Hlavní obsah

Úklid po velké párty může být hračka díky jednorázovému nádobí

Novinky, tnk

Pokud byste chtěli uspořádat efektní večírek pro spoustu přátel, ale nebaví vás následný úklid, můžete zkusit využít jednorázové nádobí. Ubrusy i kelímky ve skandinávském stylu dodají prostřenému stolu šmrnc. Stolování bude mít i tak úroveň a vy méně práce.

Foto: Novinky

I jednorázové nádobí může působit stylově a elegantně.

Článek

Při výběru jednorázového nádobí se držte pravidla: levná věc na jedno použití by měla být co nejjednodušší. Zbytečné dekorace (pestrobarevné motivy, plastické ozdoby atd.) jsou spíš na škodu.

Vyhněte se také levným materiálům, které působí jako imitace kvalitnějších a odolnějších. Ne nadarmo se říká, že v jednoduchosti je krása a u tohoto typu nádobí v severském stylu to platí dvojnásob.

Foto: Novinky

Jednorázové nádobí ve skandinávském stylu si žádá přírodní tóny i dekorace.

Držte se co nejpřírodnějších materiálů. Vhodné jsou i jednoduché lehké misky z palmových listů, borovicového dřeva nebo bambusu. Ty slouží hlavně pro servírování malých pochoutek na rautu nebo na oslavách.

Foto: Novinky

Fastfoodové hůlky využijete pro servírování čínského jídla. To bude dobře vypadat i vloďkách ze dřeva.

Pro servírování vybírejte papírové talíře s jednoduchým vzorem, případně bez něj. Volte ale kvalitnější tzv. nepromastitelnou úpravu. Díky ní vydrží hostům jeden talíř prakticky na celý večer. Zapomeňte na plastové talíře, které budou působit lacině a mohou připomínat klasické bufetové servírování.

Foto: Novinky

Papírové kelímky s jemným dekorem dodají stolování šmrnc.

Vyhněte se i lehkým plastovým příborům. Místo nich volte ty pevnější z borovicového nebo břízového dřeva. Pro servírování jednohubek sáhněte po stylových napichovátkách z bambusu.

Foto: Novinky

Jednorázorvé talíře seženete v mnoha barevných variacích, zkuste je sladit s ubrousky.

Pokud máte pocit, že bude stolování nevýrazné, uplatněte ubrousky s výrazným vzorem. Ty dodají jídelnímu stolu na živosti. Dekorovat můžete i papírový ubrus. Buď dekoracemi z přírody (šiškami, lístky apod.) nebo vlastními kresbami a popisky.

Jako ubrus poslouží klasický pevnější balicí papír tzv. Šedák, případně voskovaný papír nebo ubrus z pevného materiálu Dunicel, který se blíží látce a působí jako plátěný ubrus.

Foto: Novinky

Zleva: lněný ubrus a jednorázové ubrusy z Šedáku a Dunicellu.

Ideální je, když po párty můžete sbalit papírový ubrus a všechny zbytky vyhodit. Severské země ale obecně dbají na ekologii a tak je rozhodně dobrým podnětem odpad vytřídit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám