Hlavní obsah

Majitelka budějovické smaltovny si nechala postavit vilu s výraznými výstupky

Novinky, Text: Milan Šilhan, editace: tnk

Architektura vily Ernestiny Westenové v Českých Budějovicích odráží styly středoevropské architektury z doby začátku první světové války. Hrázděné přiznané zdivo, použité ve výstupku východní strany vily, ukazuje i na vliv secesního folklorismu, kterému dominovaly inspirace lidovými motivy.

Foto: autorský tým Slavné vily Jihočeského kraje

Vila s adresou: Dukelská 23, České Budějovice

Článek

Na začátku 20. století představoval jednu z hlavních lokalit, kam se soustřeďovala nová budějovická výstavba, prostor u jihovýchodního okraje bývalého středověkého města mezi řekou Malší a korytem Mlýnské stoky.

V letech 1912-1913 v této lokalitě vyrostla vila Ernestiny Westenové, majitelky jedné z budějovických smaltoven.

Foto: autorský tým Slavné vily Jihočeského kraje

Fasádu vily zdobí decentní dekorace vyškrabávané v omítce.

Vypracování projektu svěřila klientka dvojici vídeňských architektů Hansi Dworzakovi a Pompeo rytíři von Wolffovi. Zatímco von Wolff byl na vídeňské architektonické scéně tehdy neznámým autorem, Dworzakovo jméno se spojovalo se souborem vídeňských nájemních domů, jejichž hlavní strany ozvláštňovaly dominantní výstupky. Ty jsou typické i pro tuto stavbu.

Vila má prvky inspirované středověkými motivy

Vázy na zábradlí terasy v patře, ale i závěsy vyškrabané v omítce a použité na několika místech průčelí a v okenních parapetech odkazují na novoklasicistní styl tehdejší vídeňské architektury inspirovaný středověkými prvky a zdůrazňující tvarovou střízlivost a jednoduchost.

Foto: autorský tým Slavné vily Jihočeského kraje

Stavbu na některých místech zpestřuje přiznané trámoví.

Nicméně až na několik těchto detailů jsou hlavní strany vily holé, členěné jen rozměrnými okny. Celkový výraz vily se tak svou tvarovou střízlivostí blíží k proudu architektonické moderny.

Foto: autorský tým Slavné vily Jihočeského kraje

Interiér haly byl v souladu s tehdejšími trendy obložen kvalitním dřevem.

K severozápadnímu nároží vily byl připojen domek vrátného a přízemní objekt s garáží, stájí, místností na nářadí a místností na uložení postrojů.

Na vilu navazovala rozlehlá zahrada, kterou rozděloval na dvě části chodník krytý pergolou. V severní části zahrady byl umístěn tenisový kurt, po jeho východní straně byl dokonce i kuželník.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám