Hlavní obsah

Na milánském Expu budou Češi vystavovat interiérové boxy s částí lesa

Novinky, tnk

Na výstavním Expu 2015, které se bude konat letos v květnu v italském Miláně, se každý národ pokusí představit to nejzajímavější. Češi letos vystaví například les v obřích futuristických květináčích. Bude to první věc, kterou návštěvník v českém pavilónu uvidí.

Foto: archiv Full Capacity, Mária Júdová (3x)

Česká reprezentace nabídne návštěvníkům spirituální atmosféru v lese.

Článek

Multimediální systém s lesem pro národní pavilón na Expo 2015 Milán navrhli studenti Českého vysokého učení technického v Praze. Vyhráli se svým projektem v soutěži studentů několika vysokých technických škol. Multimediální systém má kombinovat prvky moderního designu i nových audiovizuálních technologií.

„Na ČVUT se do projektu zapojilo několik pracovišť včetně Ateliéru Vladimíra Soukénky, Ateliéru Mariana Karla, kde působí hlavní autoři návrhu David Sivý a Jan Tůma. Spolupracujeme ale například i se studenty České zemědělské univerzity či s Botanickou zahradou Praha,“ upřesnil manažer projektu Jan K. Rolník ze společnosti Full Capacity, která projekt vytváří.

Foto: Expo 2015 CZ

Les bude umístěný ve velkých květináčích.

Systém s názvem „Laboratoř ticha“ má vést návštěvníky ke zklidnění a zamyšlení. Pokud se host zastaví, objeví se atmosféra českého lesa v plné kráse díky interaktivním hi-tech technologiím a on bude moci odkrývat tajemství světa různých druhů rostlin.

„Systém pak bude nejen originální podívanou do živého ekosystému, ale bude také po celou dobu sbírat data pro následnou vědeckou činnost botaniků,“ uvedl Rolník.

„Prvotní inspirací se stal projekt amerického skladatele, který prací se zvukem cvrčka zjistil, že při zpomalení zní jako kostelní chorál,“ uvedl David Sivý. „Tiché rozjímání v přírodě pomáhá člověku poznat nejen svět okolo sebe, ale i sebe samotného. V dnešní době se důležitost tohoto spojení ztrácí. Instalací chceme upozornit na jeho důležitost,“ doplnil Jan Tůma.

Foto: archiv Full Capacity, Mária Júdová

Kamery snímají růst rostlin na výstavě.

„Celá instalace zahrnuje například 12 čtverečních metrů živého lesa, automatický pěstební systém, živý přenos z miniaturních kamer na obrovskou projekční plochu, prvky rozšířené reality, robotická ramena či mikroskopy,“ poznamenal Rolník. Přemístění lesa do Milána je plánováno na začátek února, světová výstava začíná 1. května 2015.

Foto: archiv Full Capacity, Mária Júdová

Návštěvníci budou o růstu lesa informováni i prostřednictvím popisků na projekcích.

Součástí futuristické výstavy jsou plochy s videoprodukcí ukazující detaily lesa. Nechybí zmíněný kamerový systém ovládaný částečně i návštěvníky. Díky němu mohou vidět svět rostlinných buněk v perfektním rozlišení.

Čím klidnější je návštěvník, tím větší detaily může vidět. Pro účastníky výstavy může být v hektickém dni zastavení v českém pavilónu vítaným zpestřením.

Foto: Expo 2015 CZ

Expozice bude procházkou lesem v novém prostředí.

Pokud byste chtěli mít podobnou zábavu doma, vyšlo by vás to na pěkný balík. Ministerstvo průmyslu a obchodu na soutěž a realizaci vítězného projektu vyčlenilo částku patnáct miliónů korun.

Foto: archiv ateliéru Chybik+Kristof

Architekti z ateliéru Chybik+Kristof řešili pavilon ekologicky. Spodní část může po skončení výstavy sloužit jako restaurace s bazénem, horní patra se mohou proměnit v mateřskou školku, výstavní galerii nebo studentské bydlení.

Květináče s lesem ale mají i po skončení výstavy sloužit veřejnosti.

„Rádi bychom zachovali původní účel projektu, budeme se snažit umístit Laboratoř do prostor instituce, která se zabývá designem, audiovizuálním uměním nebo třeba pěstováním rostlin v umělém prostředí. Možností je celá řada, protože projekt je multioborový. A protože výstava končí až na konci října, máme na finální rozhodnutí stále dost času,“ uvedl Marek Winkler za Full Capacity.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám