Hlavní obsah

Moderní radiátory lze snadno zaměnit za designový prvek v interiéru

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spolu s návrhem způsobu vytápění a otopné soustavy v domě řešíme i výběr radiátorů. Zajímat by nás měla především jejich kvalita, životnost, tepelný výkon, ale i design. Aby byly radiátory plně funkční, musíme je v interiéru vhodně umístit.

Foto: Isan (2x)

Designový radiátor Joy Bath je vyroben z bezpečnostního kaleného skla tloušťky 10/6 mm s Al-Cu lamelovým výměníkem. Cena od 16 236 Kč bez DPH

Článek

O počtu a potřebném výkonu jednotlivých radiátorů se poradíme s odborníky. S výpočtem celkového výkonu otopné soustavy na základě minimálního tepelného výkonu, který je třeba k udržení tepelné pohody v interiéru i v největších mrazech, nám pomůže topenářská firma.

Výkon otopných těles by se měl pohybovat přibližně mezi 60 a 100 W na jeden metr čtvereční. Tyto údaje jsou součástí většiny projektů rodinných domů, avšak v individuálních projektech mnohdy chybějí.

Foto: Laurens

Design moderních a elegantních radiátorů Ciloud vychází z půlkruhového hliníkového profilu. Škála rozměrů umožňuje instalaci horizontálně i vertikálně. Mají nízký objem vody a zajišťují rychlý náběh tepelné pohody.

Zajímavý design

K dispozici máme velký výběr klasických radiátorů i nápaditých kousků, které vhodně podtrhnou vzhled místností a mnohdy se stanou vkusnými doplňky, nebo dokonce solitéry. Fantazii se meze nekladou, k dostání jsou radiátory zajímavých tvarů, barev a zpracování.

Aby radiátor dobře fungoval
Nejvyššího výkonu dosáhneme úhlopříčným zapojením radiátoru.
Měl by být osazen regulačními ventily.
Nezakrýváme ho záclonami, závěsy ani nábytkem.
Topný systém pravidelně odvzdušňujeme.
Foto: Bitherm

Lehkost, štíhlost a působivá vertikální skladba konvekčních a sálavých pásků dominuje nadčasovému designu otopných těles a elektrických radiátorů Strips.

V předsíni zaujmou radiátory kombinované se zrcadlem, věšákem či poličkou, v koupelně otopná trubková tělesa rozličných tvarů s možností elektrického přitápění a v obýváku vynikne třeba designový radiátor v mramorovém, dřevěném či skleněném provedení.

Proč má být radiátor pod oknem

Je nutné, aby byl radiátor umístěn nejlépe pod oknem. Pak se studený vzduch, který proudí přes okno, rovnou ohřívá a do pokoje jde již ohřátý.

Foto: Korado

Novinka Radik Contro VKU je první těleso s řízeným zatékáním. Lze topit pouze přední deskou tělesa, nebo zapne i zatékání zadní desky.

Radiátor pod oknem navíc udržuje ve všech částech místnosti stejnou teplotu. Musíme-li instalovat radiátor na jiné místo, je třeba zvýšit jeho velikost až o 20 %. Pohlídáme i výšku otopných těles. Dolní okraj otopného tělesa musí být nejméně 10 cm nad podlahou a horní okraj nejméně 10 cm pod parapetem.

Tělesa musejí být větší i v případě, že radiátor zakrývá parapet.

Foto: Alfatopeni.cz

Hliníkový radiátor Reed s minimalistickým designem. Povrch eloxovaný hliník nebo lak v odstínech RAL. Má velmi dobré parametry výkonu. Vyrábí Gruppo Ragaini. Cena od 11 212 Kč.

Druhy a materiály

Deskové ocelové radiátory jsou nejrozšířenější. Jejich životnost je až 40 let (v závislosti na prostředí, otopné soustavě a údržbě). Vyrábějí se v rozličných typových řadách, v různých výškách a šířkách i různých typech připojení.

K výhodám patří nízká cena, využití u nízko i vysokoteplotních topných systémů, snadná montáž i demontáž, malý objem topné vody, dobrá regulace. Jsou nevhodné do vlhkého prostředí.

Foto: Isan

Radiátor Spiral z žebrových trubek se dodává ve třech variantách uchycení: na zeď/na zem/samostojném.

Litinové článkové radiátory jsou stále oblíbené, protože jsou vysoce odolné proti mechanickému poškození a korozi, snadno se čistí a dobře se instalují pod okny. Jednotlivé články lze spojovat. Mají ale vysokou hmotnost, obsahují velké množství topné vody, což způsobuje horší regulovatelnost. Nehodí se do moderních interiérů.

Nástěnné konvektory patří k běžným nástěnným radiátorům. Jejich moderní design, jednoduchá montáž a levný provoz (dosahují vyšších výkonů i při malých rozměrech tělesa) je řadí k oblíbeným. Lze je instalovat pod okny, mají malý objem topné vody a dobře se regulují. Dobře odolávají vlhkému prostředí. Jsou dražší a nabídka rozměrů je menší.

Foto: Alfatopeni.cz

Radiáror Horizont s hliníkovou konstrukcí má povrch z eloxovaného hliníku v lesku nebo saténu či odstín ze vzorníku RAL. Je ideální pro sušení ručníků v koupelně. Vyrábí Gruppo Ragaini, cena od 6795 Kč.

Otopné lavice jsou další variantou konvektorů. Nacházejí uplatnění v místech se sníženým parapetem či u prosklených ploch. Lavice s krycí deskou jsou vhodné k sezení v zimních zahradách. Vyrábějí se i ve variantě bez krycí desky.

Podlahové konvektory se používají obvykle v místnostech s velkými francouzskými okny. Montují se do země a v úrovni podlahy jsou zakryty mřížkou. Pro vyšší výkon lze zvolit konvektor s integrovaným elektrickým ventilátorem, jsou ale hlučnější. Konvektor se vkládá do podlahy před jejím dokončením.

Foto: Korado

Moderní designové těleso Koratherm Horizontal VKM se spodním připojením a regulačním ventilem je komfortní alternativou ke klasickému deskovému tělesu. K dispozici je ve 22 odstínech, včetně elegantní zlaté, stříbrné a tmavých barev. Cena od 2682 Kč.

Výběr radiátoru ovlivňuje:
Klimatické pásmo, v němž se dům nachází. Čím nižší je vnější teplota v dané lokalitě, tím budou tepelné ztráty větší.
Umístění domu vůči povětrnostním podmínkám. Domy, které stojí ve větrných oblastech, mají vyšší požadavek na teplo.
Tepelná izolace stěn, stropů a podlahy. Dobře zaizolované domy s nízkým součinitelem průchodu tepla potřebují výrazně méně tepla k udržení komfortní teploty uvnitř místností.
Typ oken a druh prosklení. Okna s vysokou kvalitou a s nízkými hodnotami součinitele tepelného prostupu snižují náklady při ohřívání. Velké prosklené plochy zvyšují tepelné ztráty.
Orientace vůči světovým stranám. V prosluněných částech domu postačí menší radiátor.
Vnitřní teplota v závislosti na využití jednotlivých místností. Tak např. vyšší potřeba tepla v obýváku si žádá výkonnější radiátor.
Parametr topného faktoru, podle něhož se určuje tepelný výkon Š obvykle na úrovni 75/65/20 °C nebo 70/55/20 °C.
Foto: Korado

Chromovaná tělesa Koralux Rondo Exclusive M svým luxusním designem zvýrazní každý interiér. Jsou dodávána i se sadou pro upevnění na stěnu – rovněž v chromovaném provedení. Cena od 3485 Kč.

Koupelnové radiátory jsou do koupelny ideální. Používají se nejenom k přitápění, ale také k sušení vlhkých ručníků, případně k nahřátí županu. Obdobně lze koupelnový žebřík využít třeba v kuchyni k sušení utěrek.

Koupelnové radiátory lze provozovat jako součást topného systému, s elektrickým topným tělesem nebo oběma předchozími způsoby.

Foto: Bitherm

Designové otopné těleso Lumik s netradičně zpracovaným vertikálním středovým pásem je opatřené kruhovým chromovaným madlem pro odkládání ručníku v koupelně. Kombinaci barev lze přizpůsobit požadavku interiéru.

Podlahové topení se osvědčilo při vytápění podlah v koupelně nebo v kuchyni, ale i obývacích či dětských pokojů. Kromě teplovodních podlahových topení existují i podlahová topení elektrická, která je možné relativně snadno doinstalovat i do již realizovaných podlah. Tento typ topení je dražší a obtížně se na něm cokoli mění či opravuje.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Vytápění biopalivy se časem vyplatí

Také přemýšlíte o využívání energie z biomasy při vytápění domu? Není pochyb o tom, že to má své výhody. Jde nejen o úsporné a ekologické palivo, ale...

Dopřejte si teplo sálající z podlahy

Podlahové vytápění vyhřívá velké plochy, snadno ho regulujeme. Díky němu pocitově vnímáme teplotu až o 2 °C vyšší než při vytápění bodovými zdroji tepla....

Výběr článků

Načítám