Hlavní obsah

Kubistická Kovařovicova vila pod Vyšehradem bude k vidění na dvou výstavách

Novinky, Text: Přemysl Veverka, editace: tnk

Elegantní kubistická vila pod pražským Vyšehradem je jedním z příkladů nejlepších staveb vzniklých v tomto architektonickém stylu. Jejím architektem ostatně byl Josef Chochol, jeden z průkopníků geometrické architektury u nás. Vilu už brzy uvidíte hned na dvou chystaných výstavách.

Foto: autorský tým Slavné Pražské vily

Vila s adresou: Libušina 3, čp. 49, Praha 2-Vyšehrad

Článek

Kovařovicova vila pod Vyšehradem od stavebníka Bedřicha Kovařovice a architekta Josefa Chochola vznikla v letech 1912-1913. Stavitel a majitel nemovitostí Bedřich Kovařovic byl v době vzniku stavby inspektorem stavebních podniků pražské obce.

Josef Chochol se proslavil hlavně jako autor radikálních kubistických staveb pod Vyšehradem. Právě svým radikalismem i šokoval. Vila má také výrazné geometrické tvary, které ji řadí mezi nejhezčí kubistické stavby u nás.

Foto: autorský tým Slavné Pražské vily

Z ulice má vila charakter činžovního domu.

Architekt Chochol navrhl v okolí Vyšehradu hned několik kubistických staveb. Tato oblast tak láká fandy architektury k opakovaným návštěvám.

Foto: autorský tým Slavné Pražské vily

Stavba je jednou z nejkrásnějších vil pod Vyšehradem.

Autor kladl důraz hlavně na dynamiku hlavní strany vily, která se měla za pozorovatelem, procházejícím okolo, jakoby otáčet.

Hlavní stranu vily architekt rozdělil do soustavy šikmých ploch, natočených kolmo vůči šikmému pohledu zleva či zprava, zdola či shora. Vila stojí v zahradě a je z ní krásný výhled na Vltavu.

Foto: autorský tým Slavné Pražské vily

Kubistické tvary má i interiér vily.

Uliční strana vily se středním výstupkem má nad vystupujícím suterénem a zvýšeným přízemím jedno patro s podkrovím, přičemž výstupek přesahuje dalším polopatrem ještě úroveň podkroví.

Zahradní strana vily má v přízemí a prvním patře výrazně vyčnívající výstupek, který nese terasu s parapetem, na kterou se vchází z podkroví.

Foto: autorský tým Slavné Pražské vily

Nákres vily dokazuje její bohaté kubistické detaily.

Vila byla roku 1995 dobře rekonstruována pro podnikatelské účely podle projektu Lukáše Matějovského.

S touto krásnou stavbou se můžete seznámit i na výstavách Architecture week v Jiřském klášteře od 15. 9. do 12. 10. 2014 i na výstavě Slavné vily Metropolí od 18. 10. do 11. 11. 2014 na Staroměstské radnici. Výstava je o slavných vilách nejen z Prahy, ale i Vídně, Berlína, Mnichova, Budapešti, Bratislavy, Varšavy a Lublaně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám