Hlavní obsah

Moderní vany a sprchy, které kromě očisty poskytnou i masáž

Právo, Sylva Svobodová

Masážní vana, sprcha či vířivka má fungovat jako logický a komfortní celek, proto je nutné se zamyslet nad materiálem, rozměrem, u van i nad šířkou jejich lemů, tvarem, umístěním odtoku a počtem trysek.

Foto: ALBIXON (3x)

Čisté linie této vířivky krásně vyniknou s dřevěným obkladem panelů. Vířivka se vejde kamkoliv, protože má menší rozměry: 160 x 150 cm a výšku 75 cm, je vhodná i do interiéru. Vana je určena pro relax dvou osob, má dvě lehátka.

Článek

Investice do masážního systému je nemalá, a tak předem zvážíme všechna pro a proti. O masážní vaně či vířivce přemýšlíme dříve, než začneme s přestavbou nové koupelny, protože montáž souvisí s vedením elektroinstalace, odpadů, přívodů vody pro baterii.

Foto: SAPHO

Na vany, všechny hydromasážní systémy a jejich těsnost se vyplatí požadovat dostatečně dlouhé záruky. Jako standard se bere 5 let. Podvodní osvětlení je u hydromasážní vany bonus, ale dokonale nás uvolní, pomůže zrelaxovat.

Musíme vědět, kde a jak mají být rozmístěny přívody vody a elektřiny, zejména v závislosti na tvaru vany, kde budou servisní a montážní odpady.

Určitě oceníme, když nám zkušený dodavatel připraví dokument, tzv. stavební připravenost, z níž přehledně vyčteme všechny požadavky na úpravy v koupelně.

Dvě různé cesty k masážní vaně

Masážní systém si necháme namontovat do naší stávající vany, která se vyjme a s masážním systémem poté domontuje. V tomto případě máme jednu výhodu: trysky budou rozmístěny podle našich individuálních požadavků, což zajistí kvalitní a zkušená montážní firma.

Foto: SAPHO

Za nejlevnější typy hydromasáží vydáme kolem 20 000 Kč, lepší jsou už dražší a mají i větší počet trysek. Vždy sledujeme jejich ovládání, které by mělo být jednoduché. Ve vaně přece chceme hlavně relaxovat!

Například vzduchové trysky není dobré montovat v sedací části vany, svá pravidla mají i mikrotrysky. Když se třeba namontují blízko hladiny vody, spíše vystřikují, než masírují. Podobně se dodavatele ptáme, jak bude řešit odvodnění po vypuštění vany, protože v přívodních trubičkách může zůstávat zbytková voda a časem se z vnitřních rozvodů mohou uvolňovat nečistoty.

Nákup hydromasážní vany přímo od výrobce. Ti mají s navrhováním speciálních van zkušenosti, investují do různých technologií, nabízejí i další bonusy, třeba dezinfekci systému, ohřev vody, podhladinové osvětlení nebo chromoterapii.

Co máme vědět před nákupem

Masážní vana či vířivka má být pohodlná a spíše větších rozměrů. Obecně platí, že minimální šířka vany je 75 cm a délka alespoň 170 cm. Když je vana dlouhá jen 150 cm, budeme v ní spíše sedět, masážní trysky nemají takovou účinnost. Zkrátka platí, že každý centimetr navíc se bere jako plus a má svoji logiku,“ vysvětluje Martin Zítek, odborník na hydromasáže Ravak.

Foto: ALBIXON

Masážní vany jsou dokonale ergonomicky tvarované a mají logické rozmístění všech masážních trysek. Tělo se uvolní, my načerpáme novou sílu.

Praktickým detailem je i umístění odtoku vany v oblasti nohou, neboť jedině tam nepřekáží tryskám. Odtok uprostřed vany, jak jsme na to zvyklí u běžných van, je zde nežádoucí.

Materiál a údržba

Hydromasážní systém je vhodný zejména pro akrylátové vany, které nabízejí mnoho tvarů, velikostí a jsou pocitově teplé. Zvláště, když jsou vyztužené polyuretanovou pěnou, protože pak mají vysokou odolnost a vylepšené tepelně izolační vlastnosti. Jejich provoz je tišší, voda vychládá daleko pomaleji, my si to více užijeme.

Foto: RAVAK

Při nákupu masážní vany sledujte i její hlučnost, protože ta je, bohužel, opomíjeným kritériem. Se systémem Whisper (šeptej) ale máte zaručen tichý provoz.

Masážní systém je možný i u smaltovaných van, které jsou ale díky celokovovému provedení chladnější. Typická je u nich vysoká odolnost a životnost, což mnozí ocení. Nevýhodou proti akrylátovým vanám je nemožnost individuálních úprav počtu, rozmístění nebo velikosti trysek, hydromasážní systém u smaltovaných van lze pořídit pouze jako připravený komplet od výrobce.

V masážní vaně spíše relaxujeme, hygienu provedeme sprchováním, protože v hydro i air rozvodech se mohou usazovat mýdlové nečistoty a při další koupeli se vyplavit ven.

Vanu preventivně po každé koupeli důkladně opláchneme a zhruba jednou za měsíc napustíme téměř po okraj. Přidáme dezinfekční prostředek a na pár minut zapneme hydromasáž. Na hladině se vytvoří pěna, necháme ji opadnout a proces opakujeme ještě několikrát. Napustíme opět čistou vodu a systém propláchneme.

Foto: ALBIXON

Masážní vana má 24hodinové čištění vody, osvětlení pod hladinou s barevnými čočkami a kaskádou. Vana je menší velikosti, snadno projde rámem standardních dveří.

U kvalitních van za nás údržbu provede elektronika. Sofistikovanější vany mají v sobě zabudovanou speciální nádržku na dezinfekci, která pracuje s přesnými dávkami. Když se na panelu rozsvítí kontrolka, doplníme dezinfekční prostředek.

Cena hydromasážních van začíná zhruba na 20 000 Kč. Ty nejlevnější umějí jen základní pokyny (vypnout/zapnout), nejsou napojeny na elektroniku. Lépe vybavené řady už mají větší počet trysek a stojí zhruba od 30 do 50 000 Kč. Ty ještě dražší mají elektronické ovládání a různá nadstandardní vybavení.

Sprchové masážní panely

Kdo dává přednost sprchování a přitom si chce dopřát masáž, pořídí si sprchový masážní panel. Umisťuje se do sprchového koutu nebo do rohu, vyrábí se z nerez oceli, exotického dřeva (oblíbené je wenge) nebo z bezpečnostního skla.

Foto: RAVAK

V hydromasáži se relaxuje a je praktické ho vybavit sklopným sedátkem Ovo, který má hranatý či oválný tvar. Umístíme ho do výšky 45 cm.

Panel je osazen masážními tryskami v různých počtech, součástí je hlavová sprcha, která nabízí různou intenzitu padající vody.

Foto: RAVAK

Při výběru hydromasážních panelů se vyplatí vybírat ty, které zahrnují termobaterii. Hydromasážní panel Nautilus má skleněnou čelní plochu, odkládací poličku, masážní trysky, pevnou i ruční sprchu s masážní hlavicí.

Foto: SAPHO

Sprchový panel nabízí hlavovou sprchu podsvícenou LED diodami a parní lázeň. Užijeme si klasickou chromoterapii (relax pomocí barev).

Praktická je i ruční sprchová hlavice, protože s ní lze lépe manipulovat a osprchovat si pouze části těla. Komfortní sprchové panely jsou bezdotykové, voda poteče, pokud je uživatel pod sprchou, jakmile se vzdálí, voda se automaticky zastaví. Cena podle vybavení začíná zhruba na 10 000 Kč.

Foto: RAVAK

K zabudování hydromasážního panelu je ideální sprchový kout na míru, tzv. Walk-In. Výrobce ho vytvoří ze dvou kusů bezpečnostního skla upraveného podle rozměrů konkrétní koupelny a jedné kovové vzpěry ke stěně.

Druhy masáží
Hydromasáž funguje díky proudu vody, který je vytvářen vodním čerpadlem. Vodní trysky bývají umístěné v boční, zádové a chodidlové části vany. Hydromasáž zlepšuje krevní oběh, prokrvuje vnitřní orgány a svaly, dělá dobře celému pohybovému aparátu.
Vzduchová masáž je spíše relaxační, je založena na působení tlaku vzduchu, který vyrábí kompresor a do vany je vháněn tryskami menšího průměru. Vzduchových trysek se používá více než hydromasážních a jsou umístěny hlavně na dně. Masáž vzduchem prokrvuje a tonizuje kůži.
Hydro i air masáž (vodní i vzduchovou) lze spojit do jednoho kombinovaného systému. Provoz je tichý a úsporný, Whisper pracuje s jedním agregátem a neobsahuje dmychadlo, takže vana nehlučí, jako tomu často bývá při spuštění klasické air masáže.
Chromoterapie: tento léčebný systém je založen na působení světla a barev, které lze zabudovat do většiny akrylátových van. Pracuje jako výkonné podhladinové osvětlení a umí oživit koupel mnoha barevnými odstíny nebo bílým světlem. Důležité je, aby chromoterapie měla dostatečný výkon s možností regulace, vybíráme si naše oblíbené barvy.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám