Hlavní obsah

Základem bezbariérové koupelny jsou správné materiály a rozměry sanity

Právo, Sylva Svobodová

Koupelna může být pro handicapovanou osobu či seniora kritickým místem. Kluzká podlaha, vysoká vana, nevhodný sprchový kout. Každá osoba má jiné fyzické omezení. Na trhu lze ale najít sanitu, která specifické problémy vyřeší.

Foto: SAPHO (4x)

Praktická lavice do vany s opěradlem, které lze připevnit na pravou nebo levou stranu. Maximální nosnost 150 kg, materiál hliník/plast, cena 2490 Kč.

Článek

Velikost koupelny je pro bezpečný pohyb seniora zásadní. Čím víc bude prostornější, tím lépe.

U novostaveb se za minimální půdorys koupelny pro osoby s omezenou pohyblivostí počítá velikost 180 cm na šířku a 215 cm na délku.

Koupelnu je vhodné vybavit posuvnými dveřmi, které zajíždějí do pouzdra nebo se posunují po stěně. Šetří prostor a jsou také bezpečnější. Kdyby se osobě se sníženou pohyblivostí udělalo v koupelně nevolno, snadno se k ní dostaneme. Rovněž zámek dveří má být pro větší bezpečnost odjistitelný i zvenku.

Vana a doplňky

Madla: Poležení ve vaně je dobrý relax, i když vystupování z ní je pro starší osoby obtížnější. Proto vanu opatříme několika madly, která každého jistí při vstupu i výstupu.

Foto: SAPHO

Podpůrné madlo na vanu má maximální nosnost 150 kg, výška madla je 25,5 cm, šířka 23,5 cm. Nastavitelná rozteč 6–13 cm. Materiál kov/plast, cena 1590 Kč.

Protiskluzný povrch: Volíme rozhodně vanu s protiskluzným povrchem a s horní hranou, která je maximálně 50 cm nad podlahou (snadno z ní sesedne i osoba z vozíku). Příjemným doplňkem jsou záhlavníky, prolisky, na kterých lze sedět ve zvýšené poloze.

Protiskluzné samolepky: Na dno vany lze aplikovat pro vyšší bezpečnost i protiskluzné samolepky SafeStep. Samolepky jsou ve tvaru čtverečků 10 x 10 cm (model Square) nebo pásků (model Strip) o šířce 2,5 cm a délce 2 m.

Jsou průhledné, takže esteticky neruší a splynou s jakýmkoli designem koupelny. Oceníme jejich pružnost a pevnost, protiskluznost. Když je potřebujeme odstranit, není problém, jde to snadno. Cena za balení je 249 Kč.

Foto: SAPHO

Police na vanu s madlem, maximální nosnost 150 kg, nastavení rozpěrných nožiček 410–600 mm, barva bílá, cena 1190 Kč.

Vanové sedačky: Pro některé osoby bude vhodnější tzv. vanová sedačka či speciální židle, která se instaluje přes okraj vany. Koupající sedí podobně v klasické výšce židle a může vstát snadněji. Zvláště když má na dosah madlo připevněné na stěně.

Sprchové kouty

Přímý vstup: Za prostornější se považuje kout o velikosti 150 x 150 cm. Šikovná je bezbariérová vyspádovaná dlažba s odtokovým žlábkem. Do takové sprchy se dostane i vozík.

Foto: RAVAK

Sprchový kout Blix může mít integrované sedátko a komfortní sprchovou vaničku s hloubkou 27 cm. Výrobek je mezistupeň mezi sprchovým koutem a vanou.

Hlubší vanička: Někdy ale můžeme zvýšenou vaničku i uvítat. To když z prostorových důvodů nemůžeme mít vanu, chceme si koupel užít a mít možnost se posadit. Takový mezistupeň mezi sprchou a vanou je např. sprchový kout Blix, který může mít i hlubokou vaničku Sabine.

Její čtvrtkruhový půdorys má rozměry 80 nebo 90 cm, hloubku 27 cm a hlavně integrované pohodlné sedátko. Sprchovat se lze i vsedě, což ocení senioři, kteří mají koupelny menších rozměrů.

Sprchovou baterii instalujeme vždy po straně sedátka.

Umyvadlo a toaleta

Závěsné umyvadlo: K závěsnému umyvadlu je lepší přístup ze všech stran. V každodenním životě budeme rádi i za typ, který má větší odkládací plochy z obou stran, pohodlně tak dosáhneme na veškerou kosmetiku.

Foto: JIKA

Zdravotní umyvadlo Jika Mio s šířkou 64 cm je vhodné pro osoby upoutané na vozík. Díky přednímu vykrojení v přední části se vozíčkář k umyvadlu pohodlně dostane. Cena 1695 Kč.

Sklopná madla: Bezpečnostním doplňkem jsou opět sklopná madla z obou stran, někdy je nutná i prodloužená páková baterie. Bezbariérová umyvadla jsou spíše plochá, vepředu či z boku obloukově vykrojená. Výška horní hrany umyvadla pro osoby na vozíku by měla být 80 cm od podlahy.

Vyšší klozety: S toaletou je vždy spojeno usedání a vstávání. Vyplatí se pořídit stojící klozety s výškou 50 cm, protože jsou pro seniory pohodlnější. U závěsného klozetu je zase praktická prodloužená délka 70 cm od stěny, protože je díky tomu kolem toalety více místa. Nezapomeneme na podpůrná madla.

Foto: SAPHO

Zvýšené sedátko na WC s madly, maximální nosnost 150 kg, zvýšení o 10 cm, materiál polypropylen, vhodné na standardní tvary WC mís. Cena 1790 Kč.

Širší prostor na WC: V případě vozíčkáře je nutný ještě větší komfort, např. vedle toalety proti dveřím musí být volný prostor minimálně 80 cm. Počítejme s tím, že pro manipulaci s vozíkem potřebujeme v celém bytě prostor minimálně o průměru 150 cm, jinak se handicapovaný nemůže otočit, couvat (bez problému však překoná překážku pouze ve výšce 2 cm).

Foto: VIEGA

Vícegenerační domácnost ocení WC, na kterém lze po stisknutí tlačítka plynule nastavit výšku toalety v rozmezí od 40 do 48 cm. Potřebné mechanické zařízení, jež pracuje bez dodávky elektrického proudu, je ukryto za panelem z bezpečnostního skla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám