Hlavní obsah

Rodinnou atmosféru v restauraci navodila zdařilá volba materiálů

Novinky, nes

Příjemné prostředí se povedlo vytvořit architektům ze studia Movedesign ve městě Iizuka na ostrově Kjúšů, kde navrhli restauraci s vlastní pekárnou. Téměř rodinné atmosféry dosáhli především elegantní a nenásilnou kombinací tří základních materiálů - dřeva, kamene a skla.

Foto: Techni Staff (7x)

Architekti v návrhu vsadili na osvědčenou kombinaci kamene, skla a dřeva.

Článek

Právě na rodiny je objekt zacílen. Podobně jako u nás také v Japonsku patřívalo dlouhá léta k výjimečným zážitkům, když se rodina vypravila společně do restaurace na sváteční oběd, jak poznamenávají japonští architekti.

A stejně jako v mnoha dalších krajích i v zemi vycházejícího slunce kouzlo těchto okamžiků zničily podniky s rychlým občerstvením nabízející levné jídlo konzumované v chvatu.

Pekárna s restaurací La Sofia má proto za cíl navrátit rodinám svých zákazníků onen pocit výjimečného společného zážitku spojeného s konzumací kvalitního jídla a samozřejmě s nabídkou pečiva z vlastní pekárny.

Foto: Techni Staff

Vstup mírně připomíná tradiční japonskou bránu Torii.

Foto: Techni Staff

V podvečer interiér přímo vybízí k poklidnému posezení po náročném dni.

Architekti navrhli interiér o ploše 260,67 m2 jako podlouhlý sál zakončený na jedné straně vstupem do kuchyně a na straně druhé pekárnou s vlastním prodejním pultem.

Díky velikým oknům, jimiž ze dvou stran vstupuje do místnosti spousta světla, je prostor zajímavý v každé denní době a pokaždé vytváří trochu jinou náladu. Zatímco ráno se stolovníci budou cítit občerstveni příjemným svěžím prostředím, v poledne si užijí interiér zalitý světlem.

Večer, když slunce zapadá za obzor, rozžehnou se nad stolky lampičky s kovovými stínítky a každý z nich se promění v místo pro příjemnou relaxaci po náročném dni.

Foto: Techni Staff

Do večerního šera láka restaurace útulnou atmosférou a teplým světlem linoucím se ven velkými okny.

Foto: Techni Staff

V interiéru se vzájemně doplňují stěny s kamennými obklady a s obnaženými cihlami.

Základem pro takto proměnlivý interiér byla volba barev a materiálů, které samy o sobě působí nenápadně, ovšem dohromady pak při správném nasvětlení rozehrají tu pravou atmosféru. Stěny jsou obloženy na některých místech kamenem a jinde na nich zůstávají odhalené cihly.

Protože jsou kameny i cihly orientovány vodorovně a jednotlivé části kamenného obkladu mají i podobnou velikost jako cihly, vzniká v divákovi dojem určité příbuznosti mezi oběma druhy povrchů.

Foto: Techni Staff

Na podlaze se střídá krémová dlažba s dřevěnými parketami.

Foto: Techni Staff

Se světle hnědými deskami stolků ladí dřevěné žebroví na stropě nad nimi.

Dva různé materiály vybrali architekti rovněž pro podlahy. Krémově bílou dlažbu přerušuje v centrální části pruh tmavě hnědých dřevěných parket.

Samotný nábytek pak působí prostým dojmem – dřevěnou desku stolu světlé barvy, jež koresponduje s dřevěným žebrovím na stropě, doplňují šedě čalouněné židle.

Foto: Movedesign

Zatímco kuchyň pro restauraci je v levé části, pekárna se svým prodejním pultem je napravo. V prostoru mezi nimi je vlastní restaurace.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám