Hlavní obsah

Mladí manželé si zařídili velký byt v minimalistickém duchu

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naši čtenáři, mladí manželé, před časem kupovali byt v Praze na Palmovce. Plánovali rodinu a jejich původní 2+kk jim nemohlo v nové etapě života stačit. Rozhodovali se mezi dvěma variantami. Buď pořídit domek, nebo pěkný velký byt. Nakonec zvítězila druhá možnost a Novinky dostaly příležitost se podívat, jak jejich nový domov vypadá.

Foto: Milan Mošna

Skříňky i poličky v kuchyni mají vlastní osvětlení.

Článek

Manželé hledali vhodný byt nakonec dva roky. Když jej kupovali, byl teprve na papíře. To mělo své velké výhody. Ještě před jeho realizací mohli spoustu věcí pozměnit a upravit podle svých představ a potřeb.

Díky tomu například v jejich nové domácnosti návštěva nezavadí pohledem o jediný volný kabel. Vše je řešeno čistě, podomítkově.

Foto: Milan Mošna

Jednolitost lesklé bílé kuchyňské linky je efektně rozbita černým grafosklem s motivem pampeliškového chmýří.

Foto: Milan Mošna

Detailem, který zatím upoutal snad každou návštěvu, jsou nástěnné hodiny v kuchyni.

Foto: Milan Mošna

Lesklé bílé a černé povrchy v kuchyni doplňují prvky z nerezu.

„Byli jsme možná až příliš velcí puntíčkáři, ale nelitujeme toho. Když jsme v koupelně objevili ulomenou dlaždičku, trvali jsme na tom, že je třeba ji vyměnit. Možná to vypadá jako zbytečnost, ale obklady, ani další doplňky nebyly levné, a tak jsme chtěli, aby to bylo všechno hezké,“ říkají naši čtenáři.

Nakonec, přestože byli prvními, kdo si v domě byt koupil, byli mezi posledními, kdo se do něj stěhoval.

Foto: Milan Mošna

Hra světel v obývacím pokoji.

Foto: Milan Mošna

K bytu patří rozlehlá terasa.

Čtyřpokojový byt má plochu 102 m2, terasa je pak menší jen o jediný čtvereční metr. Centrem domácnosti je obývací pokoj s kuchyňským koutem.

Nechybí ložnice rodičů s vlastní koupelnou, dětský pokoj, pracovna, šatna a technická místnost. V bytě je ještě velká společná koupelna a samostatná toaleta.

Foto: Milan Mošna

V bytě jsou třívrstvé dřevěné podlahy.

Foto: Milan Mošna

Botník je hluboký pouze 25 cm, přesto se do něj vejde úctyhodné množství bot.

V jednoduchém, minimalisticky laděném interiéru upoutá pozornost velký počet posuvných dveří, pro něž se majitelé rozhodli především kvůli úspoře místa. S návrhem bytu si nechali poradit od architektky Michaely Procházkové. „Poradila nám hlavně, jak který prostor užitečně využít, což bylo prima,“ pochvaluje si mladý pár. Vlastní zařízení bytu a vyhledání jednotlivých firem si ale vzali s partnerem na starosti sami.

„Moc velká práce to ani nebyla. Jednak jsme chodili po veletrzích a sledovali, co kdo nabízí, a jednak jsme mohli požádat přátele truhláře z firmy Stylish rooms, zda by nám vyrobili veškerý nábytek na míru. Podlahy máme ze studia Parket Ateliér a podhledy nám dělal strýc,“ doplňují.

Foto: Milan Mošna

V bytě jsou dvě koupelny. Jedna přiléhá k ložnici, druhá, velká je společná všem.

Foto: Milan Mošna

Náladu v koupelně lze navodit nejen pomocí tiché hudby, ale také různobarevným osvětlením.

To, nač se majitelé při vytváření návrhu bytu zaměřili, bylo jeho osvětlení. „Různým osvětlením vytvoříte v bytě i různé nálady,“ poznamenávají. V každé místnosti lze proto svítit několika druhy svítidel. Nechybí nasvícené a podsvícené prvky jako obrazy, stěny, podhledy atd.

V hlavní koupelně, kde nechybí ani hudba, lze volit také různé barvy osvětlení. Veškerá svítidla čtenáři pořizovali od firmy Artemide, pouze lustr v obývacím pokoji je z karlovarské společnosti Luxlighting.

Foto: Milan Mošna

Dětský pokoj je v jemných pastelových barvách.

Foto: Milan Mošna

Pelíšek malého obyvatele dětského pokoje.

Foto: Milan Mošna

Nás v bytě čtenářů zaujalo hned několik velmi pěkných prvků. Prvním je úzký, a přitom velice zaplněný botník v chodbě. Stejně, jako ostatní nábytek je vyroben na zakázku.

Paní domu si přála místo, kam by se vešla její rozsáhlá sbírka botek, a které by v chodbě nepřekáželo. Botník je tedy hluboký pouhých 25 cm. Jednotlivé poličky tvoří různě polohovatelné tyče, takže podobu každého patra lze přizpůsobit typu obuvi, který je v ní uložen.

Foto: Milan Mošna

Ložnice majitelů

Foto: Milan Mošna

Volný prostor nad hlavami zabírá podsvícený obraz malého Honzíka.

Kapitolou sama o sobě je kuchyň, kterou vybrali v intenzívním bílém lesku. Kontrapunktem ke skříňkám, které nehyzdí jediný úchyt (všechny se otevírají prostým dotykem) je temně černá podsvícená stěna z grafoskla s motivem pampeliškového chmýří.

„Architektka nás odrazovala, že na něm budou pořád vidět otisky a podobně, ale nám se líbilo, a tak jsme si ho prosadili. A udělali jsme dobře. Nejenže se snadno čistí, ale navíc na něm eventuální flíčky nejsou tolik vidět,“ doporučují manželé.

Stejně praktické vlastnosti má i benátský štuk na stěnách kuchyně. I ten se snadno otře, pokud se dostane sem tam nějaký prskanec až na zeď.

Foto: Milan Mošna

Veškeré své potřeby ke zkrášlení soustředila paní domu do jediné skříně v ložnici.

Velice efektním a přitom finančně nenáročným doplňkem, který v kuchyni zatím zaujal snad každou návštěvu, jsou nástěnné hodiny. „Ty jsme koupili v obchodě StarDeco,“ upřesňují majitelé.

Foto: Milan Mošna

Další zajímavostí je dámské zákoutí v ložnici. Namísto rozestavěných lahviček v koupelně soustředila paní domu všechny potřebnosti ku svému zkrášlování do jediného místa, a tím je skříň, jež funguje i jako toaletní stolek. Majitelka tak má po ruce veškerá líčidla, krémy a další nezbytné vybavení v praktických velkých šuplících.

Foto: Milan Mošna

Pracovna

Hezkým dekoračním prvkem v téže místnosti je pak fotografie malého Honzíka nad ložem rodičů.

„Akorát ještě nevíme, co budeme dělat, až se nám narodí druhý potomek,“ směje se na závěr našeho povídání mladý pár.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám