Hlavní obsah

Čiré luxfery vnesou do bytu světlo i soukromí, barevné hravost

Právo, Karolina Černá

Luxferová stěna propouští světlo, a přesto nemusíme přesně vidět, co se děje za ní. Hravě tak poslouží jako dělicí příčka třeba i v koupelně. A nejen tam!

Foto: ČESKÉ LUXFERY (3x)

Luxfery použité pro prosvětlení v kuchyni, tvárnice Neutro Q 19 O, 19 x 19 x 8 cm, 95 Kč/kus bez DPH

Článek

Pestrost barevného i plastického zpracování řadí skleněné tvárnice mezi vítané designové prvky. Luxfery izolují teplo, fungují jako protihluková stěna, kterou snadno zbavujeme prachu a nečistot prostým omytím.

Foto: KERASERVIS

Stěny z luxferů nemusejí být jen rovné. Luxfera Pegasus Mendini, 19x19 cm. Cena 329 Kč/kus

Díky LED diodám umístěným na hraně tvárnice dokážou svítit ve svém vnitřním prostoru. Stěna z luxferů je obvykle rovná, z polovičních tvárnic (19 x 9 cm) se dají vytvořit obloukové stěny s malým poloměrem.

Foto: GLASS BLOCKS

Prosklení schodiště do oblouku, použitá tvárnice 1909/8 Wave, 19 x 9 x 8 cm, cena 68 Kč/kus bez DPH

Místo pro luxfery

Luxfery se používají především na průhledné stěnové příčky (vertikální luxfery) a stropní i podlahové konstrukce (horizontální luxfery).

Foto: KERASERVIS

Luxfery jsou součástí moderních interiérů - dělicí stěna ze skleněných tvárnic mezi vstupní a obývací částí interiéru.

V interiéru využijeme skleněné tvárnice všude tam, kam potřebujeme umístit dělicí stěnu a současně chceme zachovat průchod přirozeného světla (např. kuchyň – obývací pokoj).

Luxfery poslouží jako stěna v chodbě, v suterénu, zástěna u vany nebo se z nich dá vytvořit nika pro sprchový kout.

Foto: KERASERVIS

Tepelně izolační série Energy Saving snižuje propustnost tepla oproti klasické tvárnici až o 50 %. Cena 407 Kč/kus

Foto: GLASS BLOCKS

Luxfera Scarlatto Q 19 O met, 19 x 19 x 8 cm, cena 257 Kč/kus bez DPH

Skleněné tvárnice využijeme i jako pochozí materiál pro podestu schodiště, nebo na části teras. Luxfery s požární odolností EI až do 90 minut uplatníme v místě, kde je nutná protipožární příčka.

Čiré, nebo barevné?

Nevadí-li nám průhled, použijeme tvárnice hladké a čiré, které propouštějí nejvíce světla. Světlu nahrávají také lesklé luxfery se speciálním zrcadlícím nástřikem, a to především v čirém nebo světlém barevném provedení.

Foto: ČESKÉ LUXFERY

Díky různobarevnosti skleněných tvárnic lze sestavit designově zajímavou stěnu. Série Mendini Black 100 % Q 19 T met + Corallo Q 19 T met + Ametista Q 19 T met + Giada Q 19 T met + Zaffiro Q 19 T met, 19 x 19 x 8 cm. Cena 257 Kč/kus bez DPH

Zdobné svítící luxferové pásy vyžadují odbornou konzultaci a instalaci na míru. Abychom později snadno vyjmuli tvárnici s nefunkční LED páskou, využijeme systém na suché zdění.

Toužíme-li po soukromí, použijeme matované tvárnice s leptanou či pískovanou povrchovou úpravou. Tvárnice se vzorem vlny či mřížkované luxfery opticky deformující obrysy za stěnou. Plastické výstupky bývají ve vnitřní straně tvárnice, což zamezuje hromadění nečistot.

Foto: KERASERVIS

Luxfery se uplatňují také v koupelně, oddělují zóny nebo slouží jako diskrétní stěny sprchového koutu. Luxfera Basic Wave, 19x19 cm, cena 51 Kč/kus.

Někteří výrobci nabízejí zákazníkovi pro snazší volbu barev a typů luxferů na svých webových stránkách program, díky němuž si stěnu z barevných skleněných tvárnic sestaví virtuálně sám.

Sestavení a montáž

Skleněné tvárnice se nejčastěji vyzdívají klasicky, nejlépe zdicí směsí doporučenou výrobcem.

Klasické zdění potřebují protipožární tvárnice, ukončovací nebo rohové luxfery, stěna upevněná pouze k podlaze a jedné přilehlé straně a obloukové stěny. Podle výběru tvárnice lze stěnu postavit pomocí 2,5 nebo 10mm distančního křížku.

Foto: ČESKÉ LUXFERY

Skleněná tvárnice Trapezoidal Q30 T sat, 30 x 30 x 8/13 cm, cena 961 Kč/kus

Suchá cesta: luxfery se dají spojit zaklapnutím speciálních profilů (např. systém VetroQuick). V tomto případě potřebujeme jen spárovací hmotu pro závěrečnou úpravu spár mezi jednotlivými tvárnicemi. Podobně funguje Ezylay silikon systém, umožňující snadnou montáž luxfer jen s 3mm spárou.

Pro vyzdívání svépomocí se hodí i např. Block Lock systém, montážní sada  obsahující lepidlo v tubě, vymezovací plastové profily a návod. Sady se vyrábějí v několika variantách podle počtu a typu luxfer, od 10 do 50 kusů. Tvárnice se lepí k vymezovacím profilům kotveným ke stěně.

Foto: LUXFERY NET

Stěny ze skleněných tvárnic se vyrábějí i v prefabrikované podobě, tzv. Block systém.

Prefabrikované panely se využívají u horizontálních ploch (střechy, lávky, terasy, světlíky, stropy, klenby) a u vertikálních výplní stavebních otvorů.

Víte, že...
Luxfera (skleněná tvárnice, sklobetonka) je vyrobena ze dvou skleněných částí tvořících vzduchotěsnou kapsu s mírným podtlakem. Barva luxfery vzniká dvěma způsoby: obarvením ještě roztaveného skla s přidáním speciálních pigmentů. Druhou variantou je vstříknutí speciální barvy do již hotového a vychladlého svařovaného výlisku. Výsledná barva je sytější, ale není vhodná pro použití v exteriéru, kde je vystavena povětrnostním vlivům a UV záření. Základní rozměr luxfer je 19 x 19 x 8 cm. Luxfera nemusí mít pouze čtvercový nebo obdélníkový tvar. Atypické jsou ukončovací tvárnice do prostoru, rohovými tvárnicemi prosvětlíme roh místnosti.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám