Hlavní obsah

Okna do pasivních domů se vyplatí i u standardních staveb

Novinky, nes

Okna mohou být z jistého úhlu pohledu slabinou tzv. obálky domu. Jsou místem, kde obvykle dochází k největším tepelným ztrátám. Při jejich výběru se proto logicky pídíme po co nejvyšší kvalitě a komfortu, který budou obyvatelům za nimi poskytovat.

Foto: J.A.P.

I dům, který není projektován přímo jako pasivní, se vyplatí osadit okny s vysokými izolačními schopnostmi. Bude-li jej majitel jednou zateplovat a měnit na energeticky úspornější, ušetří si čas a námahu s výměnou oken.

Článek

Není neobvyklé, že stavebníci volí okna primárně určená do nízkoenergetických, nebo rovnou pasivních budov i do domů, které jsou z energetického hlediska „jen“ standardní. Odborníci se shodují, že je to v mnoha případech prozíravý postup.

Vycházejí totiž z předpokladu, že sice v současnosti je na rozhodnutí každého stavebníka, jaký typ domu si chce postavit, ovšem že do budoucna lze očekávat větší legislativní tlak na šetrnější provoz nově vznikajících budov, a to právě z hlediska spotřeby energie na vytápění. A tedy i jejich schopnosti si teplo v sobě udržet.

Odborníci dokonce povzbuzují k osazování novostaveb okny určenými pro pasivní domy. Nikdy podle nich není jisté, zda se majitel obydlí někdy v budoucnu nerozhodne zateplit a upravit na úroveň nízkoenergetické stavby, nebo dokonce pasivní. A to třeba i proto, že to po něm bude z nejrůznějších důvodů požadováno.

Foto: G Servis CZ

Pasivní dům. Mnoho odborníků čekává, že se legislativa bude dříve nebo později snažit tlačit stavebníky k tomu, aby stavěli nízkoenergetické, nebo rovnou energeticky pasivní domy.

„I přestože dnes stavíte dům, aniž by byl v pasivním či nízkoenergetickém provedení, tak se určitě vyplatí v otázce oken myslet dopředu. Někteří investoři řeší zvýšení izolačního standardu až dodatečně, což v případě vnější obálky domu je jistě možné.

Nicméně výměna oken je stavebně náročnější operací, a proto je dobré hned od počátku okna zabudovat ve standardu pro pasivní domy a ušetříte si mnohé finance. V každém případě doporučuji vše probrat s odborným energetickým projektantem, který poradí ideální kombinační variantu s ohledem na energetickou budoucnost domu,“ radí Tomáš Rozsíval, ředitel společnosti G Servis CZ.

Okna vhodná pro pasivní dům
Pro vlastnosti oken určených k osazení do pasivního domu platí přesná pravidla, která se týkají především jejich tepelně-izolačních vlastností a těsnosti. Mají-li dobře fungovat, musejí být pak i správným způsobem namontovaná. U tepelně izolačních vlastností se posuzují součinitele tepelného prostupu rámu (Uf), zasklení (Ug) a také celého okna (Uw). Ideální hodnoty jsou následovné: Uf=0,8 W/m2.K-1, Ug=0,6 a součinitel prostupu tepla celého okna Uw pak nesmí být horší než 0,8. Platí, že čím jsou hodnoty nižší, tím lépe. Vysoké nároky se vztahují i na izolační schopnosti meziskelního rámečku. Vyjádřeny jsou parametrem Psí s hodnotou ideálně pod 0,038. Důležitá je u zasklení i hodnota solárního faktoru g, který ovlivňuje solární zisky budovy. Obecně platí, že na slunečné straně by mělo být umístěno okno s co nejvyšším solárním faktorem, aby měl dům maximální solární zisk. Výrobci doporučují ukotvit tato okna do roviny venkovní tepelné izolace, tj. před nosnou konstrukci obvodového pláště.

V případě novostaveb pak odborníci samozřejmě podtrhují, že okna by měla být jasně definovaná již na úrovni projektu domu, kde se v rámci energetické bilance počítá s jejich konkrétními parametry.

Jinými slovy, než upravovat nebo nechávat znovu posuzovat kvůli oknům na poslední chvíli projekt celého domu, je lépe si jejich typ dobře promyslet už dopředu.

Foto: Dafe-Plast

OKna pro pasivní domy výrobci doporučují motnovat předsazeně, tj. před nosnou konstrukci obvodového pláště.

I montáž oken určených pro pasivní domy má svá pravidla a požadavky. Jejich zabudování je proto lepší svěřit odborné firmě.

„Montáž oken je kvalifikovaná a vysoce odborná práce. A navíc ve vztahu k požadavku na dlouhodobou životnost oken a potřebným zárukám montáže svépomocí zásadně nedoporučujeme,“ sděluje Ing. Miroslav Culka, obchodní ředitel společnosti Dafe-Plast a pokračuje:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

„Svěřte se raději do rukou proškolené firmy, která si s jednotlivými prvky montážního systému hravě poradí a vy jako investor pak máte potřebnou záruku. Špatně usazené okno s sebou přináší plísně a nežádoucí průtahy, a o to v interiéru opravdu nikdo nestojí.“

Reklama

Související témata:

Související články

Přednosti i záludnosti koupě staršího bytu

Koupě staršího bytu má své přednosti, ale i nevýhody. Ten, kdo se pro ni rozhodne, musí být při prohlídce ostražitý a nenechat se unést pouze vnější podobou...

Výběr článků

Načítám