Hlavní obsah

Vilu Roberta Siegla oživují sloupy inspirované starověkým Řeckem

Novinky, editace: tnk

Vila významného vlastníka tkalcoven Roberta Siegla odrážela postavení svého majitele. Honosná a prostorná stavba v Šumperku má ve svém centru prosklenou atriovou halu s iónskými sloupy, která dodává stavbě na noblese.

Foto: autorský tým Slavné vily Olomouckého kraje

Vila s adresou: náměstí Svobody 1, Šumperk

Článek

Podhorské město Šumperk se v průběhu 19. století proměnilo v jedno z nejvýznamnějších center textilního průmyslu v Rakousku. Počet obyvatel se za zhruba stovku let víc než ztrojnásobil.

Tkalcovny patřily díky několika vzájemným sňatkům spřízněným rodinám, z nichž nejdůležitější byli Oberleithnerové a právě Sieglové.

Foto: autorský tým Slavné vily Olomouckého kraje

Chotbu krášlí dekorativní iónské sloupy.

Robert Siegl koupil v roce 1867 na předměstí Šumperka zahradu a do dvou let na ní vybudoval neoklasicistní vilu inspirovanou starověkými vzory a samostatnou budovu pro zahradníka a stáje.

Patrová hlavní část má místnosti symetricky umístěny podél středové, výstupky zvýrazněné osy, protnuté vchody od ulice a ze zahrady.

V centru je atriová hala s jednoramenným schodištěm, kterou v patře obíhá otevřená chodba s elegantními iónskými sloupy a prosklenou stropní konstrukcí pro přirozené osvětlení.

Foto: autorský tým Slavné vily Olomouckého kraje

Prosklená stropní konstrukce umožňuje přirozené osvětlení interiéru vily.

Fasády oživují sloupové řady před vstupy, toskánské vzadu a římsko dórské na hlavní straně vily. Symetrickou kompozici porušuje představená terasa a skleník propojený s přízemím.

Foto: autorský tým Slavné vily Olomouckého kraje

Schodiště vily má moderní geometrické prvky.

Pod plány vily se podepsal stavitel Josef Bayer. Tento absolvent brněnské technické školy nechal v Šumperku a okolí přes stovku realizací, vlastnil dvě cihelny a jako úspěšný muž zasedal v šumperské městské radě.

Dřívější připsání autorství vídeňskému Theophilu Hansenovi je neodůvodněné.

Foto: autorský tým Slavné vily Olomouckého kraje

Přízemí vily je hodně prostorné.

Bayer sám platil za dostatečně váženou osobu, navíc ho mohla doporučit majitelova žena pocházející z vlivné velkostatkářské rodiny Terschů, která si o deset let dříve podle Bayerových plánů nechala přizpůsobit nedaleký zámek Třemešek svým potřebám.

Po znárodnění, v šedesátých letech 20. století, byla hospodářská budova zbořena a nahrazena novou zástavbou. Objekt dnes slouží jako internát Střední zdravotnické školy a je chráněnou kulturní památkou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám