýchají lépe než ostatní.

Foto: LUGI

Rošty Lattoflex mají konstrukci vyrobenou z uhlíku a skelných vláken. Plastové křidélkové segmenty ručí za vysokou pružnost a odolnost ve všech směrech, nabízí optimální rozložení hmotnosti, lepší prokrvení a regeneraci svalů.

Lůžko pro seniora by ale mělo mít nejlépe polohovatelný rošt. Odvádí dobře vlhkost, rovnoměrně rozkládá zatížení matrace, umožní změnit naši polohu. Kvalitní rošt vydrží navždy, nemusíme ho na rozdíl od matrace vůbec měnit.

Rošt pevný je buď laťový, nebo složený z většího počtu pružných lamel (dřevěných nebo syntetických), jejichž šířka je různá podle výrobce. Počet lamel na lůžku je obvykle 28 a více kusů, mezera mezi nimi cca 4 cm.

Dobré lamely se v kloubech pohybují, natáčejí a přizpůsobují tvaru těla. V oblasti beder mají některé rošty i zdvojené lamely a poskytují větší pružnost.

Foto: MORAVIA COMFORT

Lamelový rošt Daniel má polohování pomocí dual motoru (umožní polohování části pod hlavou a pod nohama), 28 lamel je uložených ve výkyvných kaučukových pouzdrech. Je možné nastavení tuhosti ve střední části roštu. Cena 7630 Kč.

Na rošt pevný i polohovací jsou vhodné různé sendvičové PUR pěnové matrace, na všechny druhy roštů, včetně motorových polohovacích, odborníci doporučují matrace pěnové (BIO pěna, studená pěna, latex).

Když pořizujeme polohovací rošt, určitě vyzkoušíme, jak snadno se s ním manipuluje. Je možné, že ruční polohování senior nezvládne, pak je dobré zvolit motorové provedení, které se ovládá stiskem tlačítka.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Materiály matrací

HR pěna (studená pěna) Velmi kvalitní typ polyuretanové pěny vyrobený bez použití formaldehydů a jiných škodlivých látek. HR pěna se vyznačuje otevřenou strukturou materiálu, je vysoce elastická a prodyšná (vyšší než u klasické PUR pěny). Pružně se přizpůsobuje lidskému tělu, je přitom pevná, tvarově stálá, má dobrou prostupnost vzduchu, optimálně odvádí teplo a omezuje výskyt roztočů. Ideální pro osobu déle upoutanou na lůžku.

Viscoelastická pěna (líná pěna) Typ polyuretanové pěny s otevřenou buněčnou strukturou, mění svoji tvrdost v závislosti na teplotě. Při kontaktu s tělesným teplem měkne a přizpůsobuje se anatomii těla. Díky tzv. efektu pomalého vracení rovnoměrně rozkládá tlak matrace, má pozitivní vliv na krevní oběh, zmírňuje bolesti zad. Líná pěna může u některých lidí vyvolávat zvýšený pocit tepla i pocit větší potivosti.

Antidekubitní matrace speciální matrace pro dlouhodobě ležící osoby, u nichž je riziko vzniku proleženin (dekubitů). Matrace má tzv. antidekubitní prořez (příčně podélnou profilaci), která odlehčuje tlakové body v místě dotyku. Vyrábí se na míru, ve dvou tvrdostech: střední a tvrdá.

Ceny roštů

Pevné lamelové stojí kolem 1500 Kč.

Ručně polohovatelné stojí kolem 3000 Kč.

Polohovatelné motorem jsou od 5000 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám