Hlavní obsah

Manželé si postavili dům snů, který je nebude v ničem omezovat

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přízemní rozlehlý dům zaujme na první pohled. Má netradiční tvar a je otevřený směrem do krásné zahrady s originálními dřevinami, keři a vodním biotopem. Téměř podél celého domu je venkovní terasa, nechybí zimní zahrada vhodná k celoročnímu užívání.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

Pro oba majitele bylo hlavní prioritou propojit rodinný dům se zahradou tak, aby nemuseli zdolávat schody, chodit přes chodby, další místnosti apod.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vstupní hala je prostorná, s nábytkem vyrobeným na míru. Jasná je preference světlých decentních odstínů.

Přáli si dispozičně jednoduchý dům, kde má vše svoji logiku, nic není navíc. Jak nám řekla hostitelka: „Když jakékoliv věci neplní svoji funkci, jsou vlastně zbytečné.“ S tím nelze než vřele souhlasit.

Vítaný počet schodů: nula

Majitelé dlouho žili ve velké rodinné vile, která měla dvě patra a dvě půdy. Když se odstěhovaly děti, nadměrné metry byly spíše na obtíž. Dostat se na zahradu znamenalo sejít z prvního patra po schodech, což není vůbec praktické.

Proto se rozhodli nemovitost v centru města prodat a na důchod se odstěhovat na okrajovou část, která připomíná venkov. Přáli si mít velkou zahradu s volným vstupem rovnou z obytné části.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kuchyňská sestava vyrobená na míru od truhláře. Majitelka zvolila bílý odstín čelních dvířek, který s dřevěnými prvky i vinylovou podlahou s dezénem ořechu hezky ladí.

Také mysleli na zasloužený relax a rozhodli se pro místnost s vířivkou, která báječně uvolňuje záda. Pochvalují si i vytápěnou zimní zahradu, jež mohou užívat v době, kdy zahrada odpočívá zasypaná sněhem. Je to vlastně také způsob relaxace.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hlavní místnost má vyšší světlou výšku s horním podélným oknem. Zajímavé je tzv. bazilikové závěsné osvětlení. Dává prostoru dojem plastičnosti a velikosti.

V zahradě stojí i dřevostavba, což je větší zahradní domek o velikosti 75–90 m2, který funguje jako samostatný letní byt (s kuchyňkou, koupelnou). V něm najdeme i kutilskou dílnu majitele domu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Přízemní dům s dispozicí 4+kk je bezbariérový. Nikde žádné schody, pódia, zbytečné chodby. Vstup z haly do hlavní místnosti je skrze prosklené posuvné dveře.

Pohodový prostor pro všechny

Dům je promyšlený do posledního detailu, bez schodů a překážek, ctí záliby a přání majitelů – tak lze stručně vystihnout jeho kvality.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vířivka v relaxační místnosti není podle majitelů zbytečný luxus, ale „praktické vodní zařízení na uvolnění zádových svalů“.

Je světlý, prosklený do zahrady, v hlavní obytné části má originální tzv. bazilikové osvětlení, které působí plasticky a vytváří dojem velkého prostoru.

Praktická je už velká vstupní hala, vybavená nábytkem zhotoveným na míru. Z ní se vchází do hlavní části domu: obývacího pokoje s krbem, kuchyní a jídelnou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tato místnost slouží na přespání návštěv, rodiny s vnoučetem i jako příležitostná pracovna.

Nechybí velká šatna, koupelny, dvě toalety a tzv. cestovatelský pokoj, který se využívá podle aktuálních potřeb: na přespání pro návštěvy, dospělé děti s vnoučetem, využívá se i jako pracovna, v níž paní domu ve volných chvílích šije a věnuje se ručním pracím.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pohled do zimní zahrady s kamenným obkladem na stěně. Sem se na zimu přesunou tropické rostliny z venkovní terasy.

Nejoblíbenější jsou však dvě navzájem oddělená místa určená pro relaxaci duše a těla: zimní zahrada z jedné strany domu, a z druhé místnost s vířivkou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

V létě majitelé odpočívají na terase, kterou zastiňuje vysunovací markýza obřích rozměrů. Příjemné klima se v domě drží i díky předokenním žaluziím.

Zahrada s duší

Dům má svoje kouzlo i díky prostorné, s láskou udržované zahradě. Je v ní koupací biotop bez chemie a mnoho zajímavých květin, stromů a keřů, se kterými se majitelka nemohla rozloučit a vzala je s sebou z původní zahrady.

Foto: Jan Handrejch, Právo

V zadní části zahrady je samostatný zahradní domek – dřevostavba. Je v ní kutilská dílna, kuchyňka s koupelnou. Funguje jako letní garsonka.

Patří mezi ně azalky, magnolie, okrasný javor a další, kterým se tu dobře daří. Společně se zahradní architektkou dosadily kalinu, jedle a mnoho dalších okrasných stromů a keřů, které jsou zajímavé zbarvením listů i květy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Přízemní dům tvarově kopíruje pozemek, který připomíná rozšiřující se trojúhelník. Nelze přehlédnout krásné koupací jezírko – biotop a velkou terasu takřka podél celého domu.

Slovo architekta
Odpovídá architekt Miroslav Gebas, www.gebasatelier.cz
Co investoři v domě preferovali, jaké vám dali zadání?
Majitelé měli původně studii od jiného architekta, ale jeho návrh je neoslovil. Dům totiž umístil uprostřed pozemku, který je tvarově celkem složitý. A tak nezbylo mnoho volné plochy na zahradu. Paní domu ale velmi ráda zahradničí, je to její velký koníček a priorita. Proto jsme zvolili tvar domu, který kopíruje pozemek. Připomíná rozšiřující se trojúhelník a je otevřený směrem do přírody. Skoro kolem celého domu je pak odpočinková terasa, z níž lze volně vstoupit do interiéru.
Jaká specifika má tento dům?
Oba manželé si přáli mít dům, který je nezatíží provozem, bude pouze přízemní, aby se vyhnuli chození do patra. Také jako penzisti chtějí relaxovat, proto nechybí místnost s vířivkou ani celoročně obyvatelná zimní zahrada. Specifikem na zahradě je pak tzv. výminek v podobě menší dřevostavby, kde je kutilská dílna, ale i kuchyňka, koupelna a veškeré zařízení, jaké najdeme v garsonce o velikosti 75–90 m2.
Napište nám
Postavili jste dům nebo rekonstruovali byt a rádi byste se pochlubili? Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

Technické údaje

Dispozice domu: 4+kk, užitná plocha domu 173 m2

Velikost pozemku: 1710 m2

Stavební materiál: porotherm se zateplením, okna dřevěná trojskla, podlahy vinyl, keramická dlažba

Vytápění: podlahové, doplňkově krb, zdroj kondenzační plynový kotel 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám