Hlavní obsah

Proměnlivý dům může dle potřeby fungovat jako dvě samostatné stavby

Jednoduché zadání - navrhnout dům dispozičně variabilní, ale pro budoucího stavebníka na první pohled kompozičně jasný a jednoduchý. Přesně takové požadavky splnila architektka Simona Brezovanová.

Foto: www.mujdum.cz

Článek

Dům je tvořen ze dvou částí propojených prostorným zádveřím. Jedna část je tvořena jedním podlažím a rovnou střechou a na ní umístěnou terasou, druhá část je dvoupodlažní a je opatřena pultovou střechou. Na fasádě je využita kombinace dvou materiálů.

Foto: www.mujdum.cz

Architektonicky dům oživuje na části skládaný smrkový obklad. Volné plochy fasády jsou bílé. Celý dům odlehčují velké prosklené plochy.

Před slunečními paprsky dům chrání zajímavý architektonický detail – posuvné dřevěné žaluzie, které jsou umístěny přímo na balkóně, nikoli těsně před oknem, jak bývá zvykem.

Foto: www.mujdum.cz

Dispoziční řešení je navrženo tak, aby mohly obě části domu fungovat jako samostatné domy. Pro budoucí stavebníky je tento vzorový dům bezpochyby velkou inspirací pro vytvoření jejich vlastního domu, a to nejen z hlediska architektonického řešení exteriéru, ale také interiéru.

Foto: www.mujdum.cz
Foto: www.mujdum.cz

Pro vnitřní vybavení domu je využito klasických, ale i moderních prvků. Na první pohled zaujmou vybrané tapety, které jsou použity v každém pokoji. Rovněž zajímavým interiérovým doplňkem je osvětlení domu.

Všechny místnosti jsou vybaveny jak hlavními osvětlovacími tělesy, tak i doplňkovým osvětlením, které vytváří velmi příjemnou atmosféru v domě.

Foto: www.mujdum.cz
Foto: www.mujdum.cz

Od samého začátku bylo záměrem představit moderní dům, vybavený nadčasovými technologiemi, které mu dávají přívlastek "inteligentní". Konstrukce domu je montovaná dřevostavba v unikátním difuzně otevřeném systému.

Koncepce vytápění klade důraz na nízkou spotřebu energií a k tomu využívá moderní technologie: topná soustava obsahuje podlahové topení, tepelné čerpadlo (vzduch/voda) a také systém decentrálního řízeného větrání s rekuperací.

Foto: www.mujdum.cz

Dům je vybaven "inteligentní elektroinstalací“. Převážná část stavby je ovládána řídicím systémem KNX. Do systému je zahrnuto ovládání vnitřního i venkovního osvětlení, které spolupracuje se stínicími prvky a vytváří tak světelnou pohodu v budově.

Vše zaštiťuje meteorologická stanice, která také hraje výraznou roli v ochraně celé budovy proti povětrnostním vlivům.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám