Hlavní obsah

Efektivně řešené úložné prostory pojmou vše potřebné

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naše domácnosti ukrývají spoustu věcí, které považujeme za důležité. Bez nich si život neumíme představit, a tak byty praskají ve švech. Proto obytný prostor zbytečně nezatěžujme, ukládejme jen věci funkční a těch ostatních se co nejdřív zbavme.

Foto: BAUHAUS

Regálový systém Rasch - provedení: chrom, široký výběr prvků, individuálně kombinovatelné, různé výšky a šířky, použití pro obytné, obchodní i technické místnosti.

Článek

Bez úložných prostor se ale dnes neobejdeme. Potřebujeme mít všechny předměty na dosah, ať už je to oblečení, knihy, nádobí, či přípravky na úklid, o dekoračních předmětech nemluvě.

Foto: IKEA

Zásuvkový díl Alex (1500 Kč) v bílé barvě bude praktickým úložným prostorem v každé pracovně. Zarážky v zásuvkách zabraňují jejich vypadnutí.

V kuchyni vede účelnost

Kuchyň má být navržena tak, abychom v ní pohodlně a přehledně umístili věci používané při vaření a trvanlivé potraviny. Do skříněk ukládáme hlavně kuchyňské nádobí a malé elektrospotřebiče. Je ale také potřeba najít místo pro příbory, utěrky, kuchyňské ručníky a ubrusy.

Foto: LE BON

Kromě toho, že minikuchyňka ve žluté a šedé barvě osvěží interiér, získala úložný prostor navíc díky skříňce s posuvnými dvířky. Všechno koření je tak při vaření pěkně při ruce.

Výčet není malý, a tak využijeme horní police pro předměty, které nepoužíváme každý den. Pro skladování jsou vhodnější uzavřené skříňky než volné police. Hlavně proto, že se v nich předměty nezašpiní mastnou párou.

Na výběr je přemíra kuchyňských linek v různých cenových relacích, takže se dá zvolit praktická sestava skříněk pro velkou i malou kuchyň. Nabízejí se účelně členěné prostory. Snadný přístup k věcem nám umožní spodní skříňky s plnovýsuvy, stejně tak jako vysunovací horní skříňky či drátěné programy, které působí vzdušně.

Foto: NADOP

Praktická kuchyně Creative s dostatečným úložným prostorem v horních i dolních skříňkách je kombinovaná, dvířka z osmivrstvé dýhy imitují štípané dřevo.

Máme-li velkou jídelnu, můžeme vystavovat nejhezčí kusy nádobí ve sklenících nebo otevřených policích a méně atraktivní části výbavy uzavřít.

Ukládáme i v obýváku

Uložené věci v obývacím pokoji slouží spíš k zábavě. Dá se tu vyčlenit místo na knihy, kompaktní disky i na dekorativní předměty.

Dobře poslouží sektorový nebo kusový nábytek, ale rozhodnout se můžeme pro vestavěné skříňky na míru, které využijeme do výklenků členitějších místností.

Foto: NADOP

Na první pohled zaujme skříňkový model Palermo v moderním designu s jednoduchými rovnými liniemi.

Někdy je řešením obývací stěna, do níž se kromě prádla, rodinných fotografií a dokladů vejde spousta věcí pro volný čas. Při hledání vhodného místa pro televizní kout se sedačkou ohlídáme dobrý přístup k zásuvkám.

Ve stísněných prostorech dáme přednost systémům skříněk, kam bez problémů uložíme elektroniku a další potřebné věci. Pečlivým výběrem sestavíme skříňky do velikosti a tvaru, které zaplní vyčleněné místo. Osvědčil se i mobilní nábytek.

Otevřené police či prosklené vitríny jsou ideální třeba pro vystavování obrázků, fotografií a ozdobných a dekorativních předmětů.

Foto: SAPELI

Posuvné dveře Elegant v dýze saténový ořech oddělují úložný prostor od jídelního koutu a vkusně se doplňují s knihovnou ve stejném barevném dezénu, lemující stěnu se vstupními dveřmi.

Tam, kde si to můžeme dovolit, bývá součástí obýváku pracovní kout s knihovnou, což ovšem vyžaduje dobrý přístup ke knihám. Pro tento účel využijeme třeba volně stojící skříň s policemi.

Více úložných prostor získáme např. rozčleněním místnosti nižším nábytkem, kde se skrývají další možnosti ukládání potřebných věcí.

Vhodné jsou i skříňky do výšky. Nemusí to být přímo stěna od podlahy ke stropu, ale subtilní úzké police, disponující spoustou místa, které přitom prostor obýváku pohledově nezatíží.

Šatna a ložnice patří k sobě

Dnes už si většinou nepořizujeme klasickou ložnici. Dáváme přednost velkému dvoulůžku doplněnému samostatnou šatnou oddělenou posuvnými dveřmi, vybavenou šatníky a prádelníky.

Foto: NADOP

Prostorné komody a šatní skříně je možné pořídit v provedení dýha nebo lak, stejně jako dvojlůžko Luisa.

V šatně s automatickým osvětlením se prostor opticky zvětší, zatímco použitím zrcadla místo dveří se zvětší prostor v místnosti.

Foto: IKEA

Každý kus oblečení budeme mít na svém místě s šatníkem Pax, který lze vybavit vlastními doplňky, nebo si lze dokonce navrhnout vlastní šatník v různých velikostech a provedeních.

V malých ložnicích se vyplatí skříně s rohovou šatnou, velkým zrcadlem, poličkami a věšáky.

Tipy pro dětský pokoj

Sem se hodí rohové malé šatny na hračky a na oblečení. Mělká knihovna zútulní prostředí tohoto pokoje. Lze vybudovat pódium na spaní a prostor pod ním využít k uložení věcí.

Skladný koupelnový nábytek

V koupelně je vždy větší vlhkost, s tím už musíme počítat. Tam, kde to jde, nenecháme ani tyto prostory nazmar. Praktickou módou je koupelnový nábytek. Splňuje funkci estetickou, ale nabízí i potřebný úložný prostor.

Foto: DŘEVOJAS

Koupelnová sestava ze série Q Uno v dezénu ořech je jednoduchá, ale elegantní, s poměrně velkým úložným prostorem pod umyvadlem a v dlouhé skříňce.

Foto: LE BON

Super novinkou jsou praktické zásuvky na otvírání Push Open. Dají se otevřít i kolenem, což se v koupelně, kdy máme často mokré ruce, hodí. Dámy ocení vnitřní skrytou zásuvku, která navíc ukryje všechny šminky.

Co a jak budeme v koupelně ukládat? Kosmetické přípravky, úklidové a prací prostředky uložíme do skříněk s dvířky. Poskládané ručníky a osušky přechováváme v otevřených regálech.

Foto: LAUFEN

V prostorné koupelně si můžeme dovolit kromě dvou skříněk se zabudovaným umyvadlem také otevřené police na ukládání potřebných kosmetických přípravků, v kombinaci přírodní a bílé barvy.

Foto: IKEA

Policový regál užijeme v každé místnosti, např. v koupelně je ideální na uložení ručníků a osušek.

Cenné místo v předsíni

Předsíň bereme obvykle jako křižovatku propojující ostatní místnosti v bytě. I tato místnost by měla být účelně a vkusně zařízená.

V panelových domech je většina předsíní vybavena šatnou, kde máme kromě sezónního šatstva i sportovní a zájmové potřeby.

K ukládání věcí jsou vhodné rohy předsíně a také stěny do výšky dveří. Na police s mělkými úložnými prostory využijeme plochu mezi dveřmi.

Mnohem více možností poskytují prostornější předsíně a haly. Sem se hodí třeba stupňovité skříně, které mohou sloužit zároveň jako schodiště do horních skříněk. Využijeme každý výklenek: mělký vybavíme jako skříň ve zdi či osadíme policemi, z hlubokého vytvoříme samostatnou šatnu.

Foto: LE BON

Pro ty, kdo mají v koupelně více místa, se nabízejí za umyvadlem jednoduché úložné boxy z materiálu, kterému nevadí vlhkost. Všechno je tak vždy při ruce a úhledně uspořádané. I vnitřní prostor ve skříňce je obohacen o praktický posuvný box.

V některých rodinných domech se hodí k ukládání věcí prostor pod schodištěm, přestože nemá potřebnou výšku.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám