Hlavní obsah

Jakému povrchu vany dát přednost

Právo, Karolina Černá

Pro milovníky hodinové lázně je vhodná litinová nebo exkluzivní tzv. měkká vana, v nichž teplá voda vydrží dvojnásobně déle než ve vaně akrylátové. Smalt zase nejlépe odolá kosmetickým a bylinným přísadám do koupele. Jak se máme rozhodnout a kterému materiálu dáme přednost?

Foto: JIKA (2x)

Ocelová vana Jika Tanza plus je ze smaltované oceli s unikátní tloušťkou 3,5 mm. Velikosti od 150 x 70 cm až po 170 x 75 cm za cenu od 5402 Kč. Kovové nohy jsou k dispozici za cenu od 473 Kč. Na vanu je poskytována unikátní záruka 30 let.

Článek

Někteří výrobci nabízejí tradiční odolné litinové vany, a to i přes jejich vysokou hmotnost komplikující manipulaci. Litina vyniká tepelně izolačními vlastnostmi a vydrží prakticky po celý život.

Je dobrou alternativou pro ty, kteří rádi tráví ve vaně delší čas a nemohou si dovolit např. měkkou vanu Soft Bath (která vyjde na 200 000 Kč). Měkne vlivem teplé vody – materiálem je rotačně tvarovaný plast, který se teplem roztahuje a dlouho drží teplotu vody.

Běžný akrylát

Akrylát umožňuje snadnou instalaci madel, podhlavníků, baterií, do materiálu lze vrtat otvory. Svými vlastnostmi umožňuje výrobu van různých tvarů (asymetrické, rohové). Standardně má sílu 4–5 mm, u náročných tvarů výrobci používají materiál silný 8 mm.

Foto: RAVAK

Akrylátová obdélníková vana v rozměrech 180/170x75 cm, kterou lze doplnit podhlavníkem; k dostání i v provedení PU Plus, vhodná pro osazení hydromasážním systémem. Cena od 10 990 Kč

Extrudovaný akrylát se vyrábí tažením, takže jsou jeho vlastnosti zachovány pouze v jednom směru. Litý akrylát je kvalitnější a dražší. Lije se do připravených forem, deska si zachovává své fyzikální vlastnosti ve všech směrech.

Vany vyrobené sendvičovým způsobem (dvě vrstvy akrylátu s pevnou výplní) patří mezi odolnější typy. Pro výslednou pevnost a tuhost jsou vany vyztužené např. sklolaminátem (LA) nebo polyuretanovou pěnou (PU).

Vany vyztužené PU Plus jsou díky své tuhosti a tepelně i zvukově izolačním vlastnostem vhodné zejména pro montáž hydromasážních systémů.

Foto: RAVAK

Nejmenší akrylátovou obdélníkovou vanu v rozměru 120x70 cm můžeme doplnit vanovou zástěnou nebo vanovými dveřmi. Cena od 5990 Kč.

Zejména děti a méně pohybliví členové rodiny potřebují mít nejen delší dobu teplou vodu, ale také bezpečný přístup do vany (výška okraje, madlo na držení) a protiskluzný povrch.

Dno akrylátové vany opatříme gumovou podložkou, i třeba s výstupky, které aktivují akupresurní body na lidském těle.

Foto: JIKA

Akrylátová ergonomicky tvarovaná vana Jika Tigo. Vanu lze doplnit speciální zakřivenou vanovou zástěnou z bezpečnostního skla. Cena vany od 6 209 Kč, vanová zástěna od 7043 Kč.

V akrylátové vaně není radno kvůli poškrábání povrchu koupat psa, anebo počítáme s kratší životností vany. Vyhýbáme se také čisticímu písku, alkoholu a koncentrovaným kyselinám.

Foto: RAVAK

Akrylátová asymetrická vana v rozměrech 196 x 113,5–139 cm, levé i pravé provedení. Lze ji doplnit podhlavníkem, případně osadit originálním hydromasážním systémem; také k dostání s vyztužením PU Plus. Cena od 18 990 Kč

Akrylátu jsou podobné vany z Quarylu, homogenního neporézního materiálu s vysokou odolností proti mechanickému namáhání, s protiskluzným povrchem.

Smalt

Kvalita ocelové smaltované vany závisí na tloušťce stěn – nejkvalitnější typy mají tloušťku 3,5 mm, kde 2,9 mm tvoří ocelový základ a 0,6 mm připadá na vrstvu smaltu.

Povrch odolá otěru a poškrábání, nevadí mu chemikálie, pozor dáváme pouze na oprýsknutí smaltu po pádu těžkého či ostrého předmětu na povrch. Vyhneme se abrazivním čisticím prostředkům.

Smaltované vany lze opatřit protiskluzovou úpravou antislip – směsí křemičitého písku zataveného do smaltu při vysoké teplotě. Povrchy ze smaltu také lépe odolají zabarvení z kosmetických a přírodních přísad v koupeli.

Exkluzivní výjimky

Luxusně působí vany z litého umělého mramoru, velmi odolného proti oděru, nabízejícího neomezené možnosti anatomického tvarování.

Foto: ALEGNA

Luxusní dřevěné vany se vyrábějí z odolného dřeva africké okoumé nebo kambaly, z finské borovice, sibiřského modřínu.

Foto: KERAMIKA SOUKUP

Luxusní mramorovaná vana King Size Stone version z kolekce Level 45 z jediného kusu kamene. Rozměry 222x155x50 cm váží přes 650 kg a pojme až 650 l vody.

Ryze přírodní jsou vany z kamene či dřeva, které vyžadují zvláštní péči. Cena těchto výrobků dosahuje stovek tisíc a vyrábějí se na zakázku.

Foto: KERAMIKA SOUKUP

Designová ocelová vana Vieques výrobce Agape. Rozměry vany 170x72x60 cm, průměr 435 mm. Odpad do stěny nebo do podlahy, barva bílá nebo šedá, materiál: ocel, design: Patricia Urquiola.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám