Hlavní obsah

Šestnáctý ročník soutěže Nejlepší z realit zná své vítěze

Novinky, nes

Šestnáctý ročník prestižní české soutěže Nejlepší z realit - Best of Realty zná své letošní vítěze. V šesti kategoriích o nejlepší ocenění soupeřilo celkem 37 projektů, pro něž hlavní podmínkou bylo ukončené kolaudační řízení v průběhu minulého roku a alespoň polovina prostor určených k prodeji či pronájmu.

Foto: Nejlepší z realit - Best of Realty 2014

Cenu čtenářů mediálních partnerů soutěže získal projekt Apartmány Medvědín ve Špindlerově Mlýně.

Článek

O vítězích rozhodovala osmičlenná odborná porota složená ze zástupců z řad bankéřů, realitních makléřů, developerů, architektů i agentur pro výzkum trhu. Odbornou záštitu nad soutěží měla Asociace pro rozvoj trhu s nemovitostmi.

Na rozdíl od podobných, oborově úžeji zaměřených soutěží, prestiž tohoto podniku spočívá především ve větším množství kritérií, podle nichž jsou přihlášené stavby hodnoceny.

Rozhodujícími hledisky při posuzování kvality projektů je výběr lokality, urbanistické a architektonické řešení, kvalita realizace a zejména úspěšnost na realitním trhu. Velice laicky řešeno, porota nehodnotí pouze to, jak je dům povedený po estetické stránce, ale jaký je o něj zájem na trhu.

Foto: Nejlepší z realit - Best of realty 2014

Letošní vítěz kategorie rezidenčních objektů Vila Na Výsluní

Největší zájem se upínal k nejpočetněji zastoupené kategorii rezidenčních projektů. Ze šestnácti uchazečů porotci vyhodnotili jako nejlepší projekt Vila Na Výsluní, a to pro excelentní interpretaci elegantního a pohodlného bydlení v tradiční vilové zástavbě v pražských Strašnicích.

Luxusní byty v pasivním standardu nejen šetří vlastníkům přibližně polovinu celkových měsíčních provozních nákladů, ale současně zaručují zdravé bydlení nedaleko centra metropole.

K vítězství tohoto projektu přispěl hodně i jeho komerční úspěch. Po kolaudaci letos v červenci je volný poslední z celkem 16 bytů. Za návrhem Vily Na Výsluní stojí ateliér Podlipný Sladký architekti.

Foto: Nejlepší z realit - Best of realty 2014

Druhou nejvyšší příčku v kategorii rezidenčních projektů obsadil Palác Dlouhá na Starém Městě pražském.

Druhé místo ve stejné kategorii obsadil projekt architektonické kanceláře DaM Palác Dlouhá. Nabízí luxusní bydlení v samém srdci Starého Města pražského. Porota pochválila zdařilou a velmi citlivou kompletní rekonstrukci. Projekt navíc umně propojil rezidenční část s obchodní pasáží a oblíbeným divadlem.

Foto: Nejlepší z realit - Best of realty 2014

Třetí místo obsadil projekt Sedmikráska z pražských Vysočan.

Jako třetí skončil projekt Sedmikráska autorů ze studia Loxia. Třetí příčku získali za zajímavé a neotřelé oživení fádní bytové zástavby pražských Vysočan.

Vítězové dalších kategorií

V kategorii hotelů získal titul horský hotel Čeladenka za úspěšný koncept kompletní rekonstrukce původní Lorkovy vily, který oslovuje zejména domácí turisty, a za příjemné propojení hotelu s okolní beskydskou krajinou.

Kategorii skladových a průmyslových areálů ovládl projekt D2.1 – FEI, CTPark Brno díky vysokému standardu a kvalitnímu provedení budovy. Nemovitost rozumně doplňuje koncepci rozsáhlejšího území v osvědčené lokalitě - brněnské Černovické terasy.

V kategorii rekonstruovaných kancelářských budov triumfoval projekt Na Příkopě 14 za citlivou rekonstrukci historické budovy, kdy exteriér dostavby splynul s původní budovou a naopak interiéry původní budovy citlivě adoptovaly moderní technologická řešení, nabízející uživatelům reprezentativnost a zároveň vysoký uživatelský komfort.

nových administrativních center si vítězství odnáší Quadrio v Praze 1 za přispění ke kultivaci centra města prostřednictvím osobité architektury s unikátním půdorysem. Porota ocenila promyšlenou funkčnost, technologickou vybavenost i ekologickou šetrnost projektu.

Mezi obchodními centry zvítězilo Centrum Pivovar Děčín – nevšední nákupní centrum, které citlivě a zdařile spojuje původní historické části budov pivovaru z poloviny devatenáctého století s novými moderními prvky architektury.

Zvláštní cenu poroty letos získalo Forum Karlín za posun pražského Karlína, který se rozvíjí především v oblasti administrativních prostor, také do centra společenského a kulturního dění. Multifunkční sál s kapacitou tří tisíc míst umožňuje pořádání širokého spektra nejrůznějších kulturních, společenských a vzdělávacích akcí.

Cena „Award for Excellence“, kterou uděluje Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí, patří Centru současného umění, architektury a designu DOX, a to za dlouhodobou a koncepční podporu prezentace české architektury a tuzemských architektů.

Cena čtenářů mediálních partnerů patří projektu Apartmány Medvědín ve Špindlerově Mlýně, který soutěžil v kategorii rezidenčních projektů.

Kromě toho projektu opět pomohl velký komerční úspěch i výborná dopravní dostupnost a občanská vybavenost daného bytového projektu. Kromě přírodou inspirované architektury upoutal pozornost poroty i nově vytvořený park ve vnitrobloku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám