Hlavní obsah

Vysněný dům potřeboval opravit, přesto to byla láska na první pohled

Když Sarah Hamiltonová a její manžel zrenovovali čtyřpokojový viktoriánský dům, řekli si, že nic podobného už nikdy dělat nechtějí. O několik let později, v roce 2007, když Sarah jen tak lehkovážně brouzdala po internetu, všimla si inzerátu na prodej domu. A byla to láska na první pohled.

Foto: www.modernibyt.cz

Obývací pokoj zabírá první patro a jeho velkou výhodou je ohromné okno přes celou stěnu.

Článek

Viktoriánský dům byl rázem zapomenut a Sarah s manželem začali bourat a stavět znovu. Na jihu Londýna ve čtvrti Dulwich hraničící s Crystal Palace, částí, která je nejvyšším bodem Londýna a je z ní krásný pohled na město, se začal interiér domu vybudovaného v druhé polovině 50. let 20. století Austinem Vernonem razantně měnit.

Foto: www.modernibyt.cz

Kuchyňskou sestavu vyrobil na míru rodinný přítel Steven Collins, se kterým Sarah dříve sdílela ateliér. Dřevěná podlaha je původní a ve velmi dobrém stavu, protože předchozí majitelé ji zakryli zeleným polyesterovým kobercem.

„Ten prostor měl ohromný potenciál a dům úžasnou historii,“ říká Sarah.

„Vnitřní okna zvyšovala světlost domu, přispívala k propojení interiéru a poskytovala další možnost výhledu do okolí. Dům má tolik chytrých prvků, očividně byl navržen s opravdovou vášní a smyslem pro detail. Kdybychom si někdy najímali architekta, aby nám postavil dům, doufali bychom, že vytvoří přesně takový.“

Foto: www.modernibyt.cz

Sarah si libuje v plakátech a grafikách, takže visí ve všech místnostech. Eamesova židle v odstínu everton blue byla vybrána podle přání syna Luka. Je v barvách jeho oblíbeného fotbalového týmu.

Barevný přístup výtvarnice

Sarah Hamiltonová se živí jako výtvarnice a barvy jsou pro ni denní potřebou a vášní. V domě má zároveň i studio, kde vyrábí tisky, pohlednice, tácy, dřevoryty, rámy zrcadel a spoustu dalších předmětů.

Foto: www.modernibyt.cz

Barevné kombinace jsou odvážné a pokoj působí vesele a optimisticky. Výrazně růžová sedačka vypadá v interiéru zábavně, možná i díky barevným polštářům, které odvádějí pozornost od velké plochy.

Její díla se prodávají v několika renomovaných obchodech v Británii, jako jsou třeba Conran Shop, Heals, nebo Designer’s Guild. Její výtvarné vnímání a cítění je v domě vidět.

Foto: www.modernibyt.cz

V hale má Sarah jednoduchý policový regál, ve kterém uchovává předměty nakoupené v oblíbených obchodech s doplňky.

Kombinuje barvy, hraje si se světlem, zaplňuje prostor předměty z cest nebo krátkých výletů. Ty jsou pak pro ni inspirací a objevují se jako hlavní motiv v její práci.

Od podlahy

Do domu se Sarah sice okamžitě zamilovala, ale přesto ho čekalo mnoho úprav. Proměnou prošly kuchyň i koupelna, k odsunu byly donuceny vestavěné skříně ukrývající starý kotel, všechny stěny dostaly nový nátěr.

Zachována byla dřevěná podlaha, kterou jen v obývacím pokoji zakrývá koberec.

Foto: www.modernibyt.cz

Sarah má v domě svůj ateliér, ve kterém tvoří pohlednice, zrcadlové rámy nebo tácy.

„Když máte omezený rozpočet, musíte občas dělat kompromisy. Obývací pokoj je umístěný nad ložnicí a z praktických důvodů jsme proto podlahu zakryli kobercem, který tlumí kroky. Kdyby záleželo jen na našich preferencích, dřevěná podlaha by dostala zvukotěsný podklad a my bychom se těšili z krásné barvy a struktury dřeva.“

Foto: www.modernibyt.cz

Schodiště spojuje ložnice v přízemí s obývacím pokojem v patře. Prosklená stěna propouští do prostoru dostatek světla a navíc hned od schodů se nabízí krásný výhled.

Podlaha ovšem není jediný prvek, který je v domě kompromisem. Sarah zmiňuje i jídelní stůl, jehož správná a finální verze se stále hledá. Jinak ale dům poskytuje vše, co od něj Sarah čekala.

Pro rodinu je domovem, pro Sarah studiem, kde může tvořit. Má zde svůj ateliér plný polic a skříněk i s velkým stolem, kde všechny věci vznikají.

Foto: www.modernibyt.cz

Ložnice je stejně eklektická jako zbytek bytu, jen barevnost je tu chladnější.

V policích je pak spousta oblázků, drobných ručně vyrobených předmětů z Mexika nebo Indie, keramiky z 50. let a dalších předmětů, kterým Sarah nemůže odolat.

Svůj dům Sarah otvírá i lidem, kteří mají zájem o její výtvarná díla, nebo těm, kteří jsou zvědaví, jak vypadá dům zevnitř.

Foto: www.modernibyt.cz

Koupelna prošla celkovou proměnou a z rustikální místnosti obložené dřevem se stala jednoduše vybavená funkční místnost.

V rámci každoročního festivalu Dulwich Festival, který se koná v polovině května, je majitelka zajímavého domu, výtvarného talentu a citu pro barvy připravena provést návštěvníky po svém slunném, optimisticky laděném domě a nechat je nahlédnout do své dílny.

Martina Paulová, www.modernibyt.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám