Hlavní obsah

Stroze vypadající dům nepravidelného tvaru ukrývá velmi netradiční interiér

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V poklidné rezidenční čtvrti města Machida, západně od Tokia, vyrostl rodinný dům, pro nějž je charakteristická sedlová střecha s nepříliš velkým sklonem. Dům stojí na pozemku nepravidelného tvaru přímo u křižovatky tří mírně se svažujících ulic. Autory jeho návrhu byli architekti ze studia MDS.

Foto: Masao Nishikawa

Zvenku působí dům všedním a nenápadným dojmem.

Článek

Tvar přízemního domu, jehož celková plocha podlah činí 95 m2, v mnoha ohledech kopíruje tvar pozemku o rozloze 230 m2. Výjimkami jsou pouze malá zahrádka a prostor s parkovacím místem pro dvě auta.

Foto: Masao Nishikawa

Boční vchod do domu ústí přímo do kuchyně.

Foto: Masao Nishikawa

Na pozemek se před dům vešla i maličká rohová zahrádka.

Foto: Masao Nishikawa

Vstupní dveře jsou do poslední chvíle skryté před pohledem příchozího, protože jsou orientovány rovnoběžně s přístupovou cestičkou a nikoli kolmo k ní, jak bývá zvykem.

Vnitřní uspořádání místností v domě je zhruba do kruhu. Soukromé pokoje jsou uloženy při obvodových stěnách, přičemž mezi sebou nechávají volné prostranství, které je velkými schody rozčleněno podle svých funkcí do základních zón - hala - jídelna - kuchyň - obývací pokoj.

Ačkoli schody primárně vyrovnávají terén pozemku, architekti je dokázali nápaditě využít i k jiným účelům. Je to především předěl mezi halou a jídelnou, kde schod slouží jako lavice jídelního stolu, k němuž se pak z protilehlé strany usedá na židle.

Foto: Masao Nishikawa

Z obývacího pokoje lze vystoupit na malou terasu, za níž následuje titěrná zahrádka.

Obývací pokoj pokračuje v exteriéru v podobě malé terasy, kterou před nepřízní počasí chrání daleko přesahující střecha.

Foto: Masao Nishikawa

Společné prostory domu mohou připomínat malý kaskádovitý potůček.

Foto: Masao Nishikawa

Obývací pokoj

Foto: Masao Nishikawa

Jídelní stůl stojí v samém centru domu.

Zajímavě je vyřešeno také oddělení dětského pokoje od haly s jídelnou. Kdo by čekal běžnou zeď, spletl by se. Předěl tvoří ve skutečnosti stěna s policemi a psacími stolky, které lze používat z obou stran. V jejím středu je pak ponechaný průchod.

Foto: Masao Nishikawa

Pro kuchyň je vyhrazen úzký prostor po straně.

Foto: Masao Nishikawa

Stěna po levé straně odděluje dětský pokoj od haly a jídelny.

Foto: Masao Nishikawa

Oddělující stěna s poličkami ze strany dětského pokoje.

Soukromé a společné prostory odlišuje od sebe i barva podlah z dubového dřeva. Zatímco společné prostory jsou v tmavě hnědé barvě, v ložnicích jsou světle hnědé.

Dřevem je obložen také strop, který kvůli nízké střeše není prakticky v žádné z místností vodorovný, ale všude se svažuje ke straně. Na něj architekti použili cedrové dřevo. Z vnější strany je na střeše použita falcovaná krytina z galvanizované oceli.

Foto: Masao Nishikawa

Také se vaše malé děti musejí ptát Kdo je?, než otevřou návštěvě dveře? V tomto domě to není potřeba. Na příchozí je dobře vidět díky prosklené stěně v hale.

Foto: Masao Nishikawa

Jednou z vychytávek interiéru je využití schodu mezi halou a jídelnou jako lavice u jídelního stolu.

Stručně řečeno, tato nízká dřevostavba působí nenápadným až všedním dojmem při pohledu zvenku. Interiér však návštěvníkovi nabídne mnoho dramatických zákoutí a prostorů k obdivování.

Foto: MDS

Uspořádání domu

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám