Hlavní obsah

Mladý pár si pořídil netradiční bydlení, místo domu vlastní hausbót

Hausbót nepatří k běžným představám o bydlení, romantika, design a pohodlí však vždy hrají důležitou roli. Mladá dvojice z Prahy vypráví, jak uskutečnila svůj odvážný sen o bydlení na vodě.

Foto: www.mujdum.cz

Ložnice má výhled na čtyři světové strany. Skleněné zábradlí dotváří její vzdušný ráz.

Článek

Kdo má rád příběh o Saturninovi, nemůže si při zmínce o hausbótu nevzpomenout na jednu z úvodních epizod, kdy nevyzpytatelný sluha ubytuje svého pána na Vltavě.

Foto: www.mujdum.cz

Masivní dřevěný koráb obložený modřínem odděluje od vodní hladiny červená linie ocelové vany, na níž hausbót, nazvaný Thesayboat, pluje.

Vedla ho k tomu nepřekonatelná celoživotní touha po dobrodružství a zároveň snaha uniknout pověstné tetě Kateřině.

Foto: www.mujdum.cz

Co vás přivedlo k myšlence bydlet na vodě?

Přáli jsme si něco opravdu originálního a romantického, a to výhled na vodu beze sporu je. Nejenom v létě, ale i v zimě, kdy řeka nezamrzá a tichá hladina má ještě větší kouzlo.

Foto: www.mujdum.cz

K high-tech stylu patří i posuvné skleněné dveře s nerezovými madly.

Také se nám líbila představa, že nebudeme mít žádné sousedy a že náš „dům“ můžeme kdykoliv snadno přestěhovat.

Foto: www.mujdum.cz

Minimalistická linka z nerez oceli a lakovaných MDF desek dokládá vztah majitelů k modernímu designu.

Je budovat hausbót jednodušší než stavět rodinný dům?

Určitě, hausbót samozřejmě musí splňovat stanovené technické parametry pro konstrukci lodí, ale vyhnuli jsme se nesrovnatelně složitějšímu stavebnímu a kolaudačnímu řízení. Pouze bylo potřeba požádat příslušné povodí o povolení zakotvit.

Foto: www.mujdum.cz

Krbová kamna zvládnou po většinu roku vytopit celý interiér.

Vybrali jsme si moderně vybavenou marínu s napojením na inženýrské sítě – máme přípojku vody, kanalizace a elektřiny, ale tím podobnost se stavbou rodinného domu končí. S „pevninou“ jsme spojeni dvěma ocelovými táhly s pohyblivými klouby a vstupní lávkou.

Foto: www.mujdum.cz

Otevřené schodiště propojuje obývací část s ložnicí jako v loftovém bytě.

Můžete srovnat vaše bydlení a běžný rodinný dům po technické a provozní stránce?

Naše obydlí nabízí stejný komfort jako každý moderní rodinný dům. „Plave“ na ocelové vaně, v jejíž dutině jsou uloženy instalace, odpadní nádrž, rezervní nádrž na vodu atd. Tato vana izoluje bydlení od vlhkosti, odpadá izolace spodní stavby proti zemní vlhkosti.

Foto: www.mujdum.cz

Vlastní konstrukci tvoří nosné dřevěné sloupky a difuzně otevřený sendvičový plášť s vnějším dřevěným obložením a tepelně izolační vrstvou, která odpovídá našim tepelným normám pro obytné stavby.

Vytápíme elektrickým podlahovým vytápěním, případně krbovými kamny, před přehříváním nás chrání vnější pevné dřevěné slunolamy a okenní rolety na elektrický pohon.

Foto: www.mujdum.cz

Také koupelna je obložena přírodním dubem a vybavena nábytkem na míru.

Máme velkou koupelnu, šatnu, v horní palubě je zapuštěna vířivka. Spotřeba energie není příliš velká, určitě je možné v budoucnu instalovat na střechu solární kolektory.

Počítáte s možností přestěhovat se do jiného kotviště?

Zatím jsme o tom ještě neuvažovali, nelahozeveská marína je opravdu skvěle vybudovaná a je nám tu dobře. Celá konstrukce ale byla záměrně navržena tak, aby bylo možné hausbót převézt po silnici kamkoliv v České republice, případně i jinam po Evropě. Proto je široký jen 4,2 m. Spodní podlaží má výšku stropu 2,3 m, prosklené horní podlaží jen 2 m.

Foto: www.mujdum.cz

Vířivka zapuštěná v horní palubě řadí bydlení do kategorie nadstandardu.

Lze ho snadno odmontovat a jako celek sejmout pomocí jeřábu. Tím se sníží výška a můžeme proplouvat po řece pod mosty.

Design je velmi moderní, v duchu stylu high-tech, to není pro tento typ bydlení typické…

Interiér byl zařízen na míru, záměrně jsme se vyhýbali „lodním“ prvkům a detailům, jako jsou kulatá okna, kotvy, lana a podobně. Samozřejmě lehkou inspiraci prostředím lodi lze najít, ale není prvoplánová.

Foto: www.mujdum.cz

Horní ložnicové podlaží je po celém obvodě prosklené a zastíněné pevnými dřevěnými slunolamy.

Pokud jde o interiér, snažili jsme se, aby to u nás doma vypadalo jako v moderním rodinném domě. Proto je hausbót uvnitř řešen jako volný vzdušný prostor – obytná zóna je spojena s ložnicí otevřeným schodištěm.

Líbí se nám minimalistický design, zvolili jsme kombinaci dubového dřeva, nerez oceli a skla, jednoduchý nábytek z lakovaných MDF desek a jednoduchá svítidla.

Tři paluby – přední, na zádi a horní paluba – slouží jako terasy.

Technické údaje

Dispozice: 2 + kk (předsíň, komora, šatna, koupelna + WC, obývací pokoj, kuch. kout, ložnice)

Konstrukce: ocelová vana, 2 ocelová kotvicí táhla, nosná konstrukce z dřevěných hranolů, obvodový sendvičový plášť (vnější obložení modřínové palubky, difuzní fólie, tep. izolace z minerální vlny 100 mm, OSB desky, vnitřní obložení z dýhovaných desek a sádrokartonu), schodiště z nerez oceli a pororoštů

Výplně otvorů: dveře skleněné posuvné z tvrzeného skla, okna hliníková s izolačními dvojskly vyrobená na míru, výklopná, posuvná a pevně zasklená

Technické vybavení: elektrické podlahové vytápění, krbová kamna, vnitřní žaluzie na elektrický pohon na dálkové ovládání, integrované osvětlení (zářivky a reflektory)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám