Hlavní obsah

Rekonstrukci garsonky pojala majitelka velmi rázně

Novinky, nes

Když naše olomoucká čtenářka Iva dostala před lety po rozvodu byt, stačil jí jediný pohled, aby věděla, že tady se ještě budou dít věci. Nejenže nebyl v dobrém stavu, ale zároveň jí připadal malý, nešikovně řešený, tmavý a klaustrofobický. Úpravy, pro něž se rozhodla, žádaly někdy hodně vytrvalosti, zvláště při nezbytném „papírování“, ale vyplatilo se.

Foto: Archiv čtenářky (11x)

Byt je laděn do příjemně teplé oranžové barvy.

Článek

„Po první prohlídce bytu jsem věděla, že některé zdi vybourám, koupelnu že spojím s wc a bude v ní vana. Bohužel architekti, kterým jsem projekt zadala, vanu zamítli, že se do tak malého prostoru nevejde,“ píše Iva. Nakonec si koupelnu navrhla sama. I s vanou. „Koupelna je sice maličká, ale vanu mám,“ pochvaluje si.

Foto: Archiv čtenářky

Velký podíl úložného prostoru v bytě zabírá knihovna.

Foto: Archiv čtenářky

Důležitým a hezky oživujícím prvkem domácnosti jsou květiny.

Další úpravu si žádala kuchyň. V té zazdila okno, kvůli němuž nebylo možné instalovat horní skříňky. Tím ovšem práce teprve začala. Hlavním bodem úprav a prakticky celé rekonstrukce garsonky bylo zbourání nosné zdi, která tuto místnost oddělovala od pokoje.

Foto: Archiv čtenářky

Zdlouhavé papírování se vyplatilo, propojení kuchyně s hlavní místností bytu se povedlo.

Foto: Archiv čtenářky

Kuchyňský kout je zařízen prakticky a proteplen pastelovými odstíny oranžové.

Je zřejmé, že takový zásah nemohla Iva provést sama o své vůli, byť je byt v nejvyšším poschodí domu. K této úpravě, po níž z bytu zmizel velký kontejner vybouraného materiálu, potřebovala posudky a schválení od statiků i od stavebního úřadu.

Jak Iva lakonicky shrnuje, na konci celého martyria měla doma téměř půl metru vysoký stoh dokumentů a žádala zhruba o dvě desítky razítek. Souhlasit kromě toho museli také ostatní majitelé bytů v domě. Vše se ale nakonec podařilo.

Foto: Archiv čtenářky

Zákoutí s pracovním stolem čekají ještě úpravy.

Strop v místě vybourané nosné zdi podpírá železná konstrukce. Iva si rovněž nechala vyzdít příčku mezi kuchyní a koupelnou, neboť ta původní během bourání nosné zdi sama spadla. Do chodby, kam směřovalo patero dveří, nyní ústí pouze dvoje - vstupní a z koupelny.

Foto: Archiv čtenářky

V útlé koupelně má každý předmět své přesně stanovené místo, ale vana se nakonec vešla.

Foto: Archiv čtenářky

Do stavebních úprav Iva zahrnula rovnou už také výměnu veškerých rozvodů elektřiny a plynu. Díky propojení s pokojem mohla v kuchyni zrušit ústřední topení, kde tak ušetřila něco z vzácného místa. Při nové dispozici tuto místnost snadno vytopí z pokoje.

„Z původního bytu nakonec zůstala jen šatní skříň na chodbě, ale i tu si chci nechat časem udělat na míru, společně se skříňkou nad pracovním stolem,“ uzavírá čtenářka.

Foto: Archiv čtenářky

Původní dispozice bytu

Foto: Archiv čtenářky

Nová dispozice bytu

Foto: Archiv čtenářky

Čtenářka dostala byt v neutěšeném stavu a s dispozicí, kterou se rozhodla změnit. Na snímku je nosná zeď, kterou bylo třeba vybourat.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám