Hlavní obsah

Klasické i moderní jídelní stoly pro malou i početnou rodinu

Právo, Sylva Svobodová

U prostorného stolu se lépe najíme nejen ve všední den, ale oceníme ho hlavně, když přijde návštěva nebo máme větší rodinnou oslavu. Vždy se vyplatí mít alespoň dvě místa navíc (řešením je rozkládací stůl).

Foto: Kika (3x)

Sestava stůl Romeo a židle Julia. Stůl má bílé bezpečnostní sklo, deska o síle 10 mm, kovová kostra: š/v/h: 150 x 76 x 90 cm, cena 6990 Kč. Židle Julia – kostra kartáčovaná ocel, š/v/h: 52x86x44,5 cm, cena 1690 Kč.

Článek

Velká jídelna nám dovolí pořídit si kulatý stůl, kde jsme si všichni „rovni“ a zároveň k sobě máme blízko.

V případě menší místnosti zvolme obdélník v rozměrech 125 x 80 cm určený pro čtyři osoby či velikost 187 x 85 cm, která je vhodná pro šest osob.

Foto: kika

Decentní jídelna Stresa v provedení barva lanýžově šedá. Materiál částečný masiv, lakované. Rozměr stolu 190 x 100 cm, v. 77 cm. Cena od 19 999 Kč.

Ergonomie v centimetrech

Vybavit interiér tak, aby dobře vypadal a byl plně funkční, nemusí být pro laika snadné. Je dobré obrátit se na bytového designéra, který zná rozměry běžných typů nábytku a ví, jaké má nároky na užívání, co vyžaduje prostor. S ním se nám nestane, že při odsunutí židle od stolu narazíme na stěnu nebo neprojdeme pohodlně kolem stolu.

Foto: Woessner

Moderní kulatá lavice Salita. Do sedacích souprav lze objednat různé tuhosti sedáků: měkký, medium, tvrdý.

Co máme vědět před nákupem

Při koupi jídelního stolu pamatujme na pravidlo: na jednu osobu sedící u stolu počítejme s plochou o šířce 60–80 cm a hloubkou 30–35 cm. To je osobní prostor, který při stolování potřebujeme.

Nezapomeneme ani na obslužný střední pás široký až 30 cm, kam patří mísa na salát, dochucovadla, pečivo, váza s květinou.

Jídelna propojená, či samostatná?

Jídelna může být součástí kuchyně, obývacího prostoru, ale i samostatnou místností. Každé pojetí má své plusy i zápory.

Foto: Ikea

O Vánocích se má sejít celá rodina k jednomu stolu. Pro mnoho osob je ideální rozkládací stůl, který pojme i 4 osoby navíc.

Když je volně propojená, je pro hospodyňku pohodlnější servírování, lépe se jí komunikuje s ostatními členy domácnosti. Otevřený prostor, zejména v případě obývacího pokoje, je ale náročnější zařídit do jednoho stylu. Jsme více limitováni výběrem materiálů a barev, které by k sobě měly ladit (volíme dva odstíny a jednu dřevinu).

Může se stát (ve vícegeneračních domácnostech), že se členové navzájem ruší, proto zvažme, jaké máme zvyklosti. Také počítejme s tím, že kuchyňskou linku, na kterou je vidět ze sedačky, musíme udržovat stále uklizenou a volit výhradně kvalitní spotřebiče s tichým provozem (zejména digestoř).

Foto: Trachea

Jídelní stůl, který je součástí kuchyně, musí stylově, barevně i výběrem materiálu la dit s kuchyňskou sestavou.

Materiál na přání

V nabídce je přírodní dřevo, masiv, dýha, ocel, nerez i sklo. Můžeme mít cokoliv, ale vybírejme tak, aby stůl ladil s celkovou koncepcí interiéru a cítili jsme se u něho dobře.

Celoskleněný stůl, ač může jít o designérský kousek, studí do předloktí, vyvolává pocit chladu a spíš se hodí pro konferenční stolky.

Foto: Woessner

Moderní lavice s kovovou podnoží, která ladí se židlemi. Lavice má i polohování opěráků.

Většina z nás preferuje masiv, který dává pocit útulnosti: oblíbený je bělený dub nebo naopak dřevina mořená do tmavších odstínů. Variantou je i upravená MDF deska, která může být částečně vyplněna čirým, matným nebo tónovaným sklem.

Závěsné svítidlo je nejlepší

Nad jídelní stůl rozhodně patří výkonné svítidlo, abychom viděli nejen na pokrm, ale i sebe navzájem. Ideální je závěsný typ s několika zdroji vedle sebe, který přirozeně rozptýlí světlo nad celou plochu jídelního stolu.

Foto: Kika

Stylová jídelna Castello, jídelní stůl v provedení akácie, š/v/h: 160x76x90 cm, cena od 7999 Kč.

Odborníci doporučují do jídelny stahovací stropní svítidlo, jež nabízí velký rozsah polohování. Oceníme i stmívač, kdy si intenzitu světla zvolíme podle aktuální nálady a situace.

Správná židle je ta pohodlná

U jídelního stolu trávíme spoustu času, proto musí být židle ve všech směrech příjemná. A to, i když jsme v předklonu nad talířem nebo sedíme vzpřímeně.

Nákup židle by se neměl odehrávat bez vyzkoušení u jídelního stolu (zjistit až doma, že židle nelze zasunout, je vážně problém).

Foto: Woessner

Jídelní lavice jsou praktické do menších místností. Mohou mít kožený potah v kombinaci s dřevinou.

V prodejně také zjistíme, jak se nám se židlí manipuluje. Není příliš těžká? Zvládneme ji snadno odsunout i jednou rukou? Máme ji kde uchopit a má pohodlný sedák? To jsou všechno otázky, na které si ještě před zaplacením nábytku odpovíme.

Pro seniory je určitě ideální židle s opěrkou předloktí, která už připomíná křeslo. Když se posadíme, překontrolujeme, zda máme v sedu chodidla celou plochou na zemi, zda je mezi stehenní a holenní kostí pravý úhel.

Foto: Ton

Jednoduchá židle One, černá, lehká, dobře se odsunuje od stolu, je stohovatelná stojí 5860 Kč. Jídelní židle Moritz armchair s područkou je velmi pohodlná. Potah má z jemné přírodní kůže, cena činí 10 970 Kč.

Rohové jídelní sestavy

Do panelákových kuchyní jsou praktické rohové jídelní lavice, které ušetří spoustu místa a pohodlně se na nich sedí. Vyrábějí se v zajímavém designu, jsou v různých barevných provedeních, celočalouněné nebo mají kožený potah v kombinaci s dřevinou.

Moderní rohová lavice má obvykle i kovovou podnož, která ladí se židlemi, nabízí polohovací funkce opěráků, různou tuhost sedáků: měkkou, střední, tvrdší.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Pohodlné křeslo jako místo k relaxaci

Kromě sedačky by v interiéru nemělo chybět ani pohodlné křeslo. Může být houpací nebo bytelné s možností polohování zad, aby naše relaxace byla dokonalá....

Výběr článků

Načítám